Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ο Γιώργος Στάσσης νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ - Ήταν μέχρι σήμερα CEO της Enel στη Ρουμανία

Χρήστος Στεφάνου

(Update 19:51) Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) [Υπερταμείο] αποφάσισε να εισηγηθεί στην Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ ΑΕ τον κ. Γιώργο Στάσση για τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της επιχείρησης. 

Συνεργάτες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη υπογράμμιζαν ότι «ο Γιώργος Στάσσης είναι μάνατζερ από το χώρο της ενέργειας, έχει κάνει καριέρα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, έχει εμπειρία σε αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων, είναι νέος σε ηλικία και είναι ένας Έλληνα,  που επιστρέφει από το εξωτερικό για να βοηθήσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης».

Βιογραφικό Γιώργου Στάσση

O Γεώργιος Ι. Στάσσης από το 2016 έως και σήμερα κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL, τη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία. 

Ο κ. Στάσσης εργάστηκε στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA, όπου από το 2007 διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και Αίγυπτο.

Διαθέτει περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στην αγορά της ενέργειας και έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς και φορείς του κλάδου.

Από το 2001 έως και το 2006 εργάστηκε στην Tellas Telecommunications S.A., ως μέλος της Διοικητικής Ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement.

Σήμερα κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Ξένων Επενδυτών (Foreign Investments Council) στη Ρουμανία, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Συνομοσπονδίας για την Ανάπτυξη της Ρουμανίας (Coalition for Romania's Development), ενώ παράλληλα συμμετέχει στο ΔΣ του ACUE (Association of Utilities), στο Board of Trustees του Αspen Institute Romania, και στο ΔΣ του Κέντρου Ενέργειας Ρουμανίας (CRE).

Επίσης, έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), μέλος της Eπιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του G20Y.

O κ. Στάσσης σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Kingston στη Μεγάλη Βρετανία και είναι κάτοχος MBA στο Construction Management. Έχει συμμετάσχει σε executive προγράμματα με αντικείμενο την αειφόρο ανάπτυξη στο ELIS Management Academy, καθώς και Executive Leadership στο Harvard University. 

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

ENEL SpΑ

Ο Όμιλος Enel είναι μια πολυεθνική εταιρεία ενέργειας και ένας κορυφαίος παίκτης στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και φιγουράρει μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης όσον αφορά την εγκατεστημένη δυναμικότητα και το αναφερόμενο EBITDA. Ο Όμιλος είναι παρών σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως, παράγοντας ενέργεια με περίπου 89GW διαχειριζόμενης δυναμικότητας. Η Enel διανέμει ηλεκτρισμό και αέριο μέσω ενός δικτύου άνω των 2.200.000 χιλιομέτρων, και με περίπου 73 εκατ. επιχειρηματικούς και οικιακούς τελικούς χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο, η ομάδα έχει τη μεγαλύτερη πελατειακή βάση μεταξύ των Ευρωπαίων ομοτίμων της. Η Εnel Green Power, η επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Enel, διαχειρίζεται ήδη περισσότερα από 44GW αιολικών, ηλιακών, γεωθερμικών και υδροηλεκτρικών σταθμών στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Ως το τελευταίο κομμάτι που θα συμπληρώσει το πρώτο κύμα δράσεων και κινήσεων για τη διάσωση της ΔΕΗ, περιγράφεται από αρμόδιες πηγές η ανακοίνωση, πιθανόν και εντός της ημέρας, του ονόματος του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. 

Το Σάββατο μιλώντας στο Γ. Αυτιά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το όνομα έχει κλειδώσει και ο επικεφαλής έχει επιλεγεί (όπως άφησε να εννοηθεί την επιλογή αυτή ενέκρινε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που παρακολουθεί στενά τις κινήσεις και τις αποφάσεις για το βασικότερο άμεσο στοίχημα της νέας κυβέρνησης) και απομένουν οι τυπικές διαδικασίες του Υπερταμείου στο οποίο έχει εκχωρηθεί το 51% των μετοχών της ΔΕΗ. 

Σκιαγραφόντας μάλιστα το προφίλ του νέου CEO σημείωσε ότι πρόκειται για έμπειρο μάνατζερ, που ταιριάζει στο τεχνοκρατικό προφίλ που έχει θέσει εξαρχής ως ζητούμενο η νέα κυβέρνηση. 

Και είναι αλήθεια ότι στις πρώτες κρούσεις που έγιναν σε πιθανούς υποψηφίους, η κυβέρνηση εισέπραξε κάποιες αρνήσεις, ωστόσο το γεγονός ότι στις προγραμματικές φάνηκε η αποφασιστικότητα αλλά και η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου πλάνου με πολλά ζητούμενα σε επίπεδο διοίκησης, καθώς ο νέος επικεφαλής θα κληθεί να φέρει σε πέρας συγκεκριμένα πράγματα, στάθηκε αρκετό για να αλλάξει το κλίμα.

Αλλά και η αγορά, που όπως δείχνει και η πορεία της μετοχής της επιχείρησης, φαίνεται να υποδέχθηκε θετικά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, περιμένει να ακούσει το όνομα του νέου επικεφαλής, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πρόκειται για ένα πρόσωπο που μπορεί να φέρει σε πέρας το επίπονο εγχείρημα, που εφόσον επιτύχει μπορεί να ξαναφέρει σε λογικά και ρεαλιστικά επίπεδα την άγρια υποτιμημένη μετοχή της επιχείρησης. 

Πάντως, το Σάββατο στην ίδια συνέντευξη αλλά και μια μέρα μετά στο Βήμα, ο κ. Χατζηδάκης άνοιξε και ένα ακόμη θέμα σε ό,τι αφορά τις παλιές λιγνιτικές και την ανάγκη για μια σταδιακή πορεία προς τη μεταλιγνιτική εποχή. Ο ΥΠΕΝ έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην παρέμβαση της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα για τις μονάδες του Αμύνταιου και της Καρδιάς, σημειώνοντας ότι η μετάβαση αυτή θα πρέπει να είναι ομαλή και να εξασφαλιστούν αναγκαίοι πόροι από την ΕΕ που θα κατευθυνθούν στις τοπικές κοινωνίες. Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος όγκος των λειτουργικών ζημιών της ΔΕΗ προέρχεται από τη λειτουργία των παλιών λιγνιτικών μονάδων που πλέον. με τα δικαιώματα εκπομπής κοντά στα 30 ευρώ ο τόνος, καθίστανται εξαιρετικά αντιοικονομικές.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα