Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κύπρος: Οι καταναλωτές θα επιλέγουν προμηθευτή ηλεκτρισμού

Μπορεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να έχει δρομολογηθεί για τον Ιούλιο του 2019, ωστόσο όσοι είναι έτοιμοι, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν από τώρα ρεύμα σε πελάτες τους με διμερή συμβόλαια, εφόσον βέβαια έχουν τις δυνατότητες να το πράξουν. Για το θέμα υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες.
 
Ήδη η ΡΑΕΚ παραλαμβάνει αιτήσεις για χορήγηση άδειας/εξαίρεσης από άδεια σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού με τελική κατάληξη την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.
Στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Ενέργειας και της ΡΑΕΚ έχει ανακοινωθεί από την 1η Σεπτεμβρίου ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει η μεταβατική ρύθμιση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας με τον πρόεδρό της, Άγγελο Βότση, να αναφέρει ότι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει δρομολογηθεί για τον Ιούλιο του 2019. Η Επιτροπή, είπε, «επειδή θεώρησε ότι μέχρι το 2019 και με τις συνεχείς αναβολές των χρονοδιαγραμμάτων είναι πάρα πολύς ο χρόνος, ζητήσαμε εδώ και αρκετούς μήνες από τη ΡΑΕΚ, τον Διαχειριστή, την ΑΗΚ και το υπουργείο να ετοιμάσουν μια μεταβατική φόρμουλα».
 
Να μπορεί δηλαδή, εξήγησε, «κάποιος εάν παράγει ενέργεια μέχρι το 2019, να τη χρησιμοποιήσει, πουλώντας την σε κάποιον που θέλει να την αγοράσει, δημιουργώντας έτσι ένα μικρό ανταγωνισμό, αλλά προετοιμάζοντας και το έδαφος για το 2019, για να μη μας φύγει και αυτό το χρονοδιάγραμμα».

«Με ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι η ΡΑΕΚ, ο Διαχειριστής και η ΑΗΚ, ανταποκρινόμενοι απόλυτα στο τι είχε ζητήσει η Επιτροπή και πόσο εμφαντικά και έντονα τονίσαμε ότι μας ενδιαφέρει αυτό το θέμα, είναι έτοιμοι και από την 1η Σεπτεμβρίου, πριν λίγες μέρες δηλαδή, έχει ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου και της ΡΑΕΚ ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει αυτή η μεταβατική ρύθμιση», είπε ο κ. Βότσης.
 
Διευκρίνισε ότι «θα μπορούν να δημιουργούνται διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών, προμηθευτών και καταναλωτών, δηλαδή θα μπορεί κάποιος να δημιουργήσει τον δικό του τρόπο παραγωγής ενέργειας είτε από ΑΠΕ είτε από συμβατές πηγές καυσίμων, να βρει έναν προμηθευτή, ο οποίος θα είναι αδειοδοτημένος να την αγοράσει σε τιμή που θα συμφωνήσουν, και ο προμηθευτής να βρει έναν καταναλωτή, μια βιομηχανία, ένα ξενοδοχείο, ένα μεγάλο καταναλωτή ο οποίος να μπορεί να αγοράσει αυτό το προϊόν».
 
«Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζεται», είπε, προσθέτοντας ότι «με μεγάλη ικανοποίηση λέω ότι όλοι οι κανονισμοί, το πώς θα γίνει αυτή η λειτουργία, έχουν ανακοινωθεί και είναι έτοιμοι και μένει τώρα την ίδια ώρα στην αγορά να δει αν επιτρέπεται με οικονομικούς όρους η λειτουργία αυτής μεταβατικά μέχρι να έχουμε τη μόνιμη λύση του 2019».
 
Η λειτουργία αυτής της μεταβατικής ρύθμισης θα γίνεται μέσω του δικτύου της ΑΗΚ, δηλαδή η ΑΗΚ θα χρεώνει ένα ποσό που έχει ήδη καθοριστεί από τη ΡΑΕΚ για διακίνηση του ρεύματος από τις δικές της υποδομές.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Κώστας Κώστα ανέφερε ότι «ως ΑΚΕΛ επαναλάβαμε ξανά ότι η είσοδός μας στην ελεύθερη, ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ, αλλά και καλύπτοντας τους στόχους μας αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να επωφεληθούν πραγματικά οι καταναλωτές».
 
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μετά το άνοιγμα της αγοράς θα μειωθεί και δεν θα αυξηθεί». Ελπίζουμε, είπε, «ότι το άνοιγμα της αγοράς θα οδηγήσει σ’ αυτό που ως κόμμα ζητούμε, που είναι η μείωση της τιμής προς όφελος των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι «εκφράσαμε τις έντονες ανησυχίες μας αναφορικά με τη χρονική περίοδο ισχύος αυτής της μεταβατικής ρύθμισης, κυρίως σε περίπτωση που ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς δεν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕΚ, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019». 
 
Είπε ακόμη ότι κάλεσε το υπουργείο να λάβει υπόψη τις απόψεις της διοίκησης και των συντεχνιών και να συνεχίσει τον διάλογο μαζί τους.

(του Άγγελου Νικολάου, Φιλελεύθερος)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα