Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ανακοίνωση ΣΕΔΕΠΑ για απόλυση εργαζομένου στη ΔΕΔΑ - Το ιστορικό της υπόθεσης

Με αφορμή την απόλυση εργαζομένου στη ΔΕΔΑ (βλέπε στο τέλος του κειμένου το ιστορικό της υπόθεσης) ο σύλλογος εργαζομένων ΔΕΠΑ (ΣΕΔΕΠΑ) σημειώνει τα εξής σε ανακοίνωσή του: 

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ένωσης Προσώπων της ΔΕΔΑ Α.Ε., πληροφορηθήκαμε ότι οι εκτελούντες χρέη Διοίκησης στην ΔΕΔΑ Α.Ε., εξαντλώντας την αυστηρότητα τους και κατά παράβαση του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας, αποφάσισαν την απόλυση εργαζομένου και εκπροσώπου της Ένωσης Προσώπων των Εργαζομένων στην εταιρεία, για παράπτωμα του - που σε κάθε περίπτωση είναι κατακριτέο- και για το οποίο είχε ήδη επιβληθεί διοικητική ποινή. 

Η συνεχιζόμενη δίωξη του εργαζομένου με επιβολή δύο ποινών για το ίδιο συμβάν – το οποίο μάλιστα θεωρείται λήξαν από πλευράς των εμπλεκομένων - και εκτός πλαισίου διαφανούς πειθαρχικής διαδικασίας, είναι καθαρά εκδικητική και βασίζεται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές εμπάθειες, λόγω της κριτικής στάσης του εργαζόμενου - στα πλαίσια του ρόλου του ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος - απέναντι στις ολιγωρίες, παραλήψεις και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων της εταιρείας, καθώς και στην κομματικοποίησή της από την Διοίκηση της και αποτελεί πρωτοφανή αθλιότητα και κατάπτυστη ενέργεια. 

Ο ΣΕΔΕΠΑ καταγγέλλει τις πρακτικές που ακολουθεί η απερχόμενη Διοίκηση της ΔΕΔΑ Α.Ε., καθώς μέσω αδιαφανών διαδικασιών και άσκησης εργασιακής τρομοκρατίας υπονομεύει τα συμφέροντα της εταιρείας και την οδηγεί σε διάλυση, υιοθετώντας ως μόνες πρακτικές την παραπλάνηση, το «Διαίρει και Βασίλευε», την υποκριτική συμπεριφορά και τον εμπαιγμό των εργαζομένων, με καταστροφικές συνέπειες στην λειτουργία και αποδοτικότητά της. 

Καλούμε το Μέτοχο να παρέμβει και σταματήσει άμεσα την ανωτέρω παράνομη διαδικασία καθώς και τα ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ και το εποπτεύον Υπουργείο Ενέργειας να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους για την αποκατάσταση της ομαλότητας στη ΔΕΔΑ Α.Ε.

Το ιστορικό 

Για την πληρέστερη εικόνα αναφορικά με την υπόθεση, θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) όσο και το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα Φυσικού Αερίου (ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ), καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ) εξέδωσαν πρόσφατα ανακοινώσεις με τις οποίες κατήγγειλαν περιστατικό βιαιοπραγίας που δέχθηκε εργαζόμενη της ΔΕΔΑ από τον εν λόγω διευθυντή της εταιρείας. 

"Ο συγκεκριμένος Διευθυντής σύμφωνα με την Καταγγελία στις 14.6.2019 του Σωματείου μέλους μας ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ, επιτέθηκε βίαια σε συναδέλφισσα με στόχο να επιβάλλει την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς", υπογράμμισε η ΠΟΕ στην ανακοίνωσή της. 

"Η επίθεση Διευθυντή προς την εργαζόμενη υπάλληλο, είχε στόχο να κλείσει το στόμα σε όλους μας, είχε στόχο να τρομοκρατήσει. Πρόκειται για περιστατικό ταξικής και σεξιστικής βίας από Διευθυντή προς εργαζόμενη για να μην κουνιέται φύλλο στους χώρους δουλειάς τόσο «σήμερα» όσο και «αύριο»", τόνισε, από την πλευρά του, το ΣΕΦΑ ΔΕΠΑ.

Ειδικότερα, οι ανακοινώσεις - καταγγελίες της ΠΟΕ, του ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ και του ΠΣΕΦΑ ανέφεραν για την υπόθεση τα εξής: 

ΠΟΕ - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας

Την Τρίτη 18.6.2019 ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΔΑ.

Όλο το προηγούμενο 10ημερο που προηγήθηκε, δυστυχώς συγκεκριμένοι «συνάδελφοι» καλυπτόμενοι πίσω από τον μανδύα της Ένωσης Προσώπων της ΔΕΔΑ επιχείρησαν να εμποδίσουν αντιδημοκρατικά τη συγκεκριμένη διαδικασία επιχειρώντας να βλάψουν ακόμα και τους συναδέλφους τους πρώην εργολαβικούς που είχαν μόλις ενταχθεί στο μόνιμο προσωπικό .

Κατατέθηκε Αίτηση Διαδικασίας Ασφαλιστικών Μέτρων από τον πρόεδρο της Ένωσης Προσώπων στη ΔΕΔΑ όπου ζητείται να βγουν όλες οι αποφάσεις των ΔΣ της ΔΕΔΑ άκυρες από 13 Μαΐου 2019.

Θυμίζουμε ότι αρχές Ιουνίου με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΔΑ εντάχθηκαν στο μόνιμο προσωπικό της εταιρείας 23 εργολαβικοί συνάδελφοι.

Και σαν να μην έφτανε η παραπάνω ενέργεια, ο συγκεκριμένος Διευθυντής σύμφωνα με την Καταγγελία στις 14.6.2019 του Σωματείου μέλους μας ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ, επιτέθηκε βίαια σε συναδέλφισσα με στόχο να επιβάλλει την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Ως ΠΟΕ κάνουμε ξεκάθαρο και επαναλαμβάνουμε την θέση μας, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε συμπεριφορές ούτε τρομοκρατίας, ούτε επιστροφής στο παρελθόν, όπου μικρή μερίδα διευθυντών συντηρούν το απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβοποίησης.

Δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τα μέλη και το Σωματείο ΣΕΦΑ – ΔΕΠΑ, στηρίζουμε τις αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΔΑ με τις οποίες μονιμοποιήθηκαν 23 πρώην εργολαβικοί συνάδελφοι όπως και οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ (Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα του Φυσικού Αερίου - Υποστήριξη ΔΕΠΑ)

To ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ καταγγέλλει τις πρακτικές εκφοβισμού απέναντι σε εργαζόμενους που ασκούν το δικαίωμά τους να λένε τη γνώμη τους για τα θέματα που τους αφορούν.

Χθες το πρωί, 13.06.2019, συνάδελφος μας δέχτηκε απρόκλητη επίθεση Διευθυντικού στελέχους, προέδρου της Ένωση Προσώπων της ΔΕΔΑ. Η επίθεση αυτή ήταν επίθεση προς όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο προς τη συνάδελφο που το σωματείο θα στηρίξει με κάθε μέσο.

Η πάγια συνδικαλιστική διεκδίκηση για την ένταξη όλων των «εργολαβικών» εργαζομένων στον Όμιλο της ΔΕΠΑ έγινε πράξη για τους 23 συναδέλφους κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ εδώ και 1,5 χρόνο και της κλιμάκωσης με την πρόσφατη πολυήμερη απεργία.

Οι πρακτικές της Ένωσης Εργαζομένων ΔΕΔΑ, που έχει ως μέλη της διευθυντικά στελέχη, ουδεμία σχέση έχουν με το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζομένους. Η πλειοψηφία αποτελεί το δεξί χέρι της εκάστοτε διοίκησης και των κυβερνητικών πολιτικών. Κουβέντα δεν έχουν βγάλει για την πολιτική του «δικαίου του ανταγωνισμού» και τη λογική της «ανταγωνιστικότητας», που φέρνει και όσα βιώνουν διαχρονικά οι εργαζόμενοι. Είναι γνωστή αυτή η στάση τόσο στο παρελθόν, όσο και από την πρώτη μέρα σύστασης της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Η επίθεση Διευθυντή προς την εργαζόμενη υπάλληλο, είχε στόχο να κλείσει το στόμα σε όλους μας, είχε στόχο να τρομοκρατήσει. Πρόκειται για περιστατικό ταξικής και σεξιστικής βίας από Διευθυντή προς εργαζόμενη για να μην κουνιέται φύλλο στους χώρους δουλειάς τόσο «σήμερα» όσο και «αύριο».

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει - συσπειρωμένοι στο Σωματείο απαντάμε με όπλο μας την ενότητα!

ΠΣΕΦΑ - Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο

Η σύναψη συμβάσεων Αορίστου Χρόνου των πρώην εργολαβικών εργαζομένων με τη ΔΕΔΑ, πριν από ένα μήνα, αποδεικνύει ότι ο επίμονος αγώνας, η αδιάκοπη προσπάθεια και κυρίως η πίστη στη δυνατότητα τερματισμού μιας χρόνιας παθογένειας, αργά ή γρήγορα, φέρνουν αποτελέσματα. Αυτό ενοχλεί κάποιους εργαζομένους Αορίστου Χρόνου, αφού διαταράσσονται οι ισορροπίες, που με τόσο κόπο κατάφεραν να αποτυπώσουν σε οργανογράμματα και φτάνουν να προβούν ακόμη και σε βίαιες ενέργειες. Ήδη στη ΔΕΔΑ εκδηλώθηκε το αόρατο πλέγμα συμφερόντων, επιθετικά, σηκώνοντας χέρι σε ό,τι αντιστέκεται και παλεύει για την κατάργηση της εργολαβικής εργασίας. 

Συντονισμένα, από τη μια η ελίτ των εταιριών κρατά επιμελώς αποστάσεις καταφεύγει σε νομικούς συμβούλους, παραγγέλνει γνωμοδοτήσεις για να αποτρέψει την απορρόφηση των εργολαβικών 25ετούς υπηρεσίας στη ΔΕΠΑ Α.Ε. Και από την άλλη, οι διορισμένες διοικήσεις στους τύπους μόνο” κάνουν πίσω, αλλά δεν παραιτούνται κιόλας, αν δεν πάρουν την αποζημίωση τους !!! 25 χρόνια, όμως, εκείνων, που θεωρούνται αναλώσιμοι, είναι εύκολο να διαγραφούν... 

Η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός των εργαζομένων εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τις διοικήσεις, ακόμη και από κάποιους κατ 'ευφημισμό συνδικαλιστές - στελέχη επιχειρήσεων με εύκολο στόχο αυτούς που τύποις δεν ανήκουν στο προσωπικό των Εταιριών. 

Τα πολιτικά κόμματα έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την παθογένεια αυτή και τη διάβρωση των εργατικών συνδικάτων, αφού οι κομματικές σκοπιμότητες επηρέαζαν την ανεξάρτητη δράση τους. Τα συνδικάτα χρειάζονται εκπροσώπους που να αντιλαμβάνονται το εργασιακό κλίμα, να αφουγκράζονται το σφυγμό των εργαζομένων, να βιώνουν τις ανάγκες των συναδέλφων μέσα στους ίδιους τους χώρους δουλειάς, αλλά και μέσα στην κοινωνία. Ο κομματικά κατευθυνόμενος συνδικαλισμός είναι αυτός που καθιέρωσε προνόμια για ευνοούμενους και δημιούργησε τις δύο διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων. 

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο συμπαραστέκεται στου συναδέλφους του Ομίλου ΔΕΠΑ που συνεχίζουν τον αγώνα τους και στα βασικά αιτήματά τους για απορρόφηση του εργολαβικού προσωπικού από τον πραγματικό εργοδότη και για βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. 

Το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου Ενέργειας συναντά τις ανάγκες των εργαζομένων. 

Οι εργατικοί αγώνες κερδίζονται με τη συμμετοχή όλων. Βάζοντας τέλος σε κάθε μορφής βία και τρομοκρατία. 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα