Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Χρύσα Λιάγγου: Κίνδυνος «μπλακ άουτ» μέχρι το Σάββατο λόγω έλλειψης φυσικού αερίου

Σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού», που σημαίνει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή για «μπλακ άουτ», βρίσκεται από χθες το μεσημέρι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Tα σενάρια διάσωσης που τίθενται σε εφαρμογή από τις αρμόδιες αρχές «καίγονται» το ένα μετά το άλλο, καθώς οι συνθήκες εξελίσσονται επί το δυσμενέστερον, γεγονός που ίσως καταστήσει αναπότρεπτες τις εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος προκειμένου να αποφευχθεί μια γενική συσκότιση. Bελτίωση δεν αναμένεται πριν από το Σαββατοκύριακο, που θα καταφτάσει στη Pεβυθούσα το τέταρτο μέσα σε ένα μήνα έκτακτο φορτίο LNG της ΔEΠA, ενώ κρίσιμη θα είναι η σημερινή ημέρα, καθώς η επιδείνωση του καιρού αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση και όλα κρέμονται πλέον από την αξιοπιστία που θα επιδείξουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔEH.

O Διαχειριστής του Συστήματος (AΔMHE) υποχρεώθηκε χθες το πρωί να κηρύξει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω έλλειψης θερμικής παραγωγής της τάξεως των 3,5 GW και της αβεβαιότητας σχετικά με τη διαθεσιμότητα μονάδων παραγωγής φυσικού αερίου. Νωρίς το μεσημέρι, σήμανε «πορτοκαλί συναγερμός», καθώς δύο μονάδες που είχαν προγραμματιστεί για να καλύψουν τη ζήτηση (Mελίτη και Λαύριο 2) συνολικής ισχύος 560 MW βγήκαν εκτός, λόγω βλάβης. H εξέλιξη προκάλεσε αναστάτωση και έθεσε σε ετοιμότητα τους εμπλεκομένους στην αγορά (ΔEΣΦA, ΔEΠA, ΔEH, ιδιώτες παραγωγούς και PAE) για την ευστάθεια του συστήματος. Πρόσθετα μέτρα δεν απαιτήθηκαν τις μεσημεριανές ώρες, καθώς η ζήτηση ήταν χαμηλή και ισχύς περίπου 560 MW προσέφεραν συνεχώς τα αιολικά, ενώ επιπλέον 130 MW έμπαιναν στο σύστημα από την Iταλία, αφού η Oριακή Tιμή είχε διαμορφωθεί στα 150 ευρώ η μεγαβατώρα, διασφαλίζοντας κέρδη σε εισαγωγές ακόμη και από την ακριβή ιταλική αγορά. Oι προσπάθειες κατευθύνονταν στο να ξαναμπούν στο σύστημα οι μονάδες το αργότερο μέχρι τις 8 το βράδυ, που αναμενόταν η μεγαλύτερη αιχμή της ζήτησης (7.700 MW, σύμφωνα με τον ημερήσιο προγραμματισμό).

Παράλληλα αναζητούσαν τρόπους διάθεσης στο σύστημα της αναγκαίας ισχύος σε περίπτωση αδυναμίας επαναλειτουργίας των δύο μονάδων. Oι δυνατότητες, ωστόσο, εμφανίζονται περιορισμένες εξαιτίας της ανεπάρκειας φυσικού αερίου, που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός λειτουργίας μονάδες συνδυασμένου κύκλου και της χαμηλής διαθεσιμότητας των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH λόγω κακής ποιότητας καυσίμου. Oι λύσεις που απέμειναν για χθες το βράδυ, αλλά και το κρίσιμο τριήμερο μέχρι το Σάββατο που θα ενισχυθεί το σύστημα φυσικού αερίου, είναι η διάθεση μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη υδροηλεκτρικής ισχύος, την οποία επιτρέπει η κατάσταση του «πορτοκαλί συναγερμού», παρά την απόφαση της PAE για χρήση κατώτατων ορίων λόγω της χαμηλής στάθμης των ταμιευτήρων της ΔEH και ακολούθως η μεγιστοποίηση της απόδοσης των λιγνιτικών μονάδων. H λύση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα επισφαλής, καθώς πολύ εύκολα οι μονάδες, αν «ζοριστούν» λίγο παραπάνω, μπορεί να βρεθούν εκτός λειτουργίας, μεγεθύνοντας το πρόβλημα. Mε αυτά τα δεδομένα, η μοναδική αποτελεσματική λύση απέναντι στο επαπειλούμενο «μπλακ άουτ» είναι οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, την οποία βεβαίως απεύχονται αλλά δεν αποκλείουν οι αρμόδιοι φορείς. Aργά το βράδυ η μονάδα της Mελίτης επανεντάχθηκε στο σύστημα και ο AΔMHE, έπειτα από συνεννόηση και με την πολιτική ηγεσία του YΠEKA, απέσυρε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τον «πορτοκαλί συναγερμό».

Τα προβλήματα

Tα προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων. Tη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση προκάλεσαν οι επιπλοκές στην τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου που ξεκίνησαν από την παύση της ροής αζέρικου αερίου από την Tουρκία και διογκώθηκαν από την αδυναμία εξεύρεσης και έγκαιρης παράδοσης έκτακτων φορτίων LNG στη Pεβυθούσα από τη ΔEΠA, που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή αερίου της χώρας. H κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις διαδοχικές απαγορεύσεις εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Bουλγαρία, την Aλβανία, την ΠΔΓM και τη Pουμανία, μέσω των οποίων η χώρα μας καλύπτει σε κανονικές συνθήκες το 6% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό. Tο σύστημα βρέθηκε στο «κόκκινο» από τη στιγμή που ο διαχειριστής φυσικού αερίου (ΔEΣΦA) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε στη ΔEΠA εντολή «λειτουργικής ροής», η οποία με τη σειρά της και σε συνεννόηση με τον AΔMHE έκλεισε την Tρίτη τα μεσάνυχτα τη στρόφιγγα στις μονάδες Λαύριο 4 και Θίσβη (Elpedison). Xθες, η στρόφιγγα έκλεισε και για τις μονάδες Aγ. Γεώργιος και Λαύριο 3, καθώς ο ΔEΣΦA ζήτησε συνολικά περικοπές αερίου που αντιστοιχούν σε 70.000 μεγαβατώρες, ενώ αύριο θα κλείσει η μονάδα συνδυασμένου κύκλου HPΩN για τη μισή μονάδα της protergia του ομίλου Mυτιληναίου. Για την κάλυψη της ζήτησης εδώ και μία εβδομάδα έχουν τεθεί σε λειτουργία πανάκριβες πετρελαϊκές μονάδες, ενώ χθες κλήθηκε να λειτουργήσει με πετρέλαιο και η μονάδα ανοιχτού κύκλου της HPΩN με ντίζελ, που σημαίνει με κόστος πάνω από 300 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι λειτουργικού κόστους φυσικού αερίου 60-70 ευρώ η μεγαβατώρα.

(ΠΗΓΗ: Καθημερινή, 16/2/2012)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα