Skip to main content
Menu
English edition

Με υψηλές φιλοδοξίες κινούνται οι ιδιώτες στη λιανική ρεύματος – Γράφονται τα πλάνα της επόμενης ημέρας

Χρήστος Στεφάνου

Ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο αρχίζει να σχηματοποιείται σταδιακά στη λιανική του ρεύματος, εκεί όπου μετά από τη δίμηνη ανάσχεση των διαρροών της ΔΕΗ που προκάλεσε η περίφημη έκπτωση του 15%, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το ΛΑΓΗΕ έδειξαν νέα εντυπωσιακή αύξηση μεριδίου των ιδιωτών η οποία μέσα σε ένα μήνα πλησίασε το 2% (από 10,17 στο 11,93%). Η αγορά βλέπει με υψηλές προσδοκίες το εγχείρημα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και αναμένει μέσα από αυτές να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι ισότιμου ανταγωνισμοί, καλύτερα σχεδιασμένα τιμολόγια και σταθερό περιβάλλον. «Οι δημοπρασίες θα πετύχουν και θα έχουμε καλά αποτελέσματα» σχολίαζαν χθες πηγές της αγοράς με αφορμή και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΛΑΓΗΕ, που σίγουρα δημιουργούν μια νέα δυναμική ενόψει της πρώτης δημοπρασίας την επόμενη εβδομάδα.

Αντίθετα η αγορά έχει χαμηλώσει ιδιαίτερα τον πήχη και δεν περιμένει πολλά από την πρόταση της ΔΕΗ για την πώληση θυγατρικών που θα δημιουργηθούν στη λιανική. Το σχήμα δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον και δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, σχολίαζαν πηγές της αγοράς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν εκ νέου σε σχέση με την πρόταση της ΔΕΗ.

Θυμίζουμε ότι το μερίδιο 50% που θα κληθεί να παραχωρήσει μέχρι το 2020 (για την ακρίβεια μέχρι το τέλος του 2019) η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό αποτιμάται σε αξία στα 2,5 δις ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα και η μάχη των παικτών για να διεκδικήσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την υπό παραχώρηση πίτα της λιανικής.

Για παράδειγμα χθες η Protergia, η μία εκ των τριών καθετοποιημένων εταιρειών της αγοράς με παρουσία και στην παραγωγή (θερμικά και ΑΠΕ) έδωσε το δικό της στίγμα θέτοντας ως στόχο μέχρι το 2018 την απόκτηση μεριδίου άνω του 10%. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθούν και οι στόχοι των άλλων παικτών, τουλάχιστον σε ορίζοντα διετίας.

Σε αυτό το περιβάλλον πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν άλλου είδους συγχωνεύσεις σχημάτων και πελατολογίων, που έχουν δημιουργηθεί με πιο ανταγωνιστικούς όρους από προμηθευτές.

Σε κάθε περίπτωση ενδεικτικές των προθέσεων των ιδιωτών για την αγορά είναι οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον όμιλο Μυτιληναίος, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του παρήγγειλε μελέτη από τον φημισμένο – και ακριβό – οίκο Mac Kinsey.

«Βλέπουμε τον ενεργειακό τομέα να αρχίζει να δείχνει τα δόντια του για τα καλά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος. Σύμφωνα με τον ίδιο ο κλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φάση, μετασχηματισμού. Στο επόμενο διάστημα η πώληση δε θα αφορά μόνο στο ρεύμα και η δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο σύνθετη: «άπαξ και μπεις σε ένα σπίτι θα  μπορείς να πουλάς τα πάντα σε αυτό» σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Ήδη πάντως καταγράφονται κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση με αρκετούς προμηθευτές να δίνουν έμφαση σε υπηρεσίες όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η παρακολούθηση της κατανάλωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις καταναλωτών ακόμη και ο έλεγχος της κατανάλωσης. Παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου και οι πιθανές συνέργειες που θα δημιουργηθούν εκεί για τους παίκτες του ηλεκτρισμού, οι οποίοι μπορούν να μετεξελιχθούν σε ενεργειακούς παρόχους. 

Τα μερίδια

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΛΑΓΗΕ, η ΔΕΗ συγκεντρώνει μερίδιο αγοράς που φτάνει το 88,07% ( 56,45% στην Χαμηλή Τάση, 17,8% στη Μέση και 13,82% στην Υψηλή), σημειώνοντας περαιτέρω υποχώρηση σε σχέση με το 89,83 % που ήταν τον Αύγουστο.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά των επτά μεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων διαμορφώνονται ως εξής:

ΗΡΩΝ: 3,14% (0,79% στη Χαμηλή Τάση και 2,35% στη Μέση)

PROTERGIA: 2,98% (0,73% στη Χαμηλή Τάση, 2,24% στη Μέση και 0,01% στην Υψηλή)

ELPEDISON: 2,52% (1,05% στη Χαμηλή Τάση, 1,46% στη Μέση και 0,02% στην Υψηλή)

NRG Trading: 0,94%  (0,22% στη Χαμηλή Τάση και 0,72% στη Μέση)

VOLTERRA: 0,73%  (ολόκληρο στη Μέση Τάση)

WATT + VOLT: 0,64%  (0,55% στη Χαμηλή Τάση και 0,1% στη Μέση)

GREEN: 0,52%  (0,24% στη Χαμηλή Τάση και 0,29% στη Μέση).ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα