Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ανοικτή επιστολή του ΣΚΕΕΠ ΕΛΠΕ προς τον Πρωθυπουργό της χώρας - Τα ΕΛΠΕ δεν έχουν ανάγκη από τέτοιες πολιτικές

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απευθύνει το Συνδικαλιστικό Κίνημα Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια σχετικά με την επιχειρούμενη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην επιστολή επισημαίνεται πως η ιδιωτικοποίηση θα λειτουργήσει σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, καταλήγοντας στην επιστολή ότι οι εν εξελίξει διαδικασίες προμηνύουν κακούς οιωνούς για τα ΕΛΠΕ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "οι δύο ενδιαφερόμενοι είναι traders και αυτό δημιουργεί κινδύνους για την μετατροπή των Διυλιστηρίων σε αποθηκευτικούς χώρους τώρα και σε παλιοσίδερα αύριο".

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του ΣΚΕΕΠ

Κύριε Πρωθυπουργέ

Ενόψει της παρουσίας σας στην ΔΕΘ και μετά το υποτιθέμενο τέλος των μνημονιακών χρόνων, σας καταθέτουμε με την παρούσα επιστολή μας, την έντονη αντίθεση των εργαζομένων στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για την επιχειρούμενη περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της, με την επιπρόσθετη πώληση του 25% – 35,48% των μετοχών μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτή η απόφαση αποτελεί  ανατροπή των πολιτικών,  που εσείς προσωπικά εγγυηθήκατε στον Ελληνικό Λαό και ειδικά στους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, όταν στις 12.04.2011 δηλώνατε «…Αυτό που έχει ανάγκη η οικονομία είναι ο δημόσιος κοινωνικός έλεγχος των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και ιδιαίτερα των κερδοφόρων επιχειρήσεων...», ενώ ξεκαθαρίζατε «…Θα στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα και θα αντισταθούμε στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ...».

Ο ρυθμιστικός, παρεμβατικός και αναπτυξιακός ρόλος τους στην πετρελαϊκή αγορά δεν μπορεί να θυσιάζεται σε κερδοσκοπικά συμφέροντα, με άμεσο αποτέλεσμα ο Έλληνας καταναλωτής, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η βιομηχανία, η αγροτική οικονομία, οι μεταφορές, να καταστούν έρμαιο της ασυδοσίας των πολυεθνικών και των ντόπιων συμμάχων τους, που καραδοκούν να ελέγξουν την εγχώρια αγορά.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι, τα ΕΛΠΕ δεν έχουν ανάγκη από τέτοιες πολιτικές, αφού η οικονομική τους ευρωστία τα καθιστούν ικανά να χρηματοδοτήσουν μόνα τους τα επενδυτικά προγράμματα που χρειάζονται, ώστε να διευρύνουν την επιχειρηματική τους βάση και την ανταγωνιστικότητα τους.

Αυτή η δυναμική συνύπαρξη ιδιώτη και δημοσίου στον πετρελαϊκό - ενεργειακό τομέα έχει σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία, για τον Έλληνα καταναλωτή και η όποια ανατροπή της ισορροπίας θα επιφέρει ζημιογόνα αποτελέσματα στο δημόσιο συμφέρον, στην ελληνική οικονομία (κύκλος εργασιών πάνω από 10 δις το χρόνο) και στους εργαζόμενους.

Εάν σας ενδιαφέρει πραγματικά η ασφάλεια της χώρας σταματήστε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, αφού το Κράτος δεν θα έχει πια τον έλεγχο τους και ο ιδιώτης - επενδυτής θα γίνει κυρίαρχος σε ΕLPEDISON, DIAXON, ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, Εμπορία καυσίμων (ΕΚΟ-ΒΡ) και κυρίως σε τρία Διυλιστήρια με το ένα (Β.Ε.Θ.) σε περιοχή υψηλής γεωπολιτικής σημασίας εξυπηρετώντας έτσι τα δικά του οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Ειδικά σε μια περίοδο αστάθειας στα Βαλκάνια, όπου οι πολυεθνικές στην ενέργεια υποδαυλίζουν τοπικές συγκρούσεις και εντείνουν τις προσπάθειές τους για αλλαγές συνόρων, με στόχο τον πλήρη έλεγχο των πηγών αλλά και των αγωγών διέλευσης της ενέργειας, με αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και της Ευρώπης γενικότερα.

Σας ενημερώνουμε ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ  διαφωνούμε σε αυτές τις αντιαναπτυξιακές και αντικοινωνικές πολιτικές που υπονομεύουν την οικονομική, κοινωνική ανάπτυξη του λαού και της χώρας όπως και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Γιατί ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί ποιο είναι τελικά το κέρδος για την Ελλάδα από αυτή την πολυδιαφημισμένη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της χώρας, που εσείς επιχειρείτε.

Σας καλούμε να συναισθανθείτε το μέγεθος των προσωπικών σας δεσμεύσεων και ευθυνών, αλλά και συλλογικά της κυβέρνησης σας απέναντι στον Ελληνικό λαό, ώστε να ακυρώσετε τις λαθεμένες αποφάσεις σας σχετικά με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, μιας και οι δύο ενδιαφερόμενοι είναι traders και αυτό δημιουργεί κινδύνους για την μετατροπή των Διυλιστηρίων σε αποθηκευτικούς χώρους τώρα και σε παλιοσίδερα αύριο.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα