Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ορατή η παραπομπή της Ελλάδας για τα τιμολόγια στο ρεύμα

Ορατή είναι η παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο μέσα στους επόμενους μήνες επειδή συνεχίζει να μην απελευθερώνει τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα. Την επισήμανση αυτή κάνουν κύκλοι της αγοράς ηλεκτρισμού, επικαλούμενοι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ε. Επιτροπή δεν έχει ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις εδώ και ένα χρόνο επιστολές της (26/6/2009), με τις οποίες την καλούσε να απελευθερώσει τα τιμολόγια, αρχής γενομένης από τα εμπορικά.

Στην τότε επιστολή της η αρμόδια διεύθυνση της Ε. Επιτροπής ζητούσε να μάθει από την κυβέρνηση γιατί συνεχίζει να ρυθμίζει τα τιμολόγια των εμπορικών καταναλωτών (καταστήματα, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, κ.ά.), όταν άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν το κάνουν πια, αλλά αφήνουν τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού να αποφασίζουν μόνες τους για την εμπορική τους πολιτική. Και της ζητούσε να προχωρήσει στην απελευθέρωση των εμπορικών τιμολογίων, αφού κάτι τέτοιο εμποδίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.

 Τι επιδιώκει η ΔΕΗ

 Μια τέτοια εξέλιξη, την επιθυμεί διακαώς και η ΔΕΗ, που από πέρυσι το Νοέμβριο έχει υποβάλλει στη Ρυθμιστική Αρχή ένα πλήρες σχέδιο αναδιοργάνωσης των τιμολογίων της, το οποίο μεταξύ των άλλων προβλέπει μειώσεις στις τιμές των οικιακών καταναλωτών με υψηλές καταναλώσεις και των εμπορικών (σούπερ-μάρκετ, τράπεζες, επιχειρήσεις), προκειμένου να σταματήσει τη «διαρροή» των πελατών της προς τους ιδιώτες προμηθευτές.

 Η ΡΑΕ ωστόσο δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει αν αυτά που εισηγείται η ΔΕΗ «συνιστούν ή όχι καταχρηστική θέση», ενώ την τελική απόφαση θα πρέπει να υπογράψει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 Το «Κοινωνικό Τιμολόγιο»

 Η πίεση από την Ε. Επιτροπή για απελευθέρωση των τιμολογίων αφορά στο εμπορικό, στο βιομηχανικό, στο αγροτικό, και σε δεύτερη φάση στο οικιακό. Για τα οικιακά τιμολόγια, η Κομισιόν επιτρέπει στις χώρες- μέλη της Ε.Ε. να λαμβάνουν ειδικά μέτρα για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα η πρόταση που είχε υποβάλει εδώ και πάνω από ένα χρόνο η ΔΕΗ για το «Κοινωνικό Τιμολόγιο». Δηλαδή, οι έχοντες κατανάλωση το πολύ μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, να μην επιβαρύνονται με αυξήσεις, με βάση όμως κάποια εισοδηματικά κριτήρια και εφόσον το τιμολόγιο αυτό αφορά σε πρώτη κατοικία. Πρόταση που δεν έχει προχωρήσει.

 Τι θα συμβεί αν απελευθερωθούν τα εμπορικά τιμολόγια

 Τα τιμολόγια των εμπορικών πελατών ήταν επί χρόνια τα πιο υψηλά της ΔΕΗ και με τα έσοδα που έμπαιναν στα ταμεία της, στην ουσία η επιχείρηση «επιδοτούσε» τα τιμολόγια των άλλων κατηγοριών (οικιακό, αγροτικό, πολυτέκνων) που αναγκαζόταν να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα για λόγους κοινωνικής πολιτικής. Πρόκειται για τις λεγόμενες σταυροειδής επιδοτήσεις.

 Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, τυχόν μειώσεις στα εμπορικά, ναι μεν θα συγκρατήσουν τους πελάτες της ΔΕΗ στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά θα δημιουργήσουν μια «μαύρη τρύπα» στα έσοδά της, την οποία θα πρέπει να καλύψει από αλλού, μέσω αυξήσεων, εν προκειμένω στα οικιακά. Πρόκειται ακριβώς για την πρόταση που αναφέραμε νωρίτερα σχετικά με τον εξορθολογισμό του συνόλου των τιμολογίων της, που αλλού προβλέπει μειώσεις (εμπορικά) και αλλού αυξήσεις (οικιακά, αγροτικό), και που εκκρεμεί προς έγκριση στη ΡΑΕ.

 Αυξήσεις στα οικιακά από το 2011

 Ούτως ή άλλως πάντως η επιχείρηση, προσανατολίζεται στο να εισηγηθεί αυξήσεις στα οικιακά της τιμολόγια από το 2011 και μετά και για κάθε χρόνο, τουλάχιστον μέχρι και το 2013, λόγω του μεγάλου κόστους αγοράς δικαιωμάτων CO2 που θα αρχίσει να επωμίζεται από τη χρονιά εκείνη.

 Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι η τωρινή συγκυρία για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι καλή. Επειδή ακριβώς οι τιμές των καυσίμων σήμερα είναι χαμηλές (και άρα τα κέρδη της ΔΕΗ αυξάνονται) είναι πιθανό- αναφέρουν πάντα οι ίδιες πηγές- δεδομένου και του ανελαστικού κόστους των ρύπων, η κυβέρνηση να ανάψει το πράσινο φως στη ΔΕΗ για αυξήσεις από το 2011 σε κάποιες κατηγορίες τιμολογίων της, με ταυτόχρονες μειώσεις και στα εμπορικά λόγω του ανταγωνισμού.

 Και συμπληρώνουν πως αν η αναδιάρθρωση των τιμολογίων της δεν ξεκινήσει από φέτος αλλά μετατεθεί για αργότερα, πιθανόν οι επιπτώσεις στους καταναλωτές να είναι πιο επώδυνες, δεδομένων των προβλέψεων για αύξηση της τιμής του πετρελαίου (πάνω από τα 80 δολ/ βαρέλι) από το 2011 και μετά.

 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα