Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Γ. Περιστέρης: Η ΔΕΗ πρέπει να είναι προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης - Αφήνουμε... τις ρήτρες πληρωμών για την Πτολεμαΐδα 5

Θοδωρής Παναγούλης

«Η ΔΕΗ πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές». Αυτό δήλωσε ο Γιώργος Περιστέρης, διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τερνα κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων. 

Όπως είπε «το θέμα της ΔΕΗ μας απασχολεί και είναι σοβαρό», προσθέτοντας ότι «από την αρχή που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τα ενεργειακά, λέγαμε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να υποστηριχθεί για να μείνει πυλώνας της ενεργειακής αγοράς». 

Ο κ. Περιστέρης άφησε επίσης να εννοηθεί ότι υπάρχουν οφειλές της ΔΕΗ προς τον όμιλο για το συνεχιζόμενο έργο της μονάδας Πτολεμαϊδα 5, ωστόσο η απόφαση είναι να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες πληρωμών.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ο Γ. Περιστέρης ήταν διπλωματικός όσον αφορά τη σκοπιμότητα της επένδυσης εκ μέρους της ΔΕΗ, αλλά επισήμανε πως «ήταν επενδυτική απόφαση που ελήφθη το 2009, όταν η τιμή των ρύπων ήταν στα 5,9 ευρώ και τώρα είναι 28 ευρώ». Πρόσθεσε πως «εμείς κερδίσαμε το έργο μέσα από διεθνή διαγωνισμό και προσπαθούμε να μην προκαλέσουμε περαιτέρω εμπλοκές, υποστηρίζοντας χρηματοδοτικά σε μεγάλο βαθμό τις ταμειακές ανάγκες του έργου, δεν διακόψαμε ούτε περιορίσαμε τον ρυθμό κατασκευής, αλλά όλα αυτά δε μπορούν παρά να επηρεάζουν το έργο και τα χρονοδιαγράμματά του».

Γιγαντώθηκε ο Όμιλος μέσα σε μια δεκαετία

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τερνα μιλώντας στους μετόχους προχώρησε επίσης σε έναν σύντομο απολογισμό, αναφέροντας ότι η χώρα έχει κλείσει μία δεκαετία κατά την οποία υπέστη πρωτοφανή οικονομική κρίση με πτώση όλων των αξιών.

Όπως είπε στη ΓΕΚ Τερνα «καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε την εταιρεία όρθια και μάλιστα να γίνει ισχυρότερη και μεγαλύτερη από όλη την ιστορία της». Σημειώνεται ότι το 2008 η εταιρεία είχε τζίρο 650 εκατ. ευρώ και σήμερα 1,4 δισ. ευρώ. 

Ειδικότερα υπογράμμισε πως στην διάρκεια της κρίσης ο Όμιλος προχώρησε στην υλοποίηση άνω των 2,5 δισ. ευρώ επενδύσεων, με το "ενεργειακό" χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να διαθέτει σήμερα 1500 MW σε έργα ΑΠΕ και τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή ή είναι εγκατεστημένα. Εν συγκρίσει το αντίστοιχο νούμερο το 2008 ήταν μόλις 150 MW. 

"Είμαστε σε περισσότερες χώρες και ηπείρους, σε σχέση με το 2008, διατηρώνοντας το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο στον κλάδο των υποδομών", σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Οι "ενεργειακές" επενδυτικές κινήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στο κομμάτι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στόχος είναι να αναβαθμιστεί το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στα 2000 MW μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στις παραχωρήσεις η εταιρεία θα συνεχίσει να διεκδικεί όσες έχουν ενδιαφέρον και προοπτική κερδοφορίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.  

Στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως ανέφερε ο κ. Περιστέρης έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για μία μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, για την οποία έλαβε άδεια παραγωγής και συνεχίζει με την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Για το γνωστό θέμα της αντλησιοταμίευσης, ο Γ. Περιστέρης τόνισε πως «η τεχνολογία αυτή ήταν πάντα χρήσιμη, τώρα όμως είναι απαραίτητη και θα αλλάξει τη μορφή των επενδύσεων στις ΑΠΕ».

Εξήγησε δε, πως «έχοντας προβλέψει αυτή την ανάγκη προσπαθούμε να επενδύσουμε σε συστήματα αποθήκευσης που εξασφαλίζουν σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αναπτύσσουμε ως αντλησιοταμίευση ένα μεγάλο σύστημα στον Αχελώο ποταμό, ισχύος 680 MW, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε όλες τις άδειες. Υπάρχει ένα έλλειμα σε ό,τι αφορά την αποθήκευση από το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο".

Σε ότι αφορά το θέμα της επάρκειας της Κρήτης, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι είναι πρόβλημα διαπιστωμένο από το 2016, ότι δηλαδή το 2019 θα εμφανίζονταν σημαντική έλλειψη ισχύος. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, καμία πρόσκληση και αιφνιδίως παρουσιάστηκε ως "έκπληξη" ότι υπάρχει πρόβλημα. "Αν το υβριδικό έργο του Αμαρίου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε ολοκληρωθεί, αυτή η έλλειψη σήμερα δεν θα υπήρχε. Η ελληνική νομοθεσία προέβλεπε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα υβριδικά συστήματα θα εντάσσονταν στην ενεργειακή αγορά. Αιφνιδίως, αρχές του 2018, το υπουργείο Ενέργειας έβγαλε ένα νόμο που απαγόρευσε σε εμάς να προχωρήσουμε στην επένδυση, αφήνοντας το δικαίωμα μόνο στη ΔEH.

Για τα έργα αντλησιοταμίευσης ζητούμε συνεχώς την έκδοση ρυθμιστικών αποφάσεων καθώς υπάρχει υποχρέωση νομική της Ελλάδας να διαμορφώσει ρυθμιστικό πλαίσιο, γιατί έχουν χαρακτηριστεί ως ‘Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος’ της Ε.Ε.».

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της εταιρείας στο διαγωνισμό για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο κ. Περιστέρης εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι η εταιρεία θα εξετάσει και θα αποφασίσει τη στάση της όταν η πολιτεία καταλήξει στο τι θέλει να κάνει στο θέμα αυτό.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα