Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Συμμαχία για τη γεωθερμία προτείνει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Αλεξανδρούπολη - Τα φιλόδοξα σχέδια του Δήμου

Δημήτρης Κοιλάκος

Η δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση γεωθερμίας, στην Ελλάδα, είναι ο επόμενος στόχος του Δήμου Αλεξανδρούπολης, μετά την κατασκευή παραγωγικής γεωθερμικής γεώτρησης βάθους 500 μέτρων στην Τραϊανούπολη, για εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας (χαμηλής θερμοκρασίας έως 90 βαθμούς Κελσίου).

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε σε διάλογο με το υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διεκδικώντας να μας επιτρέψουν να προσπαθήσουμε για το πρώτο πιλοτικό έργο μικρής ηλεκτροπαραγωγής με χρήση γεωθερμίας στη χώρα. Να μας δοθεί το δικαίωμα γεώτρησης ενός χιλιομέτρου, βάθος στο οποίο η θερμοκρασία αγγίζει τους 130-140 βαθμούς Κελσίου, ικανή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ενέργειας Γιάννης Φαλέκας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας.

Εξάλλου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μεταφέρει και επισήμως στο Δήμο Αλεξανδρούπολης την επιθυμία της να συνεργαστούν για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής, με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της, Ηλ. Μοναχολιά, προς τον Γ. Φαλέκα.

Στην επιστολή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναφέρονται τα εξής:

«Η εταιρεία μας ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μαζί με το ΚΑΠΕ στις προσπάθειες του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την έρευνα του γεωθερμικού δυναμικού υψηλών θερμοκρασιών της περιοχής καθώς και της βέλτιστης αξιοποίησής του προς όφελος των κατοίκων, του περιβάλλοντος, αλλά και της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ με την εμπειρία της στον τομέα της γεωθερμικής έρευνας και ανάπτυξης μπορεί να υποστηρίξει το Δήμο σας τόσο στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των ερευνητικών εργασιών, όσο και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων και εγκαταστάσεων για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου.

Επισημαίνουμε όμως ότι τις διαδικασίες μίσθωσης και παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού πρέπει να τα αναλάβει και να τα διεκπεραιώσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του ΥΠΕΝ ο δήμος Αλεξανδρούπολης, ως ήδη μισθωτής των δικαιωμάτων επί του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου-Αλεξανδρούπολης».

Ρεαλιστικές οι θετικές προοπτικές του έργου

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φαλέκας υποστηρίζει ότι «δεν είναι υπερβολικό αυτό το οποίο προσπαθούμε βήμα-βήμα, αλλά πολύ πραγματικό» και διευκρινίζει ότι σκοπός της δημοτικής αρχής είναι «να καταλήξουμε σε μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να είναι παραγωγός ενέργειας για τις καταναλώσεις του, δεδομένου ότι δεν μας ενδιαφέρει τόσο το εμπορικό κομμάτι πώλησης της ενέργειας όσο η ιδιοκατανάλωση και φυσικά με την απορριπτόμενη θερμική ενέργεια (της εν λόγω μονάδας ηλεκτροπαραγωγής), να θερμάνουμε, σε πρώτη φάση, τα χωριά στην Τραϊανούπολη, που μπορούν να θερμανθούν όλα».

Σύμφωνα με τον κ. Φαλέκα, το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα. «Με ποσά μέχρι και 30 εκ. ευρώ, μπορείς να στήσεις μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, μικρή μεν αλλά πολύ σημαντική στην τοπική κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Άλλωστε, όπως σημειώνει, ρόκειται για έργο που «δεν θα επηρεάσει τον εθνικό κορμό γιατί μιλάμε για μικρή παραγωγή και όχι για τεράστια μεγέθη, άρα επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες».

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν για να προχωρήσει το έργο αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Φαλέκα, το υφιστάμενο «απαρχαιωμένο νομικό σύστημα που υπάρχει στη χώρα». «Αν η ελληνική πολιτεία θεσμοθετήσει ή επιτρέψει ευέλικτα σχήματα για τοπική ανάπτυξη γεωθερμικά, πιστεύω ότι θα μας λύσει τα χέρια και θα μπορέσουμε να το κάνουμε», καταλήγει ο αντιδήμαρχος Ενέργειας.

Η συνεργασία με την Ισλανδία

Πρόσφατα, ο κ. Φαλέκας βρέθηκε στην Ισλανδία, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με αρμόδιους φορείς για τις προοπτικές συνεργασίας σε θέματα ηλεκτροπαραγωγής με γεωθερμική ενέργεια και εκτεταμένα δίκτυα τηλεθέρμανσης.

«Τετραμελής αποστολή του Δήμου επισκεφθήκαμε το Ρέικιαβικ όπου συναντηθήκαμε με στελέχη του υπουργείου Ενέργειας της Ισλανδίας. Έχουμε πλέον επίσημη συνεργασία και τους επόμενους μήνες πιστεύω ότι θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη και Τραϊανούπολη ολιγομελή αποστολή Ισλανδών επιστημόνων… Χρειαζόμαστε τη συνεργασία και την τεχνογνωσία τους. Όταν κάνεις τέτοια εγχειρήματα δεν μπορείς να κάνεις πειραματισμούς» σημειώνει στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φαλέκας.

Η τεχνογνωσία της Ισλανδίας σε ζητήματα γεωθερμίας θεωρείται πολύτιμη στην προσπάθεια για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Αλεξανδρούπολη και ο Δήμος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τις σχετικές επαφές με το αρμόδιο υπουργείο και τις άλλες σχετικές αρχές της Ισλανδίας.

Στα πλαίσια του ταξιδιού του στην Ισλανδία, ο κ. Φαλέκας πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Ενέργειας  της Ισλανδίας, ενεργειακούς (ISOR) και πανεπιστημιακούς (United Nations University - Geothermal Training Programme) φορείς, ενώ παρακολούθησε και ενεργειακά σεμινάρια με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα στο θέμα της γεωθερμίας.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα