Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Α. Πιμπίσιης: Χριστοδουλίδης προς ΕΕ - Δώστε προσοχή στην περιοχή της Αν. Μεσογείου

Πρόσκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να στρέψει την προσοχή της και να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε από το Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στο ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (η κύρια δεξαμενής σκέψης του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας) ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία που έχει το φυσικό αέριο της περιοχή μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέγραψε τις παραμέτρους για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στραφεί και δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια από τις παραμέτρους είναι η προοπτική που προσφέρει η περιοχή στο θέμα της ενέργειας «η οποία μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην πολιτική διαφοροποίησης της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας παρέχοντάς της μεγαλύτερη ασφάλεια».

Αφού σημείωσε ότι έχουν ανακαλυφθεί γύρω στα 2.800 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως «για λόγους σύγκρισης θα αναφέρει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας υπολογίζονται στα 2.832 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ οι ετήσιες ανάγκες της ΕΕ σε φυσικό αέριο είναι στα 350 δκμ». Συνεχίζοντας ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «η παρουσία μεγαθήριων στον τομέα της ενέργειας όπως η ExxonMobil, η ΕΝΙ, η ΤΟΤΑΛ, η Νομπλ και η Σιέλ είναι μια απόδειξη αυτής της προοπτικής». Η τεράστια δυνατότητα που προσφέρει η Ανατολική Μεσόγειος, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, και το πώς μπορεί να υπηρετήσει το στόχο της Ευρώπης για εναλλακτική ενεργειακή οδό –με τις πολιτικές προεκτάσεις που συνεπάγονται– είναι εμφανείς μέσα από τα στοιχεία που δίνονται.

Περαιτέρω ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως οι υδρογονάνθρακες μπορεί να αποτελέσουν ένα μοχλό συνεργασίας δημιουργώντας νέες συνέργειες στον τομέα της οικονομίας. «Ένας μοχλός που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής αλλά και της ΕΕ και σταδιακά θα συμβάλει σε ευρύτερη σταθερότητα στις σχέσεις ανάμεσα σε χώρες της περιοχής προάγοντας ασφάλεια και ειρήνη», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επικεντρώθηκε στην κομβική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρώπη και ανέλυσε, σε αυτό το πλαίσιο, το όραμα που έχει αρχίσει να υλοποιεί η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα, για τη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργασιών μεταξύ των χωρών της περιοχής. Τόνισε πως κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει προς όφελος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με σύνθετες προκλήσεις που αυξάνουν τις πιέσεις προς τα Κράτη Μέλη και κλονίζουν τη συνοχή της Ένωσης.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας με ξεκάθαρο Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ταυτόχρονα ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου με εξαίρετες διμερείς σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και με βαθιά αντίληψη της δυναμικής της περιοχής, έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Μέσης Ανατολής και στις προοπτικές που υπάρχουν, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο και στην καρδιά των εμπορικών ροών, σημειώνοντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της ενέργειας και τη σημασία της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των διαδρόμων εφοδιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό ως ένα θεμελιωδώς Ευρωπαϊκό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου –στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου– θα επενεργήσει θετικά και θα δώσει την αναγκαία ώθηση για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Κύπρου να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Σημαντικές επαφές στο Βερολίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Βερολίνο με μια σειρά σημαντικών επαφών. Το πρωί συναντήθηκε στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υφυπουργό για θέματα Ευρώπης, Michael Roth, τον οποίο είχε την ευκαιρία να ενημερώσει ενδελεχώς για το Κυπριακό, ενόψει και της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε. Χριστοδουλίδης και Roth αντάλλαξαν απόψεις για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, το μέλλον της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και για σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι το μεταναστευτικό, το Brexit, η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), διαπιστώνοντας ότι υπάρχει ευρεία ταύτιση απόψεων Κύπρου – Γερμανίας και συναντίληψη ως προς την ανάγκη για μια ενωμένη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση στο διεθνές σκηνικό.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, κ. Gunther Krichbaum, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για διεθνή και Ευρωπαϊκά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ενημερώνοντας παράλληλα τον συνομιλητή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

(Φιλελεύθερος)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα