Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Χρηματιστήριο: Βρήκε στη ΔΕΗ στήριγμα για την άνοδο, με την μετοχή της Επιχείρησης να κλείνει με κέρδη 15,61%

(upd17:46) Στήριγμα και ώθηση από τη ΔΕΗ βρήκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να αποτρέψει την επαναφορά στα επίπεδα των 860 μονάδων και να κλείσει θετικά μια συνεδρίαση όπου οι πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους και είχαν μάλιστα για το πρώτο μισό της την κυριαρχία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 869,64 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 858,14 μονάδων (-0,79%) και 871,39 μον. (+0,74%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,52%, στις 2.151,81 μονάδες, ενώ στο +1,72% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.419,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 749,94 μονάδες.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά και το επιλεκτικό ενδιαφέρον των περισσοτέρων χαρτοφυλακίων έδωσε για ακόμη μία ημέρα "χώρο" στη διαμόρφωση της αγοράς από ολίγους τίτλους, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας και των βραχυπρόθεσμων κινήσεων. Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο των εγχώριων αναλυτών για τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία είχε και πάλι δύο πρόσωπα, το πρωινό, όταν ο Γενικός Δείκτης έφτασε ακόμη και στο -0,79%, και το απογευματινό, όταν ο δείκτης έφτασε έως και το +0,74%.

Αφορμή για την αλλαγή αυτή ήταν σαφώς η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ξεχώρισε όχι μόνο για την άνοδό της, αφού έκλεισε με κέρδη 15,61%, αλλά και για τον υψηλό της τζίρο, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο όσων χαρτοφυλακίων καλλιεργούν προσδοκίες για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η μετοχή άλλωστε έχει συνδεθεί το τελευταίο διάστημα με την κυβερνητική ρητορική όσο καμία άλλη, εμφανίζοντας όμως έντονη μεταβλητότητα, ευνοώντας την ανάπτυξη ακόμη και ενδοσυνεδριακών στρατηγικών.

Την ίδια μεταβλητότητα εμφανίζει και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος δείχνει να "ταλαιπωρείται" τόσο από τις υπεραποδόσεις του πρώτου εξαμήνου του έτους, όσο και της αβεβαιότητας που ακόμη υπάρχει σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζονται.

Αυτό που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την αγορά για τον κλάδο είναι ότι για να μπορέσει να επανεξετασθεί αυξητικά το όριο κατοχής κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει οι θεσμοί να κρίνουν ως ικανοποιητική την κατεύθυνση και τα όρια της σχέσης εσόδων/δαπανών στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, αλλά και –κυρίως– την εκτίμηση εκτέλεσης του 2019. Η αποκάλυψη, η οποία έγινε από το Capital.gr, σημαίνει ότι μια απόφαση σχετικά με τα όρια κατοχής ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες θα καθυστερήσει, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Με πιο απλά λόγια η αγορά βλέπει οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο να τρέχουν με ρυθμούς… χελώνας, με τις προσδοκίες επιτάχυνσης, λόγω της κυβερνητικής αλλαγής, να πέφτουν στο κενό. Υπό αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση πλέον βραχυπρόθεσμα για τον κλάδο, και κατ’ επέκταση για την αγορά, τείνει προς την ήπια διόρθωση και συσσώρευση, έως ότου υπάρξουν οι αναμενόμενες εξελίξεις.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός της ΔΕΗ, η Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη που έφτασαν το 3,79%, με τον Σαράντη να ακολουθεί με το δικό του +3,10%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Aegean, Coca Cola, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχαλκο, Cenergy, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Στον αντίποδα, η Λάμδα έχασε 2,34%, με τις Φουρλή, Μυτιληναίο και Eurobank να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Alpha Bank, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Με οδηγό τη ΔΕΗ, η οποία σημειώνει άλμα σχεδόν 15%, το χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να μπορεί να βγει από τη στάση αναμονής που κρατούσε επί σχεδόν τέσσερις ώρες και να κινηθεί και πάλι πέριξ των 870 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,61% στις 870,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 46,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,49% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.151,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,29% στις 754,01 μονάδες.

Η ΔΕΗ "βγάζει" το Χρηματιστήριο από την αναμονή

Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης το ΧΑ προσπαθούσε να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονταν κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, αλλά λίγο μετά τις 14:30, με ένα "ξεπέταγμα" της ΔΕΗ πάνω από τα 2,70 ευρώ και με κέρδη που έφτασαν νωρίτερα έως και το 16,7%, κινητοποίησε τους αγοραστές που παρέμεναν επιλεκτικοί.

Η άνοδος της ΔΕΗ, η οποία είναι από τις μετοχές που προφανώς θα επηρεαστεί από τις επικείμενες κυβερνητικές αποφάσεις, άλλαξε και το κλίμα στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος από το -2,79% νωρίτερα, κινείται τώρα σε θετικά εδάφη, συμμετέχοντας στην προσπάθεια επαναφοράς πάνω από τις 870 μονάδες.

Βέβαια, η αντίδραση της αγοράς δείχνει να είναι οριοθετημένη, καθώς το μεγάλο διακύβευμα παραμένει, δηλαδή η αναμονή των μεγάλων αποφάσεων της κυβέρνησης που θα αποτελέσουν game changer στην οικονομία. Αν και αναμένονται τις επόμενες μέρες σημαντικές οι παρεμβάσεις τόσο στη λειτουργία του κράτους, όσο και στα φορολογικά, τα "βαριά" νομοσχέδια που θα κάνουν τη διαφορά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές, πιθανόν θα τα δούμε μετά το καλοκαίρι.

Έτσι η αγορά έχει να περιμένει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη ΔΕΗ, ενώ ανάσα αναμένεται να λάβει και ο κλάδος των ακινήτων, με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτός ο κλάδος θα δώσει ώθηση τόσο στις κατασκευές όσο και στο ενεργητικό των τραπεζών, ενώ το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε και αναβαθμίσεις από ξένους οίκους, κάτι που θα βοηθήσει στην προσέγγιση νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Στο ταμπλό τώρα, το +14,77% της ΔΕΗ ακολουθεί το +3,54% του Ελλάκτωρα και τα άνω του 2% κέρδη σε ΑΔΜΗΕ και Σαράντη. Άνω του +1% κινούνται οι Σαράντης, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank, Motor Oil, Jumbo, Cenergy, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, Λάμδα και Φουρλής σημειώνουν απώλειες 2,23% και 2,18% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

(της Αλεξάνδρας Τόμπρα, capital.gr)


 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα