Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Τα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων

Εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών και κατάργηση της βενζίνης σούπερ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πακέτο μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων που ανακοινώθηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Οικονομικών. Τα περισσότερα από τα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε, θα εφαρμοστούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις οι οποίες είχαν ψηφιστεί από το 2009 και το 2010, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς και σειρά προτάσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την τρόικα.

Για το θέμα του λαθρεμπορίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα εφαρμοστεί το σύστημα εισροών-εκροών σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ για την εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα τόνισε ότι σύντομα θα κατατεθεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής με ορίζοντα το προσεχές εξάμηνο.

Για τους ιχνηθέτες έχει συγκροτηθεί η επιτροπή που θα καθορίσει τις προδιαγραφές, ενώ μια άλλη επιτροπή έχει αναλάβει να μελετήσει την πιθανότητα εξομοίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης.

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνονται επίσης η κατάργηση της βενζίνης σούπερ. Όσοι τη χρησιμοποιούν σήμερα θα την αντικαταστήσουνε με αμόλυβδη στην οποία θα μπαίνουν ειδικά πρόσθετα. Οι χρήστες της βενζίνης σούπερ υπολογίζονται σήμερα στους 50.000.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι εντός των ημερών κατατίθενται στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τα βυτιοφόρα, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα των ανεξάρτητων πρατηρίων να μπορούν να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα, ενώ θα μπορούν να μισθώνουν και βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης, ενώ μέχρι σήμερα επιβάλλονταν η κατοχή βυτιοφόρου.

Επιπλέον, επιτρέπεται σε κάθε βυτιοφόρο να εισέρχεται στα διυλιστήρια και στις αποθήκες καυσίμων με την προϋπόθεση τήρησης των κανόνων ασφαλείας.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πειραγμένων αντλιών, το υπουργείο θα αξιοποιήσει το λεγόμενο «μυστικό αυτοκίνητο» το οποίο έχει εξοπλιστεί με ειδικά όργανα μέτρησης. Το εν λόγω αυτοκίνητο θα προμηθεύεται βενζίνη και χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους πρατηριούχους θα καταγράφει αν οι ποσότητες είναι αυτές που καταγράφονται στην αντλία.

Στην εισήγησή του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής,  Μάκης Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη δυνατότητα σύστασης, με Προεδρικό Διάταγμα, Ανώνυμης Εταιρίας μη κερδοσκοπικού σκοπού (Κεντρικός Φορέας Διατήρησης Αποθεμάτων - ΚΦΔΑ), που εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σκοπός της θα είναι η απόκτηση, διατήρηση και πώληση αποθεμάτων πετρελαίου και θα λειτουργεί χάριν του Δημοσίου συμφέροντος.

Ο Φορέας αυτός, όπως σημελίωσε,  λόγω της φύσεως και του χαρακτήρα του, αναμένεται να έχει τη δυνατότητα τήρησης αποθεμάτων ασφάλειας, έναντι καθορισμένου τιμήματος με ευνοϊκότερους για τους υπόχρεους οικονομικούς όρους. Το οικονομικό όφελος από την τήρηση αποθεμάτων αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην τελική τιμή των καυσίμων και συνολικότερα στο ενεργειακό κόστος.

Επιπλέον, δίδεται η δυνατότητα στους υπόχρεους φορείς να μεταβιβάζουν ένα ποσοστό της υποχρέωσής τους σε οικονομικούς φορείς ή Κεντρικούς Φορείς Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ) άλλων Κρατών-Μελών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 της Οδηγίας. Το κόστος τήρησης των αποθεμάτων γίνεται ο κυριότερος παράγοντας για την προσέλκυση και διατήρηση αποθεμάτων.

Προβλέπονται αυστηρές διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα έως € 1.500.000), για την παράβαση των υποχρεώσεων τήρησης αποθεμάτων.

Μείωση των φόρων εάν υπάρξουν έσοδα

Μετά την παρουσίαση των μέτρων, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, τόνισε ότι εάν υπάρξουν μέτρα και επιπλέον έσοδα από την καταπολέμησης του λαθρεμπορίου θα επανεξεταστούν οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ένα από τα κομβικότερα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου είναι η εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών σε όλους του κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια, θα ολοκληρωθεί για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μέχρι τις 31 / 3/2013.

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής,  Μάκη Παπαγεωργίου, στην αριστερή στήλη με τα συνοδευτικά αρχεία.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα