Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Χρύσα Λιάγγου: Ντόμινο χρεών απειλεί την αγορά ενέργειας

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει το πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας στην αγορά ενέργειας καθώς το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, διάδοχος του ΔΕΣΜΗΕ) έχει ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις από το ντόμινο των ανεξόφλητων οφειλών δέχεται η ΔΕΠΑ, η οποία είναι υποχρεωμένη να πληρώνει τους διεθνείς προμηθευτές της σε συγκεκριμένο χρόνο, ενώ το ταμείο της έχει στεγνώνει καθώς οι μεγαλύτεροι πελάτες της αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους.

Ο κίνδυνος μη έγκαιρης αποπληρωμής των προμηθευτών (Ρωσία και Αλγερία) και οι τραγικές εξ αυτού συνέπειες για την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και την αξιοπιστία της χώρας, γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Το πρόβλημα αποτυπώνεται σε μια νέα επιστολή που στάλθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Χάρη Σαχίνη προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα. Η επιστολή αποτελεί συνέχεια προηγούμενης που είχε σταλεί στις 24 Ιανουαρίου και μεταφέρει τις ανησυχίες της ΔΕΠΑ για τον αντίκτυπο αυτής της κατάστασης στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.

Ο κ. Σαχίνης ενημερώνει τους συναρμόδιους υπουργούς ότι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ έχει φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ και έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στον ίδιο τον φορέα αλλά και στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι, επικαλούμενοι αυτά τα προβλήματα, δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να οφείλουν σήμερα στη ΔΕΠΑ το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

Λόγω της τρέχουσας χρηματοοικονομικής κατάστασης, «η ΔΕΠΑ δεν θα δύναται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους προμηθευτές της, με αποτέλεσμα την πιθανή διακοπή τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή, η οποία βασίζεται κατά 25% στο φυσικό αέριο, όσο επίσης και για τους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης στην επιστολή του, που η «Κ» έχει στη διάθεσή της. Ο κ. Σαχίνης απευθύνει νέα έκκληση στους συναρμόδιους υπουργούς να εξαντλήσουν όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στην αγορά ενέργειας. Προτείνει, μάλιστα, στους υπουργούς να προχωρήσουν στην κατάθεση τροπολογίας που να προβλέπει τη δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ με ποσό 200 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Η επιστολή Σαχίνη σήμανε συναγερμό στα συναρμόδια υπουργεία. Η πρόταση διάθεσης πόρων από το Πράσινο Ταμείο συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο ΥΠΕΚΑ.

Το πρόβλημα ρευστότητας που πνίγει την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ξεκινάει από το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε με τα μέτρα που ελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Αντ' αυτού, όπως η διοίκηση του φορέα ενημέρωσε με επιστολή της τη ΡΑΕ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, διογκώθηκε και καθίσταται πλέον μη διαχειρίσιμο από την ίδια.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ, αντί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών του προς τους παραγωγούς, μόλις που κατάφερε να πληρώσει ένα μέρος από την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, διότι τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ τον Δεκέμβριο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων ήταν πολύ λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα, στα ταμεία του δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, η ρύθμιση για έσοδα από το τέλος της ΕΡΤ δεν έχει καν ενεργοποιηθεί, ενώ οι λογαριασμοί των Εnerga και Hellas Power παραμένουν δεσμευμένοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ τα ποσά που οφείλουν.

Πηγή: "Καθημερινή", 03.04.2012ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα