Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

ΕΟΑΣΧ: Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στις 25 Σεπτέμβρη

Με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της και στα νέα αυξημένα τιμολόγια, την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη στις 11.00 π.μ., η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων προχωρά το αγωνιστικό σχέδιο δράσης, στο οποίο κατέληξε μετά από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΑΣΧ στις 10 Σεπτέμβρη, για τα οξυμένα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η ΕΟΑΣΧ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Από τις εξελίξεις προκύπτει η ανάγκη για άμεση μαζική και οργανωμένη δράση από κοινού με τα εργατικά συνδικάτα, τα σωματεία αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, γυναικών και νεολαίας, ώστε να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να ζήσουμε μια ζωή που θα βάζει σε προτεραιότητα την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, θα πληρώνεται ο μόχθος και ο ιδρώτας μας, θα επιβιώσουν οι οικογένειές μας.

 • Η ΝΔ με την ανάδειξή της σε κυβέρνηση συνεχίζει στα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Με συνέπεια εφαρμόζει την ΚΑΠ, που με την επόμενη αναθεώρηση θα γίνει ακόμη χειρότερη και στόχο έχει να εξασφαλίζει την κερδοφορία των πολυεθνικών εταιρειών και να υπηρετεί τον ανταγωνισμό τους σε βάρος μας.
 • Τα προϊόντα συνεχίζουν να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές χαμηλότερες και από τις περυσινές. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πολλαπλάσιες φορές ακριβότερα και έτσι μια χούφτα βιομηχάνων, εμπόρων, μεταποιητών κερδοσκοπεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Το αίσχος των ανοιχτών τιμών γενικεύεται παντού. Είναι αναγκαιότητα η κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς.
 • Το κόστος παραγωγής παραμένει δυσβάσταχτο και συνεχώς αυξάνει. Το πετρέλαιο συνεχίζουμε να το πληρώνουμε 2,5 φορές ακριβότερο σε σχέση με τους αγρότες των χωρών της ΕΕ, ενώ εφοπλιστές, βιομήχανοι, κλινικάρχες, ξενοδόχοι, αεροπορικές εταιρείες το παίρνουν αφορολόγητο με επιστροφή 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ του ΕΦΚ. Η προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι η ΝΔ θα είχε έτοιμη πρόταση για μείωση της τιμής ως τις εκλογές, δεν υλοποιείται και έχουν ήδη περάσει 2 μήνες.
 • Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της Ενέργειας ανοίγει το δρόμο για νέα αυξημένα τιμολόγια του αγροτικού και οικιακού ρεύματος σε βάρος μας. Υλοποιείται το χαράτσι του "πράσινου τέλους" στο νερό.
 • Οι αποφάσεις της ΕΕ για την τσικουδιά και το τσίπουρο είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν ξεκλήρισμα, συγκέντρωση παραγωγής σε λιγότερα χέρια, μείωση εισοδήματος αμπελοκαλλιεργητών και αμβυκούχων. Παλεύουμε για να μην εφαρμοστούν και να τις ανατρέψουμε στην πράξη.
 • Οι τεράστιες ζημιές στην παραγωγή δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, ή δίνονται κάποια ψίχουλα που δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση το μέγεθος της ζημιάς. Το αίσχος με τον ΕΛΓΑ και τον αναχρονιστικό αντιλαϊκό κανονισμό του, που επιτακτικά το αγροτικό κίνημα ζητάει την αλλαγή του, όχι μόνο δεν υλοποιείται από την κυβέρνηση, αλλά επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και είσοδο εταιρειών που σημαίνει αύξηση των ασφαλίστρων και μικρότερες αποζημιώσεις.
 • Οι τεράστιες καταστροφές του προηγούμενου χειμώνα ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί, ειδικά στο αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο είναι σε άθλια κατάσταση.
 • Ο δάκος είναι προ των πυλών τη στιγμή που δεν έχει λυθεί το ζήτημα της αποτελεσματικής δακοκτονίας, με όλους τους απαραίτητους ψεκασμούς και στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.
 • Διαρρέουν σενάρια περί μείωσης του αφορολόγητου παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Το αφορολόγητο που κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες και 40 μερόνυχτα στα μπλόκα το 2016, τους λέμε κατηγορηματικά πως ΟΧΙ, δεν θα επιτρέψουμε να μειωθεί, απεναντίας διεκδικούμε αύξηση στις 12.000 ευρώ αφορολόγητο προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Στην κτηνοτροφία ,η κατάσταση και τα αδιέξοδα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Μόνο ως κοροϊδία εκλαμβάνουμε τις μεγαλοστομίες περί πάταξης των "ελληνοποιήσεων" σε γάλα και κρέας. Οι αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί στην ΕΕ με τη συμφωνία των ελληνικών κυβερνήσεων, η συνθήκη του Μάαστριχτ, προϋποθέτουν και επιβάλουν την εισαγωγή γάλατος και κρέατος, οπότε ας σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους κτηνοτρόφους.
 • Όλα τα παραπάνω, μαζί με την οξυμένη κατάσταση στο χώρο της Υγείας, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις που θα πάρουν τη μορφή καταιγίδας το επόμενο διάστημα, το Ασφαλιστικό που θα ανοίξει και πάλι, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος, φτωχοποίηση και τελικά ξεκλήρισμα για χιλιάδες αγρότες.
 • Το αίσχος των εξευτελιστικών συντάξεων για αγρότες και κτηνοτρόφους που η σύνταξή τους, για 20 χρόνια ασφάλιση, είναι μόλις 96 ευρώ το μήνα και με την ανταποδοτική ασφάλιση 20 χρόνων φτάνει μόλις στα 330 ευρώ, πολύ χαμηλότερη από την παλιότερη σύνταξη του ΟΓΑ.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι απευθύνουν κάλεσμα ενότητας και δράσης προς κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που συνειδητοποιεί ότι όλα τα παραπάνω θα τσακίσουν τη ζωή του και καταλαβαίνει πως ό,τι κατακτήσαμε ως τώρα ήταν αποτέλεσμα σκληρών, μαζικών, πολυήμερων αγώνων και μπλόκων.

Δεν δίνουμε καμιά πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, γιατί μέσα από την εμπειρία μας δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο των κυβερνήσεων που στέκονται εχθρικά απέναντί μας, δίνουν όμως "γη και ύδωρ" στους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, τους εκμεταλλευτές μας.

Η απάθεια, η μοιρολατρία, η απογοήτευση, η ηττοπάθεια, η μιζέρια θα οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα στη φτώχεια και τον αφανισμό μας.

Στην προτεραιότητα μας είναι η ανασυγκρότηση και το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος:

Θέλουμε αγροτικό κίνημα που θα στηρίζεται σε μαζικούς Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων, με ουσιαστική λειτουργία που θα ενημερώνει, θα οργανώνει και θα διεκδικεί για κάθε πρόβλημα και αίτημα που έχουμε.

Αγροτικό κίνημα που θα συμβάλει να δυναμώσει η κοινή δράση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους. Έχουμε τα ίδια κοινά προβλήματα στη φορολογία, το Ασφαλιστικό, το κόστος ζωής, τα χαράτσια, το μειωμένο εισόδημα, το ρεύμα, το νερό, την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας. Αυτή η κοινωνική συμμαχία, οι κοινές πρωτοβουλίες που μπορούμε και πρέπει να οργανώσουμε, μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, να φέρει αποτελέσματα, να ανοίξει το δρόμο ώστε να γίνουμε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του τεράστιου πλούτου που παράγουμε, ενώ σήμερα μας κλέβουν τον ιδρώτα μας.

Αγροτικό κίνημα διεκδικητικό και αποτελεσματικό και όχι συναλλαγής με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αγροτικό κίνημα που θα παλεύει με συνέπεια ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ.

Συνάδελφοι αγρότες - κτηνοτρόφοι,

Έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να σταματήσουμε την επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματά μας. Έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να επιβάλουμε λύσεις και ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων που διεκδικούμε. Απαραίτητη προϋπόθεση, το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, των συλλόγων, της κοινής δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Το επόμενο διάστημα προχωράμε σε:

 • Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή σχετικά με την πορεία και το σχέδιο για την αποκατάσταση των καταστροφών του περασμένου χειμώνα.
 • Την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη στις 11.00 προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της και στα νέα αυξημένα τιμολόγια».


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα