Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Στάσσης σε ΓΕΝΟΠ: Μετά το σχέδιο McKinsey οι αποφάσεις για εθελουσία – «Τρέχει» το μπόνους των 5.000 ευρώ για συνταξιούχους

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Τις προτάσεις των διευθύνσεων της ΔΕΗ και της McKinsey & Company για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας αναμένει η διοίκηση του Γιώργου Στάσση προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τα εργασιακά ζητήματα.

Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης στη διάρκεια συνάντησης που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. Επρόκειτο ουσιαστικά για τις πρώτες επίσημες συζητήσεις της νέας διοίκησης με το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο της εταιρίας για τα ακανθώδη ζητήματα της μείωσης του προσωπικού, το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και της μείωσης της έκπτωσης που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ομίλου στα τιμολόγια ρεύματος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης και ο αντιπρόεδρος Αντώνης Καρράς έθεσαν τα προαναφερόμενα ζητήματα στον πρόεδρο της επιχείρησης, όπως επίσης και της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας στο 5% για τους συνεπείς πελάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στάσσης ως προς το θέμα του σχεδιασμού νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου εργαζομένων της δημόσιας εταιρίας, παρέπεμψε στις προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της όπως επίσης και σε εκείνες της McKinsey που έχει αναλάβει την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού στρατηγικού σχεδίου. Ο πρόεδρος της εταιρίας, απάντησε στους δύο εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ πως σήμερα δεν υπάρχει καμία απόφαση για μαζικό ή στοχευμένο πρόγραμμα εθελουσίας εργαζομένων. Συμπλήρωσε δε, πως ισχύει το μπόνους των 5.000 ευρώ σε όσους βρίσκονται στα όρια συνταξιοδότησης (60,62 και 65 ετών) και θέλουν να αποχωρήσουν. Οι πληροφορίες μιλούν για 150 άτομα τα οποία θα λάβουν τις 15.000 ευρώ ως νόμιμη αποζημίωση συν τις 5.000 μπόνους που είχε δώσει ο προηγούμενος πρόεδρος.

Αναφορικά με τη μείωση της έκπτωσης στα τιμολόγια των εργαζομένων του ομίλου που περιλαμβάνεται και στη συλλογική σύμβαση εργασίας της ΓΕΝΟΠ με την εταιρία, ο πρόεδρος υποστήριξε ότι πρόκειται για κυβερνητική απόφαση και προέτρεψε τους συνδικαλιστές να αναζητήσουν λύση με το ΥΠΕΝ. Μάλιστα για να ισχύσει η μείωση απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Η ΓΕΝΟΠ ζήτησε εξηγήσεις και για τη μείωση από το 10% στο 5% της έκπτωσης συνέπειας στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, και στην προσπάθεια για την επαναφορά της ΔΕΗ στην κερδοφορία, αποφασίστηκε το «ψαλίδισμα» της έκπτωσης.

Τέλος σχετικά με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Στάσσης δεν απέκρυψε το κλείσιμο τους, αλλά για τις αποφάσεις έδειξε πάλι το σχέδιο McKinsey, και ταυτόχρονα δήλωσε την ανάγκη να συνεχίσουν τους χειμερινούς μονάδες η λειτουργίας τους για την κάλυψη των αναγκών γης  τηλεθέρμανσης.      

Ακουλουθεί η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση.

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η συνάντηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. Γιώργο Στάσση, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός διευθυντής της ΓΔ/ΑΝΠΟ Γ.Δαμάσκος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα της ΔΕΗ, τα οποία εδώ και για περισσότερο από έναν μήνα, βρίσκονται στην επικαιρότητα, απασχολούν έντονα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλές φορές πυροδοτούν την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, επειδή ακριβώς αρκετά από τα θέματα που αφορούν στη ΔΕΗ και ενδιαφέρουν άμεσα τους εργαζομένους στον Όμιλο βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης (εν προκειμένω του ΥΠΕΝ) με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, οι δυο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το άμεσο μέλλον. 

Αναφορικά με το θέμα της αποχώρησης συναδέλφων από τη ΔΕΗ ,διευκρινίστηκε από τη διοίκηση ότι αυτό θα εξεταστεί όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και προκύψει η ανάγκη λογω περιορισμού ή κλεισίματος των σχετικών δραστηριοτήτων της εταιρίας.

Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια περί εθελουσίας εξόδου 2.000 εργαζομένων, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Συμφωνήθηκε πάντως να ενεργοποιηθεί εκ νέου και από σήμερα μάλιστα η απόφαση της προηγούμενης διοίκησης , (ελήφθη το 2018), βάσει της οποίας οι συνάδελφοι που συμπλήρωναν τα όρια ηλικίας (ανά κατηγορία 60, 62 και 65 ) θα λάβουν ως κίνητρο αποχώρησης το πρόσθετο (καθαρό) ποσό των 5.000 ευρώ. 

Ειδικότερη ανακοίνωση θα εκδοθεί μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 18 Σεπτεμβρίου. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα