Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Επί ξυρού ακμής βρίσκονται τα συστήματα ηλεκτρισμού και αερίου

Δραματικές είναι οι ώρες που περνάνε τα συστήματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου καθώς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή Βουλγαρία, FYROM, Τουρκία, Αλβανία, από εχθές και η Ρουμανία έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης διακόπτοντας εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά και η ροή φυσικού αερίου από την Τουρκία έχει σταματήσει από την περασμένη Τετάρτη. Χθες οι προσπάθειες του ΔΕΣΦΑ να εξασφαλίσει έκτακτο φορτίο με κατεπείγοντα διαγωνισμό, απέβησαν σύμφωνα με πληροφορίες άκαρπες. Την ίδια στιγμή είχαμε νέο ρεκόρ ζήτησης φυσικού αερίου στο εθνικό σύστημα, φτάνοντας κοντά στις 250 χιλιάδες μεγαβατ/ώρα.

Ο ΔΕΣΦΑ κάνει και επίσημα εκτίμηση για μέση ημερήσια κατανάλωσηφυσικού αερίου κατά την τρέχουσα εβδομάδα στα 230 χιλιάδες Μεγαβάτ / ώρα. Η μέγιστη δυνατότητα της Ρεβυθούσας είναι 140 χιλιάδες μεγαβάτ και περιοδικά στην αιχμή περί τις 170 χιλιάδες.

Ήδη η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα, οδήγησε το ΔΕΣΦΑ να δώσει εντολή «λειτουργικής ροής» στη ΔΕΠΑ, η οποία με τη σειρά της έκλεισε από τα μεσάνυχτα χθες τη στρόφιγγα προς δύο μονάδες φυσικού αερίου (Λαύριο 4 και Elpedison Θίσβη). Εάν μάλιστα, δεν εξασφαλιστεί σήμερα κάποιο νέο φορτίο, αναμένεται να δοθεί εντολή  «λειτουργικής ροής» για άλλες τρεις μονάδες που θα σταματήσουν από απόψε τα μεσάνυχτα. Η απόφαση θα ληφθεί από κοινή ομάδα εργασίας του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, οι οποίοι και θα θέσουν τα κριτήρια επιλογής των μονάδων που θα κλείσουν.

Πάγωμα εξαγωγών

Παράλληλα χθες βγήκε απόφαση του υφυπουργού περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, για απαγόρευση εξαγωγών ρεύματος από τα Μεσάνυχτα της Πέμπτης. Στην απόφαση γίνεται λόγος για «μειωμένη διαθεσιμότητα θερμικών μονάδων παραγωγής», «επιβολή περιορισμών στην ημερήσια παραγωγή η/ε από υδροηλεκτρικές μονάδες», «κήρυξη έκτακτης κατάστασης από το ΔΕΣΦΑ λόγω έλλειψης τροφοδοσίας και πιθανές επιπτώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», «ακραίες καιρικές συνθήκες στην ελληνική επικράτεια που οδηγούν σε αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις» και τέλος σε «αδυναμία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της ευρύτερης περιοχές κανονικής λειτουργίας του διασυνοριακού εμπορίου… και παρά τις υψηλότατες τιμές της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίες προσεγγίζουν πολλές φορές την οριζόμενη από το ρυθμιστικό πλαίσιο μέγιστη τιμή με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια».

Συσκέψεις

Μετά την περίφημη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής και χθες οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν συνάντηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σημειώνεται ότι το φορτίο από το Αλγέρι της Sonatrach, αντί για ξημερώματα Πέμπτης που αναμενόταν, τελικώς αναμένεται στη Ρεβυθούσα Παρασκευή ίσως και Σάββατο. Το εντονότερο πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει για τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες αφίξεις φορτίων στις 23 Φεβρουαρίου από τον όμιλο Μυτιληναίου και στις 26 του μήνα από τη ΔΕΠΑ. Έτσι από χθες καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από την πλευρά της εταιρείας αερίου, να εξασφαλιστεί μισό φορτίο που πιθανόν να διέρχεται από την περιοχή με άλλο προορισμό, όπως είχε γίνει πριν από δύο εβδομάδες με αντίστοιχο φορτίο της Edison που κατέληξε κατά το ήμισυ στο ελληνικό σύστημα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλήματα τροφοδοσίας αερίου αντιμετωπίζει και η Ιταλία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις προσπάθειες. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο EnergyPress ότι δεν υπάρχει θέμα με τους οικιακούς καταναλωτές και ότι εάν παραστεί ανάγκη θα τεθούν εκτός μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Ηλεκτρικό σύστημα

Αλλά και στον ηλεκτρισμό η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και υπάρχει ορατός κίνδυνος ακόμη και για ανεπάρκεια προσφοράς ισχύος. Η μέγιστη ισχύς της ζήτησης για σήμερα εκτιμάται ότι θα είναι 7668MW με τις τιμές να φτάνουν μέχρι και τα 149,850 ευρώ η μεγαβατώρα. Πάντως σε σχέση με χθες η μέση ΟΤΣ πέφτει κάτω από τα 100 ευρώ στα 99,205 ευρώ η μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή η απόφαση που ελήφθη από τη ΡΑΕ μετά από αίτημα του ΑΔΜΗΕ για ορισμό κατώτατων ορίων στη στάθμη των υδροηλεκτρικών έθεσε εκτός λειτουργίας για σήμερα το συγκρότημα του Αχελώου δηλαδή τα Κρεμαστά, όπου και υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, το Καστράκι και το Στράτο. Κλειστά θα μείνουν επίσης τα υδροηλεκτρικά Πλαστήρας, Εδεσσαίος, Άγρας, Ασώματα, Πλατανόβρυση ενώ περιορισμένη παραγωγή θα έχουν το Πολύφυτο, η Σφηκιά, Θησαυρός και Πουρνάρι. Επίσης σήμερα θα δουλέψουν εκ νέου οι μονάδες μαζούτ Αλιβέρι 4 και Λαύριο 1 και 2, σε μικρότερη ισχύ τις περισσότερες ώρες της ημέρας ώστε να μην επαναληφθεί το χθεσινό φαινόμενο να καθορίζουν οι συγκεκριμένες μονάδες Οριακή Τιμή στα 150 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε για σήμερα υπάρχουν μηδενικές εισαγωγές ενώ υπάρχουν προγραμματισμένες εξαγωγές από traders  4324  μεγαβατ για Αλβανία, 2142 μεγαβατ για FYROM, 2536  για Βουλγαρία, 2495  για Τουρκία και 833 μεγαβάτ για Ιταλία. Σημειώνεται τέλος ότι από λιγνιτικές της ΔΕΗ ελάχιστη παραγωγή εμφανίζει η Πτολεμαΐδα, ενώ η παραγωγή των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου καλύπτει περίπου το 18% της ζήτησης. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα