Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Αμοργιανιώτης (Watt+Volt): Χωρίς ΝΟΜΕ δεν θα είχε ανοίξει καθόλου η αγορά - Μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο κόστος με την κατάργηση του μηχανισμού

Μιχάλης Μαστοράκης

Οι αδυναμίες και οι όποιες παθογένειες εμφανίζει ο μηχανισμός ΝΟΜΕ που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στο όνομα της απελευθέρωσης ενέργειας και την περαιτέρω διείσδυση των εναλλακτικών προμηθευτών στην αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού δεν θα πρέπει να συσκοτίζει τα όσα έχουν επιτευχθεί, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Αμοργιανιώτης, Διευθυντής Στρατηγικής και Λειτουργιών στην Watt + Volt, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου Power and Gas Supply Forum.

Αναφερόμενος στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την εμπειρία από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του μηχανισμού, σημείωσε ότι κοινή διαπίστωση της αγοράς είναι ότι οι ποσότητες δεν επαρκούν, με τους εναλλακτικούς προμηθευτές να αναζητούν επιπλέον ποσότητες προκειμένου να εξυπηρετήσουν το πελατολόγιό τους.

Κοιτώντας κανείς τα στοιχεία με τα μερίδια της αγοράς θα δει πως η επίδραση της εφαρμογής του μηχανισμού στο μερίδιο της ΔΕΗ ήταν μια μείωση της τάξης του 10%, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της απελευθέρωσης αφορά τους πελάτες μέσης τάσης, πράγμα που δεν είναι παράλογο, όπως υπογράμμισε ο ίδιος.

Πιο συγκεκριμένα, τάσεις μείωσης εμφανίζει το μερίδιο της ΔΕΗ και στη χαμηλή τάση, πράγμα όμως που συμβαίνει αργά και σταθερά. Σίγουρα η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ επιδρά σε αυτό, καθώς και η εμπιστοσύνη των πελατών χαμηλής τάσης προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί, όπως είπε ο ίδιος, πως κάτι τέτοιο δεν συνιστά ελληνική πρωτοτυπία αλλά συναντάται στην πλειονότητα των αγορών, όταν μιλάμε για το switching στη χαμηλή τάση.

Επιπλέον, η αύξηση των εναλλακτικών προμηθευτών από τους 11 τον Οκτώβριο του 2016 στους 23 σήμερα, υποδεικνύει ότι εν τέλει υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση σε ότι αφορά την επιτυχία ή όχι και σε ποιο βαθμό του μηχανισμού ΝΟΜΕ. Μάλιστα, τόνισε πως σε περίπτωση μη εφαρμογής του μηχανισμού μάλλον το κόστος ενός προμηθευτή να μπει στην αγορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερο έως και απαγορευτικό για κάποιους. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μηχανισμός επέφερε εξοικονόμηση 432 εκατ. ευρώ, ποσό καθ’όλα αμελητέο για τους συμμετέχοντες στην αγορά.

«Χωρίς τον μηχανισμό ΝΟΜΕ δεν θα είχε επιτευχθεί το άνοιγμα της αγοράς όποιο κι αν είναι αυτό μικρό ή μεγάλο. Για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορους προμηθευτές».

Εστιάζοντας στην επόμενη μέρα της αγοράς προμήθειας, ο κ. Αμοργιανιώτης επισήμανε πως πλέον είναι αναγκαίο να υπάρξει προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον με βασικό χαρακτηριστικό του, την απουσία του μηχανισμού ΝΟΜΕ. Κυρίαρχο ρόλο πλέον θα έχει η χρηματιστηριακή αγορά μετά και την έναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου βέβαια νέες προκλήσεις και ζητήματα θα ανακύψουν, όπως η κατά πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο κόστος ενέργειας. «Θα επηρεαστούν οι τιμές λιανικής όταν όλοι οι προμηθευτές θα αγοράζουν σε τιμές της αγοράς. Πλέον πάμε σε μια τιμή που προσεγγίζει την οριακή τιμή συστήματος».

Τέλος, υπογράμμισε πως ίσως και να μην συνιστά τελικά πρόβλημα ο χρόνος απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, πέραν των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπουν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς ένας πιο αργός και σταθερός ρυθμός μεταρρύθμισης της αγοράς επιτρέπει τόσο στην ίδια να προσαρμοστεί καλύτερα στα νέα δεδομένα, όσο και στους εναλλακτικούς προμηθευτές να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ομαλή ενσωμάτωση νέων πελατών στο πελατολόγιό τους.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα