Skip to main content
Menu
English edition

Στο ΥΠΟΙΚ σήμερα η Solar Power Europe για lobbying σχετικά με τα κινεζικά φωτοβολταϊκά

(upd. 13:17) Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΣΕΦ μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας σημειώνονται τα εξής:

«Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας κ. Η. Ξανθάκο είχε σήμερα αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της SolarPower Europe κ. James Watson και στελέχη του ΣΕΦ.

Η συνάντηση αφορούσε στην επικείμενη ψηφοφορία της 26/1/2017, όπου τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί ή όχι το καθεστώς επιβολής δασμών σε φωτοβολταϊκά κινεζικής προέλευσης. Η θέση της κατάργησης των δασμών υποστηρίζεται από εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και από το συλλογικό φορέα εκπροσώπησης του κλάδου των φωτοβολταϊκών SolarPower Europe, στον οποίο συμμετέχει και ο ΣΕΦ.

Tα βασικά επιχειρήματα για την άρση των δασμών σε φωτοβολταϊκά κινεζικής προέλευσης που ετέθησαν υπόψη του υπουργείου συνοψίζονται στα εξής:

Είναι προς το συμφέρον του δημοσίου και των καταναλωτών, οι νέοι ηλεκτροπαραγωγοί με φωτοβολταϊκά να αποζημιώνονται με όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Για να συμβεί αυτό και να έχουμε ταυτόχρονα βιώσιμες επενδύσεις, πρέπει να μειωθεί το επενδυτικό κόστος. Οι δασμοί κρατούν τεχνηέντως το κόστος αυτό σε υψηλά επίπεδα. Το επιχείρημα αυτό ισχύει τόσο στην περίπτωση των νέων φωτοβολταϊκών σταθμών που αποζημιώνονται πλέον μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών (κατά τις πρόνοιες του Ν.4414/2016), όσο και για τα μικρά συστήματα αυτοπαραγωγής (που αναπτύσσονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς γιατί οι δασμοί οδηγούν σε υψηλότερο επενδυτικό κόστος και συνεπώς και σε μεγαλύτερους χρόνους απόσβεσης για τους οικιακούς και μικρούς εμπορικούς αυτοπαραγωγούς).

Οι δασμοί δεν προστατεύουν στην πράξη την εγχώρια βιομηχανία. Τα εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα έκλεισαν πριν την επιβολή των δασμών για άλλους λόγους και δυστυχώς δεν υπάρχει ελπίδα επανεκκίνησής τους, κάτι που φάνηκε στην πράξη και την τριετία που ισχύουν οι δασμοί. Αντίθετα, στην Ελλάδα παράγονται βάσεις στήριξης (που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην ελληνική αγορά), μετασχηματιστές, καλώδια, πίνακες και άλλο ηλεκτρολογικό υλικό, επικουρικός εξοπλισμός φωτοβολταϊκών σταθμών (οικίσκοι, υλικό περιφράξεων, ιστοί, σωληνώσεις, κ.λπ.), software τηλεμετρίας και εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών. Οι θέσεις εργασίας συνεπώς σε ότι αφορά στον εξοπλισμό, προέρχονται από αυτές τις δραστηριότητες. Σημειωτέον ότι οι θέσεις εργασίας στα φωτοβολταϊκά δημιουργούνται και συντηρούνται κυρίως στο στάδιο της εγκατάστασης και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών σταθμών και όχι τόσο στο στάδιο της παραγωγής του εξοπλισμού. Επισημαίνεται ότι σήμερα η εγχώρια προστιθέμενη αξία των φωτοβολταϊκών ανέρχεται σε 60%, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό.

Το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε μία λάθος απόφαση επιβάλλοντας δασμούς σε φωτοβολταϊκά κινεζικής προέλευσης. Η απόφαση αυτή ελήφθη για να προστατευτεί υποτίθεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία. Το αποτέλεσμα ήταν η απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα και η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, κάτι που επιβαρύνει τελικά τους καταναλωτές».

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Στο Υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί σήμερα ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού συνδέσμου φωτοβολταϊκών SolarPower Europe, Τζέιμς Ουότσον, προκειμένου να συζητήσει με την ηγεσία του υπουργείου για την επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το αν θα πρέπει να συνεχιστούν ή όχι τα μέτρα αντιντάμπινγκ της Ε.Ε. ενάντια στα κινεζικά φωτοβολταϊκά.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν πρότεινε τον Δεκέμβριο την παράταση της ισχύος των δασμών κατά δύο χρόνια μετά τη λήξη τους τον προσεχή Μάρτιο. Αρχικά, η Κομισιόν είχε λάβει την απόφαση να επιβάλει μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τον ευρωπαϊκό κλάδο παραγωγής φωτοβολταϊκών, αλλά πλέον η ευρωπαϊκή παραγωγή έχει περιοριστεί ιδιαίτερα, οπότε αρκετοί φορείς και εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις δεν έχουν νόημα.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι βάσει του σχετικού προγραμματισμού των Βρυξελλών, η ελάχιστη τιμή εισαγωγής για τα κινεζικά φωτοβολταϊκά υποχώρησε από την 1η του νέου έτους από τα 0,56 ευρώ/βατ σε 0,46 ευρώ για τα εξαρτήματα και στα 0,23 ευρώ/βατ για τις ηλιακές κυψέλες.

Ο πρόεδρος του SolarPower Europe, Όλιβερ Σάφερ, δήλωσε πρόσφατα σχετικά με το θέμα ότι η πρόταση της Κομισιόν για διετή παράταση των μέτρων είναι λανθασμένη, ενώ ο ίδιος θα στραφεί προς τα κράτη-μέλη ώστε να διορθώσουν σε ένα βαθμό τα πράγματα. «Η καθιέρωση ενδιάμεσων επιθεωρήσεων για το μηχανισμό ελάχιστης τιμής εισαγωγής απλά ξύνει την επιφάνεια ενός σημαντικού πανευρωπαϊκού θέματος», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Ουότσον, δήλωσε πως «φέτος 36 φορείς που εκπροσωπούν 120.000 εταιρείες και 1,3 εκατ. εργαζόμενους, κάλεσαν για τη λήξη των εμπορικών μέτρων. Ελπίζουμε τώρα πια πως τα κράτη-μέλη θα στηρίξουν τον ευρωπαϊκό κλάδο ηλιακής ενέργειας».

Μέσα στον Δεκέμβριο, 22 ευρωβουλευτές υπέγραψαν επιστολή προς την Κομισιόν με την οποία ζητούσαν την άρση των μέτρων μέσα στο 2017 και πλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει το Ε.Κ. στο συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι την κατάργηση των δασμών σε φωτοβολταϊκά κινεζικής προέλευσης ζήτησε από το ΥΠΕΝ και ο ΣΕΦ με επιστολή του νωρίτερα αυτό το μήνα.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα