Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

ΔΕΣΜΗΕ : «Οξυγόνο» 80-90 εκ. ευρώ από αδιάθετα δικαιώματα ρύπων

Δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, δύο και τρεις φορές το μήνα, προκειμένου να μπουν στο ταμείο του ΔΕΣΜΗΕ γύρω στα 80-90 εκατ. ευρώ το συντομότερο δυνατό διάστημα, και να «ανασάνει» από το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμά του, είναι το σενάριο που εξετάζεται στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η «μαύρη τρύπα» του ΔΕΣΜΗΕ ξεπερνάει σήμερα τα 100 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό και η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι οι δημοπρασίες αντί για μια φορά το μήνα, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο, να πυκνώσουν και να γίνονται 2 και 3 φορές, με συχνότητα ανά 10-15 ημέρες.

Αν σκεφτεί κανείς πως η κάθε δημοπράτηση αφορά σε 1 εκατ. τόνους, αξίας 15 εκατ. ευρώ, εφόσον καταστεί εφικτό τους τρεις επόμενους μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) οι δημοπρασίες να πολλαπλασιαστούν, τότε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ΔΕΣΜΗΕ θα έχει σχεδόν καλύψει το σημερινό του έλλειμμα, βάζοντας στα ταμεία του 80-90 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα απαιτεί λύσεις και μάλιστα γρήγορα. Διότι το σημερινό αυτό χρέος των 100 εκατ. ευρώ, θα το κληρονομήσει το νέο όργανο που συστήνεται με το ενεργειακό νομοσχέδιο, ο λειτουργός της αγοράς (ο λεγόμενος ΛΑΓΗΕ), ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα φορτωθεί με το «καλημέρα» με ζημιές.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δημοπρασία είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει, ενώ χθες συνήλθε το Δ.Σ. του ΔΕΣΜΗΕ για να πάρει την απόφαση ότι αποδέχεται τα έσοδα που προβλέπει ο νόμος από τη δημοπράτηση.

Φόβοι για αναθεώρηση των feed in tariffs

Στο μεταξύ, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και με αφορμή την οικονομική κρίση, πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι οδεύουμε σε μια γενικότερη αναθεώρηση της μέχρι τώρα πολιτικής των κυβερνήσεων για την ενίσχυση των ΑΠΕ, μέσω εγγυημένων μακροχρόνιων τιμών (feed in tariffs). «Δεν έχουμε προς το παρόν κάποια τέτοια ένδειξη», απαντά στέλεχος του ΥΠΕΚΑ στο ερώτημα αν η τρόικα έχει θέσει παρόμοιο θέμα, ωστόσο σε άλλες χώρες- με παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας- οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα που συμπεριέλαβε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας στο Μνημόνιο που πρόσφατα υπέγραψε. Παραθέτουμε τα σχετικά άρθρα, και σε παρένθεση το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου πρέπει κάθε μέτρο να έχει υλοποιηθεί:

• Είναι ανάγκη επανεξέτασης της αποτελεσματικότητας του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα καλύπτει τη λογική, τα επίπεδα και άλλα συναφή στοιχεία σχεδίασής τους [Q4-2011].

• Για τις υφιστάμενες συμβάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να αξιολογηθεί η δυνατότητα να συμφωνηθεί μια επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με σκοπό μια χαμηλότερη feed-in-tariff [Q4-2011].

• Για τις νέες συμβάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα τιμολόγια ρεύματος ώστε να διασφαλιστεί ότι τα τιμολόγια δεν είναι υπέρ το δέον προσοδοφόρα για τους παραγωγούς (συγκριτικά με τις δαπάνες τους) και να παρέχουν κίνητρα στους παραγωγούς για αύξηση του κέρδους μέσω περαιτέρω μείωσης των δαπανών τους.

• Για τεχνολογίες περισσότερο ώριμες, θα πρέπει να αναπτυχθούν εναλλακτικοί μηχανισμοί όπως πχ πριμοδοτήσεις (feed-in premiums).

• Σε κάθε περίπτωση, οι εκθέσεις σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα θα πρέπει να είναι διαθέσιμες ετησίως κατά το 3ο τρίμηνο του 2011, το 3ο τρίμηνο του 2012 και το 3ο τρίμηνο του 2013.

• Οι αποφάσεις για μελλοντικές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδίως σε λιγότερο ώριμες τεχνολογίες, θα πρέπει να στηρίζονται σε αυστηρές αναλύσεις ως προς το κόστος και τις συνέπειες για τις τιμές της ενέργειας. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διεθνή στοιχεία αναφοράς για την ανάλυση και την ανεξάρτητη αξιολόγηση έργων. Οι εκθέσεις σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα θα πρέπει να είναι διαθέσιμες ετησίως κατά το 3ο τρίμηνο του 2011, το 3ο τρίμηνο του 2012 και το 3ο τρίμηνο του 2013.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα