Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Το 2018 ήταν η τέταρτη θερμότερη χρονιά

Η τέταρτη θερμότερη χρονιά από το 1880 που ξεκίνησε η καταγραφή της θερμοκρασίας του πλανήτη ήταν η περσινή, σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες αναλύσεις της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

“Το 2018 ήταν μια εξαιρετικά ζεστή χρονιά”, δήλωσε ο Γκάβιν Σμιτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Goddard για διαστημικές μελέτες της Νέας Υόρκης, της NASA. Σημειώνεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα θερμότερα που καταγράφηκαν στη σύγχρονη ιστορία.

Από τη δεκαετία του 1880, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφάνειας έχει αυξηθεί περίπου 1 βαθμό Κελσίου. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον κ. Σμιτ.

“Το βασικό μήνυμα είναι ότι ο πλανήτης θερμαίνεται”, είπε και τόνισε ότι “η κλιματική αλλαγή οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου που έχουμε βάλει στην ατμόσφαιρα τα τελευταία 100 χρόνια”. Ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της  υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται ήδη αισθητές – παράκτιες πλημμύρες, κύματα καύσωνα, έντονες βροχοπτώσεις και αλλαγή των οικοσυστημάτων.

Η τάση αυτή δεν είναι νέα. Εννέα από τους δέκα θερμότερους χειμώνες έχουν συμβεί από το 2005 και πέντε από τα θερμότερα χρόνια σημειώθηκαν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια ή από το 2014 έως το 2018.

Στην Αρκτική οι μεγαλύτερες επιπτώσεις, ανησυχία και για Ανταρκτική

Η τάση αύξησης της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη στην περιοχή της Αρκτικής, όπου το 2018 σημειώθηκε συνεχής απώλεια θαλάσσιου πάγου. Επιπλέον, η μαζική απώλεια από τους πάγους της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής συνέχισε να συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες περιόδους πυρκαγιών και σε μερικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Σμιτ είπε ότι η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από την αλλαγή του κλίματος είναι η Αρκτική, η οποία θερμαίνεται μεταξύ δύο και τρεις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. “Προφανώς ανησυχούμε πολύ για το τι συμβαίνει στην Αρκτική,” κατέληξε.

Εξάλλου, σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη μελέτη, οι ετήσιες απώλειες πάγου στην Ανταρκτική έχουν επιταχυνθεί κατά έξι φορές τα τελευταία 40 χρόνια και η τάση αυτή θα μπορούσε να ωθήσει τα επίπεδα των θαλασσών να φτάσουν κατά μέτρα ψηλότερα στους επόμενους αιώνες, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, ανέφεραν επιστήμονες.

Οι απώλειες πάγου από την Ανταρκτική αυξήθηκαν στα 252 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως κατά την περίοδο 2009-17 από μέσο όρο 40 δισ. τόνους από το 1979 έως το 1990, σύμφωνα με μελέτη.

Αύξηση περιοχών που θα πλήττονται από πυρκαγιές  στη Μεσόγειο

 Αύξηση στον αριθμό των περιοχών που θα πλήττονται από πυρκαγιές κατά 40-100% αναμένουν οι επιστήμονες στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου μέχρι το 2099. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications, λόγος για την αύξηση των πυρκαγιών θα είναι η κλιματική αλλαγή.

Προκειμένου, αναφέρεται, να αποφευχθεί το σενάριο αυτό, είναι αναγκαίο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την Συμφωνία του Παρισιού. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμούς θα σημαίνει αύξηση κατά 40% των περιοχών όπου θα μαίνονται πυρκαγιές, κυρίως στην Ισπανία.

Προειδοποιούν ταυτόχρονα ότι αύξηση κατά 3 βαθμούς κελσίου θα σημαίνει αύξηση κατά 100% των περιοχών που θα πλήττονται από πυρκαγιές.

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή είπε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του ΠΟΜ

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε θέματα που αφορούν την αλλαγή του κλίματος, δημιουργώντας ένα νέο σταθμό παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πετέρι Τάλας.

 Οι δηλώσεις του κ. Τάλας έγιναν πριν μερικούς μήνες στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου.

Ο κ. Τάλας σημείωσε ότι η Κύπρος θα μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο, δημιουργώντας ένα νέο σταθμό για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνοντας ότι η περιοχή της Μεσογείου είναι μία από τις περιοχές να υποφέρουν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η εξάτμιση του θαλάσσιου νερού, η συχνότητα της ξηρασίας, τάσεις, που, όπως είπε, θα συνεχιστούν, έχοντας μεγάλη επίδραση και πάνω στην κοινωνία, την γεωργία και τον τουρισμό.

Ο κ. Τάλας ανέφερε ακόμη ότι ότι υπάρχουν πολλοί περιβαλλοντικοί πρόσφυγες κυρίως λόγω της έντονης ξηρασίας στη Μέση Ανατολή και τις αφρικανικές χώρες. Σημειώνοντας ότι η ξηρασία στην Αφρική θα αυξηθεί και ταυτόχρονα θα αυξηθεί ο πληθυσμός στην ήπειρο, ανέφερε ότι οι προσφυγικές ροές θα αυξάνονται.

Πρόωροι θάνατοι από κλιματική αλλαγή

 Η κλιματική αλλαγή επιφέρει και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Για την ρύπανση της ατμόσφαιρας μίλησε στο ίδιο συνέδριο ο Νίκος Μιχαλόπουλος από το Ινστιτούτο Κύπρου, λέγοντας ότι η ρύπανση οφείλεται σε μικροσκοπικά σωματίδια που μερικές φορές μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα και να γίνουν τοξικά. Σημείωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πρόωρης θνησιμότητας και είπε ότι στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν 4.200 πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο.

Αναφερόμενος στη Μεσόγειο, σημείωσε ότι είναι το σταυροδρόμι αέριων μαζών. Η ρύπανση από την Ευρώπη, η σκόνη της Σαχάρας και η ατμοσφαιρική ρύπανση από την Ασία, συναντώνται στη Μεσόγειο.

Υπάρχει, είπε, μια περίπλοκη χημεία πάνω από τη Μεσόγειο. Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι η συνεχής παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής σύνθεσης και είπε ότι αυτό γίνεται στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Τροπικοποίηση της Μεσογείου

Για τις επιπτώσεις στη θάλασσα, μίλησε ο Vladimir Ryabinin, Εκτελεστικός Γραμματέας της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ.  Μερικές από τις επιπτώσεις στη θάλασσα, είπε, είναι η αύξηση του επιπέδου του νερού, η μείωση του πάγου στην Αρκτική, η μείωση του φυτοπλαγκτόν, η καταστροφή των οικότοπων, που έχουν συνέπειες στη θαλάσσια ζωή.

 Ιδιαίτερα για τη Μεσόγειο, είπε ότι οι καύσωνες αποσταθεροποιούν τη θάλασσα, υπάρχει απώλεια της βιοποικιλότητας, ενώ μίλησε για φαινόμενο ‘τροπικοποίησης’ της Μεσογείου, δίδοντας το μήνυμα ότι ο χρόνος εξαντλείται για να διασωθούν οι ωκεανοί και πρέπει τα μέτρα που λαμβάνονται να ενταθούν.

Η θερμοκρασία στην περιοχή της Μεσογείου θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 6 βαθμούςΟμιλία απηύθυνε στο ίδιο συνέδριο και ο Filippo Giorgi από το Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής (ICTP) στην Ιταλία.

Είπε ότι  η θερμοκρασία στην περιοχή της Μεσογείου θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 6 βαθμούς ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στο μέλλον, είπε, τα καλοκαίρια στην περιοχή θα είναι πιο ξηρά και θερμότερα, ενώ η ένταση των ακραίων μετεωρολογικών γεγονότων θα αυξηθεί.

(ΚΥΠΕ)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα