Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Γόντικας (Energean): Κλειδί για την ασφάλεια εφοδιασμού οι υποδομές αποθήκευσης

Μιχάλης Μαστοράκης

Στη σημασία των υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου αναφέρθηκε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής της Energean στην Ελλάδα, Δημήτρης Γόντικας, μιλώντας από το βήμα της 2ης Διεθνής Ακαδημίας για τους «Μελλοντικούς Ηγέτες της Ενεργειακής Ένωσης» (Energy Union Future Leaders Academy), μια πρωτοβουλία του Greek Energy Forum και υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.

Επιπλέον τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την έναρξη της παραγωγής πετρελαίου στο κοίτασμα Έψιλον στο κόλπο της Καβάλας έρχονται να επιβεβαιώσουν την ορθότητα των επιλογών της εταρείας σε ότι αφορά τον τομέα υδρογονανθράκων στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Ο Πρίνος ήταν μια περιοχή που την ήξεραν όλοι αλλά κανείς δεν ήθελε να πάει εκεί, ενώ η Energean προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις σε ένας βάθος χρόνου και δικαιώθηκε».

Ο κ. Γόντικας, απευθυνόμενος σε στελέχη της ενεργειακής αγοράς και φοιτητές από δέκα συνολικά χώρες της Ευρώπης, τόνισε ότι η υπό κατασκευή Πλωτή Μονάδα Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) που κατασκευάζει η Energean σε ναυπηγεία της Κίνας και της Σιγκαπούρης, θα διαδραματίσει τον ρόλο ενός επιμέρους κόμβου μέσα στον ευρύτερο κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Το FPSO “Energean Power”, με το οποίο η Energean έχει επιλέξει να αναπτύξει τα διαπιστωμένα θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν, έχει τη

δυνατότητα να συνδεθεί με γειτονικά κοιτάσματα και να τα αναπτύξει, διοχετεύοντας αέριο σε αγορές της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γόντικας.

Με αυτόν τον τρόπο, ήδη υφιστάμενα κοιτάσματα ή τυχόν νέες ανακαλύψεις στην περιοχή, οι οποίες δεν δικαιολογούν την κατασκευή υποδομών και την αυτόνομη ανάπτυξη, μπορούν να αναπτυχθούν, διευρύνοντας τις πηγές και την ασφάλεια του εφοδιασμού των αγορών με φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι το “Energean Power” που θα λειτουργεί στην ΑΟΖ του Ισραήλ και πολύ κοντά στην ΑΟΖ της Κύπρου, θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει τις γειτονικές αγορές με 8 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως -κατανάλωση διπλάσια σε σχέση με την ποσότητα αερίου που καταναλώνει η χώρα μας. Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς από την Energean έχει βοηθήσει σημαντικά το Κράτος του Ισραήλ στην προσπάθειά του να απεξαρτηθεί πλήρως από την χρήση του άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή.

 

\Users\schiotakis\Desktop\IMG_5453.jpg

Κλειδί στην ασφάλεια εφοδιασμού οι υποδομές αποθήκευσης

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της ενεργειακής ασφάλειας, ο Δημήτρης Γόντικας υπογράμμισε πως από την εξίσωση δεν μπορεί να λείπει η βασική μεταβλήτη που είναι η αποθήκευση αερίου, ένα πεδίο που η Ελλάδα πρέπει να μετρήσει σημαντικά βήματα το επόμενο διάστημα. Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Νότια Καβάλα, με δυναμικότητα αποθήκευσης 1 bcm θα μπορούσε να εξυπηρετήσει σημαντικά τις ανάγκες της χώρας σε μακροχρόνια αποθήκευση, δεδομένου ότι σήμερα δεν υπάρχει τέτοια υποδομή.

Εκτός του ζητήματος της ασφάλειας εφοδιασμού, οι υποδομές αποθήκευσης μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά για την αγορά από την άποψη του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι χώρες όπως η Ελλάδα με μεγάλο ποσοστό εξάρτησης  είναι εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις των τιμών, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για περιόδους ενεργειακής κρίσης, όπου η προσφυγή στην spot αγορά για την κάλυψη των άμεσων αναγκών μπορεί να στοιχήσει πολύ ακριβά. Η ευρωπαϊκή πρακτική στην πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ προβλέπει το 20% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου να παραμένει διαθέσιμο ανα πάσα στιγμή σε υποδομές αποθήκευσης.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Energean στην περίπτωση της Ελλάδας η δημιουργία της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανική λύση δεδομένου ότι βρίσκεται πλησίον άλλων υποδομών και καθίσταται εφικτό και βιώσιμο η σύνδεσή της με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει να σημειώσουμε πως σε σχετική ερώτηση φοιτητή από το ακροατήριο για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα δραστηριοτήτων παραγωγής υδρογονανθράκων στην περιοχή όπου αναπτύσσονται, ο Δημήτρης Γόντικας τόνισε πως τηρείται απαρέγκλιτα το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο («go by the book»)  και οι σχετικές προβλέψεις στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα