Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Η Tesla μεταμορφώνεται κινδυνεύοντας πλέον με χρεοκοπία

Η Tesla εισήλθε σε μια επικίνδυνη φάση στη σχετικά σύντομη ζωή της, αλλάζοντας μορφή από μια εταιρεία που πολλοί πίστευαν ότι είχε τεράστια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική σε μια εταιρεία που κινδυνεύει με χρεοκοπία, σύμφωνα με ισχυρό αναλυτή της Wall Street.

Ο αναλυτής της Morgan Stanley Adam Jonas, ένας μακροχρόνιος "ταύρος” της Tesla ο οποίος χάνει ολοένα και περισσότερο την αισιοδοξία του, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την εταιρεία σε συζήτησή του με επενδυτές που καταγράφηκε και διέρρευσε στο διαδίκτυο την Τετάρτη. Τα ζητήματα περιλαμβάνουν ενδείξεις ότι η ζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla υποχωρεί, ότι οι πωλήσεις στην Κίνα μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρές όσο ήλπιζαν και το γεγονός ότι το επερχόμενο crossover Model Y δεν είναι αρκετά ελκυστικό, αν λάβει κανείς υπόψη και τις συνεχείς ανησυχίες για το κόστος και το χρέος.

Μέχρι πρόσφατα, στα τέλη του 2018, "η Tesla θεωρούνταν μια ιστορία ανάπτυξης", δήλωσε ο Jonas. "Σήμερα, η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση, χάνουν χρήματα... Κανείς δεν νοιάζεται για το Model Υ … Η Tesla δεν θεωρείται μία εταιρεία που θα αναπτυχθεί, τουλάχιστον αυτά τα σχόλια λαμβάνουμε, τα οποία είναι αρκετά μονόπλευρα... Δειχνει περισσότερο να είναι μία εταιρεία που αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης”.

Τα σχόλια έρχονται στο φως την εβδομάδα κατά την οποία ο Jonas περιέκοψε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Tesla στα μόλις στα 10 δολάρια, που ήταν το χειρότερο σενάριό του, γεγονός που θα μπορούσε να προκληθεί από παράγοντες όπως το να χάσει η εταιρεία τις εκτιμήσεις πωλήσεων στην Κίνα κατά 50%. Η μετοχή υποχώρησε 6% στις συναλλαγές του Nasdaq την Τετάρτη στα 192,73 δολάρια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016. Η Tesla έχει υποχωρήσει κατά 42% φέτος.

Η μετοχή της Tesla "ντύθηκε στα κόκκινα” και στο πρώτο τρίμηνο, καθώς δέχτηκε πλήγμα από τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων παραδόσεις των Model S, X και 3 ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και παρόλο που αντιμετώπισε δύσκολες περιστάσεις στο παρελθόν, ιδίως στα τέλη του 2008, όταν η ύφεση και η οικονομική κρίση της αγοράς σχεδόν την οδήγησαν στην κατάρρευση, ο CEO Elon Musk έπεισε τους επενδυτές να δείξουν υπομονή κατά τις συνεχείς ετήσιες ζημιές στα εννέα χρόνια που η Tesla διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο.

Οι πωλήσεις οχημάτων "υποχώρησαν ουσιαστικά κατά ένα τρίτο από το 4ο τρίμηνο έως το 1ο του 2019", δήλωσε ο Jonas.

Και ενώ η Tesla δήλωσε ότι στοχεύει σε πωλήσεις μεταξύ 90.000 και 100.000 μονάδων το δεύτερο τρίμηνο, φαίνεται ότι ο αριθμός θα φτάσει στα 70.000 οχήματα, δήλωσε.

Το σκληρό Outlook του Jonas έρχεται λίγο μετά την άντληση 2,7 δισ. δολ. από την Tesla αυτό το μήνα στην τελευταία της προσφορά ομολόγων και μετοχών. Περιέργως, η Morgan Stanley ήταν μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών που συμμετείχαν στην πώληση αυτών των προσφορών.

Στη συζήτησή του, ο Jonas σημείωσε ότι η Tesla δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να αντλήσει κεφάλαια στα τέλη του περασμένου έτους, όταν τα οικονομικά της δεν φαινόταν ιδιαίτερα πιο αισιόδοξα από τώρα. "Σκεφτόμασταν ότι θα αντλούσαν κεφάλαια, αλλά πιστεύαμε ότι υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μια στρατηγική αλλαγή, κάποιος να μπει στο διοικητικό συμβούλιο, να παράσχει κάποια τεχνογνωσία και κάποιο όραμα εκτός από το όραμα της Tesla".

Αντ’ αυτού, "συγκεντρώνουν κεφάλαια την τελευταία στιγμή, χωρίς στρατηγικό buy-in", είπε. "Όλα ήταν θεσμικά".

(Forbes, capital.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα