Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ενεργειακή διάσκεψη με βαλκανικό άρωμα παραμονές της ΔΕΘ - Στο τραπέζι οι αγωγοί με τη Β.Μακεδονία - Πιθανή συνάντηση Χατζηδάκη-Πέτκοβα για IGB

Γιώργος Φιντικάκης

Κινητικότητα που αναμένεται να ενταθεί από το φθινόπωρο καταγράφεται στο γεωπολιτικό πόκερ των Δυτικών Βαλκανίων, με την προώθηση μιας σειράς ενεργειακών έργων αμερικανικού ενδιαφέροντος, στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η Ελλάδα.

Τα έργα αυτά, είναι αφενός ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, και αφετέρου ο αγωγός Ελλάδας - Β.Μακεδονίας, τα οποία αμφότερα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει με ομολόγους του, στις 6 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μια ημέρα πριν την έναρξη της ΔΕΘ, ο Κ. Χατζηδάκης, στο Ενεργειακό Forum της ΝΑ Ευρώπης που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό, όπου κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο έλληνας υπουργός μαζί με τον αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ, έχουν προσκληθεί να μιλήσουν οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Β.Μακεδονίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας.

Η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Β.Μακεδονίας, ο αγωγός φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων αλλά και η επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού ΟΚΤΑ, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο κ. Χατζηδάκης με τον ομόλογο του από την Β.Μακεδονία. Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών έργων είναι ότι ανοίγουν ενεργειακούς διαδρόμους προς τον βορά και προς τα Δ. Βαλκάνια, οι οποίοι παρέμεναν ουσιαστικά κλειστοί τα τελευταία χρόνια. 

Σημαντικότερο εκ των τριών έργων, είναι ασφαλώς ο αγωγός φυσικού αερίου, το βασικότερο project ενεργειακής υποδομής για την γείτονα, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διασύνδεση των συστημάτων Ελλάδας και Β. Μακεδονίας. Σήμερα στα Σκόπια φτάνει φυσικό αέριο μόνο μέσω Βουλγαρίας και μοναδικός προμηθευτής της χώρας είναι η ρωσική Gazprom. Με την κατασκευή του νέου αγωγού, τα Σκόπια θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ακόμη ενεργειακή πηγή. Σημειώνεται ότι εκτός από τη διασύνδεση με την Ελλάδα, η Β. Μακεδονία επιδιώκει να διασυνδέσει το δίκτυο αερίου της με το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο, εξέλιξη που θα ανοίξει τον ενεργειακό διάδρομο προς βορά και για την Ελλάδα. 

Το σημαντικότερο φυσικά διεθνές ενεργειακό έργο που ενδιαφέρει αυτή την στιγμή την χώρα μας, εκτός του TAP, είναι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο οποίος θα διανύει την απόσταση Κομοτηνής - Στάρα Ζαγόρα. Ο κ. Χατζηδάκης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την βουλγάρα υπ. Ενέργειας Τ.Πέτκοβα για την αντιμετώπιση ζητημάτων χρηματοδότησης του έργου, και θα συναντηθεί μαζί της στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης, εφόσον αυτή παραστεί, προκειμένου να συζητήσουν τις εκρεμμότητες για την πρόοδο του project. 

Τα εγκαίνια του έργου, μήκους 182 χιλιομέτρων, και σχεδιασμένου να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κατ' έτος από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, έγιναν τον περασμένο Μαίο, παρουσία του τέως Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα και του Βούλγαρου ομολόγου του, Μπ.Μπορίσοφ, ενώ τον Ιούλιο, η ΡΑΕ χορήγησε στην εταιρεία ICGB AD, η οποία και τρέχει το έργο, άδεια για Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). 

Η άδεια, αφορά στο ελληνικό τμήμα του έργου, έχει διάρκεια 50 έτη, και με αυτήν η ICGB κατέχει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας (IGB). Η εταιρία ICGB AD με έδρα την Βουλγαρία έχει μετόχους κατά 50% την κρατική βουλγαρική BEH και κατά 50% την ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε (IGI POSEIDON). Μέτοχοι της IGI POSEIDON είναι κατά 50% η ΔΕΠΑ και κατά 50% η Ιταλική Edison. 

Στο μεταξύ η Ρωσία, που προωθεί δικά της ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή, στέλνει με κάθε ευκαιρία τα δικά της μυνήματα. Στα τέλη Ιουλίου, έγινε γνωστό η Ελλάδα τίθεται οριστικά εκτός του υπό σχεδίαση ρωσοτουρκικού αγωγού «Turkish Stream» καθώς η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, και όχι μέσω της χώρας μας, όπως είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ στο περιθώριο της συνάντησης της διυπουργικής ρωσό-τουρκικής επιτροπής.

Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream σχεδιάζεται έτσι ώστε να τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά της Τουρκίας με φυσικό αέριο, ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Τα παραπάνω, όπως και κάθε κίνηση της Μόσχας στα Δυτικά Βαλκάνια παρακολουθούν στενά οι ΗΠΑ, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Φ.Φάνον, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αντικείμενο τους ενεργειακούς πόρους κατά την τετραμερή συνάντηση των Αθηνών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ. Σε αυτές είχε κάνει λόγο για την σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή, λέγοντας ότι η χώρα έχει κάνει πολλά για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος, εννοώντας προφανώς τις προσπάθειες απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο της Gazprom.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα