Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Αναζητείται φόρμουλα μονιμοποίησης των εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΠΑ - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το split

Γιώργος Φιντικάκης

Το αγκάθι των 150 περίπου εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΠΑ που ζητούν εδώ και καιρό τη μονιμοποίησή τους, είναι ένα από τα τελευταία ζητήματα με τα οποία ασχολείται το ΥΠΕΝ, πριν την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το split της εταιρείας.

Τους τελευταίους μήνες οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο αναζητώντας τη νομική βάση, προκειμένου το αίτημα να ικανοποιηθεί, κάτι που ωστόσο δεν θεωρείται καθόλου εύκολο, παρ’ ότι η πολιτική ηγεσία φαίνεται να συμμερίζεται τα επιχειρήματα των συνδικαλιστών περί εργασιακής αδικίας.

Ανθρωποι με γνώση του αντικειμένου επισημαίνουν ότι δεν είναι καθόλου προφανές με ποιο τρόπο, άτομα που έχουν συγκεκριμένες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με τη ΔΕΠΑ, θα μπορούσαν να μονιμοποιηθούν, καθώς θεωρείται δύσκολο να στηριχθεί νομικά ένα πλαίσιο που να το δικαιολογεί. Εφόσον πάντως αυτό δεν καταστεί δυνατό, η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ θα προχωρήσει εν μέσω αντιδράσεων, και σίγουρα όχι με καθεστώς εργασιακής ειρήνης, όπως θα επιθυμούσε το ΥΠΕΝ.

Σήμερα η ΔΕΠΑ απασχολεί περίπου 50 άτομα ως προσωπικό, ενώ περίπου 150 εργαζόμενοι είναι εργολαβικοί, αριθμός που προέκυψε από τη πρακτική των έμμεσων προσλήψεων, και η οποία καθιερώθηκε στα χρόνια των μνημονίων.

Έτερα ζητήματα, που αφορούν κυρίως τα διευθυντικά στελέχη, είναι τα μισθολογικά, καθώς οι προερχόμενοι από την ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής, εργαζόμενοι, είχαν μισθολόγιο που διαμορφώνονταν με όρους ιδιωτικής αγοράς, λόγω της μέχρι πρότινος μετοχικής παρουσίας σε αυτές, της Shell με 49%. Ενα θέμα λοιπόν αφορά τους νέους εργαζόμενους, εκείνους που θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς σε ΕΠΑ και ΕΔΑ. Όταν θα συμβεί αυτό, προφανώς και οι διάδοχοί τους θα υπαχθούν στο μισθολόγιο της ΔΕΠΑ, που είναι χαμηλότερο εκείνου των ΕΠΑ και ΕΔΑ.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το νομοσχέδιο για το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ θα κατατεθεί στη Βουλή προς τα τέλη Ιανουαρίου, και αμέσως μόλις ψηφιστεί, ανοίγει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας (ΕΠΑ Αττικής, διακρατικά συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου, κοκ), με τη προκήρυξη του διαγωνισμού να τοποθετείται για το Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και καιρό, η ΔΕΠΑ έχει προτείνει προς το ΥΠΕΝ σαν καλύτερη λύση για το split την απόσχιση των Υποδομών αντί για την Εμπορία. Το σκεπτικό ήταν ότι εφόσον αποσχίζονταν η Εμπορία, τότε θα απαιτούνταν συναίνεση των προμηθευτών της εταιρείας, δηλαδή της ρωσικής Gazprom, και της αλγερινής Sonatrach, καθώς αμφότερες θα συναλλάσσονταν με μια νέα νομική οντότητα, που θα είχε διαφορετικό ΑΦΜ από τη σημερινή. Επομένως θα χρειάζονταν οπωσδήποτε το δικό τους «οκ», προκειμένου να προχωρήσει ο μετασχηματισμός, γεγονός που μπορεί να προξενούσε επιπλοκές και καθυστερήσεις.

Χθεσινά ωστόσο δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η φόρμουλα που τελικά επέλεξε το ΥΠΕΝ, προβλέπει τη μεταβίβαση του κλάδου εμπορίας της ΔΕΠΑ σε ένα νέο εταιρικό σχήμα και τη μετεξέλιξη της υφιστάμενης εταιρείας σε «ΔΕΠΑ Υποδομών», με την ενσωμάτωση των δικτύων.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα