Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Στο σκαμνί και πάλι η χώρα μας για στρεβλώσεις στην αγορά φυσικού αερίου

Ανακοίνωση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επίκειται τις επόμενες ημέρες, με την οποία θα ξεκινάει διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις στρεβλώσεις που συνεχίζουν να ισχύουν στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Πρόκειται για την αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης» που θα αφορά τα θέματα διαχείρισης των δικτύων μεταφοράς, τα οποία βάσει των κανονισμών που ισχύουν, θα πρέπει να επιτρέπουν ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στους συντελεστές της αγοράς.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται κυριολεκτικά στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών, οι οποίες έχουν συστήσει ειδική ομάδα παρακολούθησης της Ελλάδας για τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Διαχωρισμός

Το περυσινό καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των κανονισμών και των οδηγιών για τα ενεργειακά ξεκίνησε διαδικασία παράβασης, αποστέλλοντας τις σχετικές επιστολές στη χώρα μας. Πρόκειται για τις επιστολές που έχουν πυροδοτήσει εκ νέου τη συζήτηση για το διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής τόσο στον ηλεκτρισμό (ΔΕΗ) όσο και στο φυσικό αέριο (ΔΕΠΑ).

Σχεδόν ένα χρόνο μετά η Κομισιόν εντοπίζει προβλήματα σε σχέση με:

• την οδηγία 2003/54 για το διαχωρισμό του δικτύου διανομής (distribution sector unbundling),

• την απελευθέρωση των τιμών ενέργειας για όλους τους πελάτες πλην των οικιακών,

• την οδηγία 55 για την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και

• τον κανονισμό 1775 που αφορά στο διασυνοριακό εμπόριο φυσικού αερίου

Η μη συμμόρφωση με την οδηγία 2003/54 αλλά και η μη απελευθέρωση των τιμολογίων πρωτίστως «αγγίζει» την αγορά του ηλεκτρισμού και τη ΔΕΗ ωστόσο αφορά και την αγορά του φυσικού αερίου.

Προνόμια

Όπως επισήμαναν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με παρεμβάσεις τους στο πλαίσιο του Ενεργειακού Διαλόγου για την ΝΑ Ευρώπη, που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στην Θεσσαλονίκη, μπορεί το τελευταίο 5μηνο να έγινε σημαντική πρόοδος στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, με την επικύρωση των κωδίκων λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, ωστόσο η Επιτροπή διαπιστώνει ότι συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρά προσκόμματα, στην πρόσβαση όλων των "παικτών" στις υποδομές, τόσο για τις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου, όσο και για τους μελλοντικούς χρήστες του δικτύου ενόψει υλοποίησης μεγάλων προγραμμάτων διαμετακόμισης (αγωγοί ΤΑΡ, ITGI κλπ). Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι η δεσπόζουσα εμπορική επιχείρηση του κλάδου, δηλαδή η ΔΕΠΑ, υφίσταται προνομιακή μεταχείριση από το Διαχειριστή του Συστήματος -ΔΕΣΦΑ, ως προς την κατανομή χωρητικότητας στην υποδομή αποθήκευσης και μεταφοράς (άρθρο 4 του κανονισμού).

ΔΕΣΦΑ

Οι εκπρόσωποι της Ευρ. Επιτροπής που συμμετείχαν στη διοργάνωση του ΙΕΝΕ, ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για τον τρόπο που λειτουργεί μέχρι σήμερα ο ΔΕΣΦΑ, κυρίως σε ότι αφορά στην αγνόηση των όρων που θέτουν οι κοινοτικές οδηγίες για την ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των συντελεστών της αγοράς στο δίκτυο. Όπως δε τόνιζαν, ακόμη και αν η Ελληνική αγορά διαθέτει έναν και μοναδικό προμηθευτή, θα πρέπει ο διαχειριστής του δικτύου να εφαρμόζει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να προσελκυσθούν και άλλοι προμηθευτές και έτσι να ανοίξει ο ανταγωνισμός προς όφελος της οικονομίας και του καταναλωτή.

Από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ, πηγές της εταιρείες διευκρίνιζαν ότι το θέμα της κατανομής χωρητικότητας και της υποδοχής ιδιωτικών φορτίων, έχει ρυθμιστεί πλήρως με τη δημοσίευση των κωδίκων διαχείρισης του δικτύου, ενώ οι παραλαβές εξελίσσονται ομαλά.

Καταγγελία

Πάντως από την Ευρ. Επιτροπή, αποσυνδέεται η διαδικασία της αιτιολογημένης γνώμης, με την υπόθεση της παρεμπόδισης εισαγωγής ιδιωτικού φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκ μέρους των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, το Δεκέμβριο του 2009. Για την περίπτωση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την καταγγελία που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα