Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Οι κόκκινες γραμμές των ιδιωτών στον ηλεκτρισμό και η επιστολή προς την Τ. Μπιρμπίλη

Δε θα δεχθούμε ούτε για μια ημέρα, η λειτουργία της αγοράς να γίνεται από τη Χαλκοκονδύλη ή την Αγησιλάου, ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί ενόψει των κρίσιμων επιλογών της κυβέρνησης για το μοντέλο διαχωρισμού ΙΤΟ που έχει προκριθεί. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν χθες στη διάρκεια δημοσιογραφικού γεύματος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών, μπορεί η κυβέρνηση να επέλεξε την τρίτη λύση του Independent Transmission Operator, όμως θα πρέπει «να εφαρμόσει στο ακέραιο το σύνολο των προβλέψεων και των κεφαλαίων που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λύση». Με απλά λόγια, το μοντέλο ΙΤΟ μπορεί να διατηρεί υπό την ιδιοκτησία της ΔΕΗ τα δίκτυα, ωστόσο σύμφωνα με τις προβλέψεις της γνωστής και ως «τρίτη λύση», η λειτουργία της ημερήσιας αγοράς και το dispatching των μονάδων, θα γίνεται από ανεξάρτητο φορέα και όχι από τη ΔΕΗ. Ακόμη πιο απλά: ο ΙΤΟ μπορεί να καταργεί το ΔΕΣΜΗΕ όπως τον γνωρίζαμε, ωστόσο δημιουργεί ένα νέο ΔΕΣΜΗΕ, χωρίς τα δίκτυα, χωρίς τη ΜΑΣΜ, αλλά με τον Άγιο Στέφανο.

Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ο ΕΣΑΗ, στον οποίο εκπροσωπείται το σύνολο των ελλήνων ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών (όμιλος Ελλάκτωρ - Elpedison, όμιλος Ελ.Πε.- Elpedison, όμιλος ΓΕΚ Τέρνα - Ήρων, όμιλος Μυτιληναίου – Protergia) σε επιστολή που απέστειλε την Τρίτη στην αρμόδια υπουργό περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και η οποία κοινοποιήθηκε προς τη διοίκηση της ΔΕΗ. Στην επιστολή καθίσταται σαφής η «δυσφορία» των ελλήνων ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, για το γεγονός ότι το πόρισμα της επιτροπής που είχε συσταθεί, για το σκοπό αυτό, επί της ουσίας αγνοήθηκε. Στη συνέχεια της επιστολής ωστόσο καθίσταται σαφές ότι ο ΕΣΑΗ δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχθεί η λειτουργία της αγοράς να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κυρίαρχου παίκτη, προοπτική που διασφαλίζει με μαθηματική ακρίβεια τη διατήρηση των υφιστάμενων στρεβλώσεων στην αγορά και των προβλημάτων που συνεχίζουν να υφίστανται στο μοντέλο χονδρεμπορικής αγοράς όπως σήμερα αυτό λειτουργεί.

Όπως τόνισε μάλιστα κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ καθηγητής Μανόλης Κακαράς, η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να εξελιχθεί σε μια καθ’ όλα σύγχρονη αγορά, αν εκλείψουν οι στρεβλώσεις και δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υιοθέτηση ενός μοντέλου αγοράς με διμερείς συμβάσεις για τον κύριο όγκο των συναλλαγών, παράγωγα προϊόντα για την εξισορρόπηση κινδύνων και ένα pool το οποίο θα χρησιμοποιείται ως spot αγορά εξισορρόπησης.

Επί της ουσίας οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας της αγοράς με το υποχρεωτικό pool και τη μετεξέλιξή του σε ένα νέο μοντέλο με χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων που υπάρχουν σε άλλες πιο εξελιγμένες αγορές.

ΟΧΙ ΣΤΑ SWAPS

Η δεύτερη «κόκκινη γραμμή» που χαράχθηκε χθες από τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς αφορά στις λεγόμενες ανταλλαγές ενέργειας οι οποίες στην πράξη αποδεικνύονται ένα είδος virtual power producer, δηλαδή ένα μοντέλο χρηματιστηριακής συναλλαγής. Πηγές του ΕΣΑΗ εκφράζουν την απορία τους, με ποιο τρόπο μια απόφαση που ελήφθη με γνώμονα το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη και τη δημιουργία ανταγωνισμού επί ίσοις όροις με την κυρίαρχη επιχείρηση, αντικαθίσταται επί της ουσίας με ένα «χρηματιστηριακό εργαλείο». Αντίθετα ως ισοδύναμο μέτρο από την πλευρά των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών προτείνεται, η ενοικίαση ισχύος με συγκεκριμένους όρους και κριτήρια που θα αποτυπώνονται στην τιμή ενοικίασης (πχ χαμηλότερη τιμή για τους παραγωγούς που έχουν υλοποιήσει επενδύσει, υψηλότερες τιμές για τους προμηθευτές κλπ) Ένα τέτοιο μοντέλο θα οδηγούσε σε ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς, κάτι που δεν πιστεύουν οι ανεξάρτητοι ότι θα συμβεί με τα swaps, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζονται ως «σούτ στην εξέδρα για να αγοραστεί χρόνος» παρά ως λύση που θα περπατήσει. Γιαυτό άλλωστε και η Κομισιόν ζητεί market tests καθώς αναγνωρίζει πολλά προβλήματα.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα