Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

H Motor Oil Hellas εξαγόρασε το 90% της NRG - Άρχισε ο κύκλος των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην προμήθεια ηλεκτρισμού - Στα σκαριά και δεύτερη συμφωνία

Χρήστος Στεφάνου

(Update 9.59) Ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία για την απόκτηση του 90% της NRG από τον όμιλο της Motor Oil Hellas που είχε "φωτογραφίσει" με το πρωϊνό του ρεπορτάζ το energypress.  Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά:
Η συμφωνία για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου της NRG TRADING HOUSE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. από τη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. σηματοδοτεί την είσοδο της τελευταίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας το ενεργειακό της αποτύπωμα στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο.

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., κορυφαία εταιρεία στο διεθνοποιημένο κλάδο διύλισης αργού και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου, διαθέτει ένα από τα πλέον σύνθετα και ευέλικτα Διυλιστήρια (Nelson Complexity Index 11,54) παγκοσμίως, και μία ιδιαίτερα ικανή και διορατική διοικητική ομάδα που αξιοποιεί τις ευκαιρίες στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο. Η Εταιρεία ενισχύει συνεχώς το χαρτοφυλάκιό της διαθέτοντας, πέραν της διύλισης, παρουσία στους τομείς του αεροπορικού καυσίμου, του φυσικού αερίου και της έρευνας & εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου (upstream). Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Αύγουστο 2001 και στην πορεία των 17 χρόνων που μεσολάβησαν έχει διαθέσει 1,3 δις Ευρώ σε επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής και την ενίσχυση των υποδομών του Διυλιστηρίου της. 

Η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην NRG TRADING HOUSE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. αποτελεί ένα ακόμη βήμα της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. για την ενίσχυση του ενεργειακού της αποτυπώματος (foot print) και σηματοδοτεί την είσοδό της στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η NRG TRADING HOUSE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., αποτέλεσε φυσική συνέχεια της πολύχρονης και επιτυχημένης παράδοσης του Ενεργειακού Ομίλου Χανδρή στον τομέα της Ενέργειας. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2012 και αποτελεί μία από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η δυναμική της πορεία αποτυπώνεται στην ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της ο οποίος τη χρήση 2017 διαμορφώθηκε σε 86 εκατ. Ευρώ έναντι 48,5 εκατ. Ευρώ το 2016 και 16,5 εκατ. Ευρώ το 2015. Διαθέτει ισχυρό πελατειακό χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και σημαντικό μερίδιο μεταξύ των οικιακών καταναλωτών.

Η εξαγορά του 90 % της NRG από τη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην αγορά της ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα και δημιουργεί νέα δεδομένα καθόσον πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι η ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση του Έλληνα καταναλωτή μέσω παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα τόσο της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ όσο και της NRG είναι η εταιρική φιλοσοφία και κουλτούρα του ανθρώπινου δυναμικού τους γεγονός που αποτελεί τη βάση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

O κ Αλέξανδρος Χανδρής, Διευθύνων Σύμβουλος της NRG δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την nrg και τους ανθρώπους της. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την ψήφο εμπιστοσύνης που έδειξε στην nrg ο Όμιλος της MOTOR OIL. Μια ψήφος εμπιστοσύνης που δόθηκε όχι μόνο στον καινοτόμο και υγιή τρόπο λειτουργίας της, και στις εσωτερικές της αξίες, που οδήγησαν στην επιτυχία της αυτά τα χρόνια,  αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους που την απαρτίζουν. Με απόλυτο σεβασμό στο προσωπικό όραμα, την ομαδική προσπάθεια και το προσωπικό ταλέντο όλων των ανθρώπων της nrg, προχωράμε μπροστά. Σήμερα η nrg είναι πιο δυνατή από ποτέ»

Νωρίτερα το Energypress ανέφερε: 

Τo εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη ενός ευρύτερου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σηματοδοτεί η πρώτη μεγάλη συμφωνία για την εξαγορά εταιρείας από μεγάλο ενεργειακό όμιλο. 

Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και σήμερα, και θα ανοίγει το δρόμο για τη δραστηριοποίηση στη λιανική του ρεύματος ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Ουσιαστικά μέσω της εξαγοράς, ο όμιλος αποφάσισε να αποκτήσει μια πελατειακή βάση και όχι να ξεκινήσει από την αρχή το χτίσιμο ενός μεριδίου αγοράς στην ήδη πολυδιασπασμένη αγορά του ρεύματος. Ως προς το προφίλ της εταιρείας που εξαγοράζεται ανήκει στη δεύτερη ταχύτητα της αγοράς, πίσω από τους καθετοποιημένους παίκτες με μερίδιο αγοράς άνω του 1%. 

Η συγκεκριμένη συμφωνία εξαγοράς δεν είναι και η μοναδική που κυοφορείται τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον ένα ακόμη deal στο οποίο εμπλέκονται ως αγοραστής καθετοποιημένος παίκτης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή μια από τις τρεις πρώτες εταιρείες της αγοράς με παρουσία και στην θερμική ηλεκτροπαραγωγή) και μικρότερη εταιρεία προμήθειας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της οριστικοποίησης.

Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνουν το ρευστό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην αγορά προμήθειας, ιδιαίτερα μετά την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής στο pool, η οποία σε συνδυασμό με την επικείμενη μείωση των ποσοτήτων ενέργειας που θα δημοπρατούνται στις επόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό για τους προμηθευτές. Σε αυτό το σκηνικό, θα υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης αλλά και για απορρόφηση των κραδασμών που δημιουργούν οι υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής, ιδιαίτερα σε μια αγορά στην οποία συνεχίζει να διατηρεί δεσπόζουσα θέση η ΔΕΗ και υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα.

Σε αυτό το περιβάλλον, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενταθούν οι διεργασίες για περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς, με πρωταγωνιστικό ρόλο των καθετοποιημένων εταιρειών, δηλαδή των εταιρειών που διαθέτουν παρουσία στην παραγωγή. Παράλληλα βεβαίως, οι πιο ευέλικτοι μικροί παίκτες, ιδιαίτερα εκείνοι που υποστηρίζονται από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται να δώσουν μάχη προκειένου να διατηρήσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά. Παράλληλα ρόλο καταλύτη για τις εξελίξεις αναμένεται να παίξει και η υπόθεση της αποεπένδυσης των λιγνιτών. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα