Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Γαλλογερμανική συμμαχία στη βιομηχανία αποθήκευσης 1,7 δισ. ευρώ - Στη Γαλλία το πρώτο πιλοτικό εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών

Μιχάλης Μαστοράκης

Ένα πιλοτικό εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται να δημιουργηθεί στην Γαλλία ως μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής να "υπερκεράσει" την ασιατική ηγεμονία στην παγκόσμια αγορά μπαταριών, σύμφωνα με όσα ανέφερε πηγή του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας και μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Για τον σκοπό αυτό, Γαλλία και Γερμανία έχουν δεσμευτεί να χρηματοδοτήσουν με 700 εκατομμύρια ευρώ και 1 δις ευρώ αντίστοιχα, project που αφορά την δημιουργία εργοστασίων και στις δύο χώρες. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, σήμερα αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο εγκαινιάστηκε η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνολογίας και Καινοτομίας σε Μπαταρίες (European Technology and Innovation Platform on Batteries) με βασικό στόχο την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του κλάδου στην Γηραιά Ήπειρο σε -σκληρό- ανταγωνισμό με την ασιατική αγορά. 

Κινούμενοι στα βήματα της Airbus...

Η εν λόγω πρωτοβουλία αντανακλά μια εν πολλοίς ευρωπαϊκή συμμαχία θα μπορούσαμε να πούμε στα πρότυπα της Airbus, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζει αεροσκάφη 50 χρόνια πριν, συνιστώντας τότε ένα πανευρωπαϊκό πρότζεκτ που απολάμβανε την ανάλογη κρατική στήριξη. Εντούτοις, προηγούμενες προσπάθειες υιοθέτησης και υλοποίησης του μοντέλου «Airbus» σε άλλους τομείς έχουν αποδείξει ότι εν τέλει πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

«Αρχικά θα δημιουργηθεί ένα πιλοτικό εργοστάσιο και μετά θα ακολουθήσουν κι άλλες μονάδες και στις δύο χώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως η πιλοτική μονάδα θα εγκατασταθεί στη Γαλλία.

Έτοιμο το πακέτο κρατικής ενίσχυσης με την σφραγίδα της Κομισιόν

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως Γαλλία και Γερμανία έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει ένα πακέτο κρατικών επιδοτήσεων με αποδέκτη μια κοινοπραξία που έχει συσταθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και αποτελείται από την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA, την γερμανική της θυγατρική την Opel και την γαλλική εταιρεία κατασκευής μπαταριών Saft. Μέλη επίσης της κοινοπραξίας είναι οι Siemens και Manz.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει το πράσινο φως διατυπώνοντας μια σειρά προϋποθέσεις βάσει του κανονισμού IPCEI (Important Projects of Common European Interest). Η πρωτοβουλία, επίσης, απολαμβάνει ευρωπαϊκής πολιτικής στήριξης με τους ευρωπαίους αξιωματούχους Σέφκοβιτς και Vestager να έχουν επανειλημμένα εκφράσει την στήριξή τους.

Σημαντική παράμετρος η αποθήκευση δεδομένων

Να αναφέρουμε πως στα σχέδια της Γερμανίας είναι να υποστηρίξει και μια δεύτερη ευρωπαϊκή κοινοπραξία στον τομέα, με τις προκαταρκτικές συμφωνίες να αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες. Σημαντική επίσης εξέλιξη που πρέπει να συνεκτιμηθεί συνιστά το γεγονός ότι Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν μια από κοινού επένδυση με την αξιοποίηση κρατικών κονδυλίων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης δεδομένων προκειμένου να απεξαρτήσουν την Ευρώπη από τα ξένα κέντρα και να προωθήσουν επενδύσεις σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα