Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Η επανάσταση των ΑΠΕ και το πράσινο ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή

Στην τελευταία γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ο επικεφαλής της εταιρείας Γ. Περιστέρης απευθυνόμενος στους μετόχους είχε δώσει το σαφές και ξεκάθαρο στίγμα του επιχειρηματικού προσανατολισμού της εταιρείας: η στρατηγική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανάσταση της καθαρής ενέργειας και αυτή η επανάσταση προχωρά είχε πει τότε ο κ. Περιστέρης υπογραμμίζοντας ότι διαψεύστηκαν όσοι πίστεψαν ότι η εκλογή Τραμπ θα ανέτρεπε το ρου της ιστορίας.

Εντούτοις, ακόμη και πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Exxon και η Total έχουν δηλώσει ότι επιμένουν στην εφαρμογή της κλιματικής συμφωνίας του Παρισίου την ίδια στιγμή που η τεχνολογία καθιστά ήδη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανταγωνιστικές με τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.

Εδώ λοιπόν έγκειται και η πρωτοπορία του πρώτου πράσινου ομολόγου στην ελληνική αγορά, καθώς τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρηματοδοτήσουν αποκλειστικά και μόνο νέες επενδύσεις στο χώρο της πράσινης οικονομίας. 

Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν δύο αιολικά πάρκα στο Βέρμιο (22 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 447 MW), ένα αιολικό πάρκο στο Τέξας (76 ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ 159,6 MW) και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που επιτέλους ξεκινούν. Αθροιστικά πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 478 εκ. ευρώ, που ανήκουν όλες στην πράσινη οικονομία. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με την έκδοση του ομολόγου αποσκοπεί να αντλήσει έως 60 εκ. ευρώ από την αγορά, με την προσφορά 60.000 ομολογιών αξίας 1000 η κάθε μια.

Και είναι σαφές ότι η κίνηση της εταιρείας έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία στη χώρα μας αρχίζει μετά από χρόνια αποεπένδυσης να ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για νέες επενδύσεις. Με τη διαφορά ότι το πράσινο ομόλογο θα αξιοποιηθεί ακριβώς για την ενίσχυση της συμμετοχής της χώρας μας στην μεγάλη παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας.

Η καθαρή επανάσταση

Η πράσινη επανάσταση βρίσκεται, παρά την εκλογή Τραμπ, στο απόγειό της σε διεθνές επίπεδο. Οι επενδύσεις και οι καινοτομίες που  εξελίσσονται διαρκώς και ταχύτερα σε πολλαπλούς τομείς -αποθήκευση ενέργειας, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, έξυπνοι μετρητές, ηλεκτρικό αυτοκίνητο- διασφαλίζουν ότι η επανάσταση επιταχύνεται.

Νέοι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας οικονομίας αναδύονται, όπως η TESLA, που ξεκίνησε την επανάσταση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Παραδοσιακές εταιρείες κινούνται κι αυτές προς την ίδια κατεύθυνση, όπως η Volvo, που ανακοίνωσε την 100% μετάβαση προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ακόμα και οι παραδοσιακοί γίγαντες του πετρελαίου, όπως η Exxon Mobil, η BP, η  Shell και η Total, βγαίνουν ανοικτά και αποδέχονται την ανάγκη πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, με την πρόσφατη στήριξη που προσέφεραν στην πρόταση των "πατρίκιων" του ρεπουμπλικανικού κόμματος (James Baker κα), για ένα φόρο στον άνθρακα, που θα έχει ως αποτέλεσμα -εφόσον εφαρμοστεί- ταχύτερη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ ακόμα και σε σύγκριση με την πολιτική Ομπάμα!

Ταυτόχρονα και από πλευράς σκληρών οικονομικών δεικτών η επανάσταση της καθαρής ενέργειας προχωρεί ακάθεκτη. Σε πολλούς τομείς οι ΑΠΕ είναι πλέον ήδη ανταγωνιστικές και έχουν μπροστά τους με βεβαιότητα δεκαετίες πρόσθετης μείωσης του κόστους τους, αφού και η καμπύλη καινοτομίας τους είναι ακόμα σχετικά νέα, με πολλές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης, αλλά και η αύξηση του μεγέθους της αγοράς αυτής οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και κατά συνέπεια σε όλο και καλύτερες οικονομικές αποδόσεις. 

Ο ρόλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Στην κατεύθυνση αυτή η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ως η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο με ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων.

Το πρώτο "πράσινο" ομόλογο – green bond, αφορά μόνον το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου μέχρι το 2019. Μετά το 2019 ακολουθεί ένα ακόμα πιο μεγαλόπνοο πρόγραμμα, που εκτός από νέα αιολικά (κατά κύριο λόγο στην Κρήτη και στη Ν. Εύβοια), περιλαμβάνει και τα πρώτα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται ειδικά για την αποθήκευση ενέργειας, που αποτελεί πλέον βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετάβαση σε μια οικονομία απεξαρτημένη από το πετρέλαιο και το κάρβουνο.

Πρόκειται για έργα αντλησοταμίευσης, που προχωρούν στο πλαίσιο του πακέτου Γιουνκέρ, τα οποία προσεγγίζουν σε προϋπολογισμό τα 800 εκ. ευρώ. Ακόμα, με ναυαρχίδα το καινοτόμο αιολικό πάρκο στη βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου που ήδη ολοκληρώθηκε (μια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ), η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προσβλέπει και στην επενδυτική αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού καθαρής ενέργειας του Αιγαίου (χερσαίου & υπεράκτιου),  που ξεπερνά τα 10.000 MW και αποτελεί τον πραγματικό θησαυρό που κρύβουν τα γαλάζια νερά του μεγάλου νησιωτικού μας αρχιπελάγους. 

Όπως είχε τονίσει προς τους μετόχους ο κ. Περιστέρης, η χώρα μας μπορεί να μην διαθέτει μεγάλη βιομηχανική βάση, έχει όμως τεράστιους ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους και ικανότατες εταιρείες σε θέματα έργων και υποδομών, που μπορούν να της προσφέρουν προνομιακή θέση στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό καταμερισμό.

Η  Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει, πρέπει να προηγηθεί για να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας, είχε τονίσει ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Το ομόλογο

Η έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ) θα είναι ύψους έως 60 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα θα προσφερθούν έως 60.000 ομολογίες αξίας 1.000 η κάθε μία. Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου για το ΚΟΔ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου, ενώ η διάρκεια της προσφοράς θα είναι τρεις εργάσιμες ημέρες, από Δευτέρα 17 Ιουλίου έως και Τετάρτη 19 Ιουλίου. Το εύρος απόδοσης θα ανακοινωθεί μεθαύριο Παρασκευή 14 Ιουλίου. 

Η Τέρνα Ενεργειακή

Πρόσφατα η εταιρεία ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο και πλέον πρωτοποριακό έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα, τον αιολικό σταθμό ισχύος 73,2MW στη νησίδα Άγιος Γεώργιος στο Σούνιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υλοποιημένη επένδυση στις ΑΠΕ στην Ελλάδα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Με διαδρομή 20 ετών η ΤΕΝΕΡΓ πρωταγωνιστεί στον τομέα των ΑΠΕ και με τις επενδύσεις της έχει φτάσει να διαθέτει σήμερα συνολική εγκατεστημένη ισχύ 738 MW, εκ των οποίων 468 MW  στην Ελλάδα, 138 MW στις Ηνωμένες Πολιτείες, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Μάλιστα, ολοκληρώνοντας τους επόμενους μήνες νέα αιολικά πάρκα που κατασκευάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό  θα επιτύχει  τον στόχο των 1000 MW (1GW) εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018. 

Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η παρουσία της εταιρείας στις ΗΠΑ οπου κατασκευάζεται το δεύτερο πάρκο ισχύος 155MW και έχουν εξασφαλιστεί συνολικές άδειες 500MW, ενώ επιπρόσθετα η ΤΕΡΝΑ ενεργειακή περιλαμβάνεται στο κλειστό κλαμπ των μεγάλων ελληνικών εταιρειών που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η αναπτυξιακή τράπεζα EBRD ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το πακέτο Γιουνκέρ. Παράλληλα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και διεθνών επενδυτικών funds  όπως η York Capital Management που είναι πλέον μέτοχος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχοντας επενδύσει συνολικά στις εταιρείες του Ομίλου 100 εκατ. ευρώ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα