Skip to main content
Menu
English edition

Δεν είναι αυτοσκοπός οι διαγωνισμοί στα αιολικά, δηλώνουν ΡΑΕ και εταιρείες

Θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος κάλυψε η δεύτερη συνεδρία της σημερινής ημερίδας της ΕΛΕΤΑΕΝ για την αιολική ενέργεια, καθώς οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το νέο πλαίσιο που θα αφορά τους διαγωνισμούς στο εξής.

Ο κ. Δ. Παπαχρήστου, στέλεχος της ΡΑΕ, υπογράμμισε ότι οι διαγωνισμοί δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν ένα όχημα ανάπτυξης για τον κλάδο των αιολικών. Όπως τόνισε, ο μηχανισμός στήριξης σε συνδυασμό με τους διαγωνισμούς και το μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ στα τέλη του 2017 δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον που θα ωθήσει τις επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Παν. Πειραιώς, Αθ. Δαγούμας, αναφέρθηκε στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται όσον αφορά την επάρκεια ισχύος της χώρας μας, καθώς η κρίση φανέρωσε ότι ανατρέπονται οι εκτιμήσεις παλαιότερων ετών. Πρόσθεσε ότι το νέο ρυθμιστικό σχήμα στις ΑΠΕ είναι στη σωστή κατεύθυνση και προσφέρει επενδυτική ασφάλεια. Βάσει ανάλυσης που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο, η χονδρεμπορική τιμή στην ελληνική αγορά αναμένεται να είναι κοντά στα 50 ευρώ το 2020, αλλά υπάρχει η αβεβαιότητα της τιμής του CO2. Κατ’ επέκταση, δεν θα πρόσφερε επαρκείς αποζημιώσεις στους επενδυτές, εξ ου και το όφελος του νέου σχήματος.

Όσον αφορά τις εταιρείες του χώρου, ο Π. Λαδακάκος της ΕΝΤΕΚΑ υποστήριξε ότι «είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε» σαν κλάδος, ενώ χαρακτήρισε «κοσμογονία» το στόχο για ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 60% μέσω ΑΠΕ ως το 2030 στη χώρα μας. Δήλωσε παράλληλα ότι οι εγκαταστάσεις αιολικών της τάξης των 100 μεγαβάτ/έτος αποτελούν μια μετριοπαθή πρόοδο.

Από εκεί και πέρα, παρατηρείται διεθνώς μια μείωση του κόστους εξοπλισμού των αιολικών, αλλά αντισταθμίζεται στη χώρα μας από το γεγονός ότι οι καλύτερες περιοχές εγκατάστασης έχουν ήδη καταληφθεί. «Πλέον έχουμε πιο δύσκολα έργα με σημαντικά κόστη διασύνδεσης και υποδομών», ανέφερε σχετικά. Τέλος, ο κ. Λαδακάκος σχολίασε ότι πρέπει να αποκρυσταλλωθεί το συντομότερο δυνατόν το σύνολο της διαδικασίας για τους διαγωνισμούς, ώστε να λάβουν οι επενδυτές τις αποφάσεις τους.

Ο κ. Κ. Κατώπης, διευθυντής ανάπτυξης έργων της Gamesa Ελλάς, εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο. Εξέφρασε την ευχή η ρυθμιστική μετάβαση να οδηγήσει σε ένα σαφές σύστημα και σταθερό. Όπως πρόσθεσε, «οι διαγωνισμοί επιτυγχάνουν μείωση τιμών διεθνώς, αλλά τείνουν να υποεκτιμούν το κόστος παραγωγής, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υποαπόδοσης σε όρους ισχύος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ζητήματα στην περίπτωσή της ελληνικής αγοράς είναι η διατήρηση της εξαίρεσης για αιολικα ως 6 μεγαβάτ από τους διαγωνισμούς, καθώς τα μικρά έργα έχουν υψηλό κόστος, το οποίο πληρώνει ο επενδυτής πριν το διαγωνισμό, άρα εμπεριέχουν ρίσκο.

Τέλος, ο κ. Γ. Παπαδημητρίου, δ.σ. της Enel Ελλάς, εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι «το 2016 με το νέο νόμο είδαμε για πρώτη φορά μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, ενώ σημαντικό ότι δεν έγιναν άλλες αναδρομικές μειώσεις. Έτσι., ανακτήθηκε σε ένα βαθμό η εμπιστοσύνη επενδυτών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων. Είμαστε σίγουροι ότι θα προκύψει ένα πλάισιο προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τους διαγωνισμούς».

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός ο διαγωνισμός. Πρέπει να γίνει μια ευρεία διαβούλευση και με τη συμμετοχή των τραπεζών. Να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο που να δίνει ορατότητα». ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα