Skip to main content
Menu
English edition

Εξελίξεις επί θύραις και αισιόδοξες προοπτικές για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Σημαντική παρουσία είχε ο τομέας των ελληνικών υδρογονανθράκων κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των εργασιών του Athens Energy Forum 2017, με τις αναφορές που έγιναν να καλλιεργούν σημαντικές προσδοκίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο για τον Πρίνο, όσο και για τον Πατραϊκό, οι αναφορές που έγιναν ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρες και απέπνεαν μεγάλη αισιοδοξία και για τη συνέχεια.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της ΕΔΕΥ και το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκεντρώθηκε γύρω από τις δραστηριότητες και τη μελλοντική της πορεία, με τους συμμετέχοντες να αναγνωρίζουν τον καθοριστικό, αλλά και δύσκολο ρόλο που καλείται να παίξει.

Εξάλλου, νωρίτερα ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης είχε αναφέρει ότι το προσεχές διάστημα επίκειται η υπογραφή της σύμβασης με Total-ΕΛΠΕ για το οικόπεδο 2, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και σε σχέση με το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Σπ. Μπέλλας (αντιπρόεδρος ΕΔΕΥ): Είμαστε σε μεταβατική περίοδο, αλλά έχουμε ξεκινήσει δουλειά

Είναι μια μεταβατική περίοδος τόσο για την ΕΔΕΥ, όσο και για το ΥΠΕΝ, ανέφερε ο Σπ. Μπέλλας, αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί να περάσει ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων. Παρόλα αυτά, η στελέχωση της ΕΔΕΥ έχει ήδη ξεκινήσει.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Μπέλλας, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την ασφάλεια των γεωτρήσεων, θέμα που έχει περάσει στην ευθύνη της ΕΔΕΥ.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις για την παραχώρηση περιοχών του Ιονίου για έρευνες υδρογονανθράκων.

Τέλος, ο κ. Μπέλλας αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει για το μέλλον και τις προοπτικές της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα η διαχείριση των δεδομένων, είτε αυτά προέρχονται από έρευνες παλαιότερων ετών, είτε πρόκειται για τα πρόσφατα σεισμικά δεδομένα για το Ιόνιο.

Στα 200 εκατ. ευρώ η επένδυση στον Πρίνο - Ξεκίνησε η πέμπτη γεώτρηση

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα για τον Πρίνο φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2018, ανέφερε μιλώντας εκ μέρους της Energean Oil ο Δημήτρης Γόντικας, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της θυγατρικής "Καβάλα Oil".

Το 2016 έγιναν 4 γεωτρήσεις και ήδη έχει ξεκινήσει και η πέμπτη, ενώ ήδη εξελίσσεται ο διαγωνισμός για μια νέα, σύγχρονη πλατφόρμα, συμπλήρωσε.

Τα αποθέματα κρίνονται καλύτερα του αναμενομένου. Η συνολική παραγωγή του 2016 ήταν 1,3 εκατ. βαρέλια, ποσότητα υπερδιπλάσια αυτής του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γόντικας ευχήθηκε να αποδειχθεί αποτελεσματική η ΕΔΕΥ, και κάλεσε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε σύντομα να είναι σε θέση να επιτελέσει πλήρως το ρόλο της.

Το 2018 ξεκινούν οι γεωτρήσεις στον Πατραϊκό

Θετικές προσδοκίες υπάρχουν για τον Πατραϊκό, ανέφερε ο Γιάννης Γρηγορίου, Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ.

Όπως είπε ο κ. Γρηγορίου, έχει προσδιοριστεί ο γεωλογικός στόχος και η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει το 2018.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 100 εκατ. βαρέλια, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τη Δυτική Ελλάδα.

Γρηγορίου, έκανε λόγο για καθυστερήσεις από την πλευρά του Δημοσίου, αναφέροντας για παράδειγμα, ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα, προκηρύχθηκε τον Αύγουστο του 2014 και τα ΕΛΠΕ επελέγησαν ως προτιμητέος επενδυτής τον Φεβρουάριο του 2016.

"Δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, το κράτος κινείται αργά. Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε και αντιμετωπίζουμε καθυστερήσεις", ανέφερε ο κ. Γρηγορίου.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα