Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Χάνονται τα 80 εκατ. των “ΑΔΙ ευελιξίας” για τους ανεξάρτητους παραγωγούς - Νέος όρος από την ΕΕ η εφαρμογή του Target Model

Χρήστος Στεφάνου

Προς οριστική απώλεια των εσόδων που είχαν προβλεφθεί από τον προσωρινό μηχανισμό των ΑΔΙ, οδεύουν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί.

Αιτία, πέραν των όσων ξέραμε ως σήμερα, το μπλόκο που φαίνεται ότι έχει μπει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μετά το φιάσκο με τον αντίστοιχο μηχανισμό στη Βρετανία που κατέπεσε μετά από προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εμφανίζει ιδιαίτερα οξυμένα αντανακλαστικά και ζητεί την πλήρη συμμόρφωση στους όρους της εγκριτικής απόφασης.

Μάλιστα εκτός από το γνωστό ζήτημα που αφορά στη συμμετοχή της ζήτησης στις δημοπρασίες, το τελευταίο διάστημα έχει ανακύψει και δεύτερος σημαντικός σκόπελος που καθιστά σχεδόν βέβαιη την οριστική απώλεια των προσωρινών ΑΔΙ, καθώς για την πραγματοποίηση των δημοπρασιών, η Κομισιόν ζητά ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή του target model.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το dry run για το ΤΜ πλέον έχει μετατεθεί για τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο, πηγές της αγοράς προεξοφλούν ήδη ότι τα προσωρινά ΑΔΙ και τα έσοδα ύψους 80 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι αναλογούσαν στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς έχουν χαθεί.

Πως όμως εξελίχθηκε η υπόθεση και πως φτάσαμε στο διαφαινόμενο ναυάγιο των προσωρινών ΑΔΙ; 

Η ουσία βρίσκεται στους λόγους που είχαν οδηγήσει στην ακύρωση της προγραμματισμένης για τις 20 Μαρτίου πρώτης δημοπρασίας των προσωρινών ΑΔΙ, που όπως είχε αναφέρει το Energypress  έγινε καθώς η ΕΕ διαπίστωσε θέμα ελλιπούς συμμόρφωσης της ελληνικής πλευράς με τους όρους της εγκριτικής.

Πιο συγκεκριμένα το πρόβλημα αφορούσε στην τροποποίηση του μηχανισμού προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στις δημοπρασίες και η ζήτηση με τα χαρακτηριστικά επιλεξιμότητας που είναι απαραίτητα για το σύστημα.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές της αγοράς, οι καθυστερήσεις και η αργή ανταπόκριση της ελληνικής πλευράς, οδηγούν στην οριστική απώλεια των προσωρινών ΑΔΙ, τα οποία μάλιστα αφορούν πρωτίστως στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς αφού οι δικαιούχοι μέχρι τέλος Μαρτίου 2019 (πρώτη περίοδος) ήταν οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά, ενώ για τη δεύτερη περίοδο που ξεκίνησε από την 1η Απριλίου η εγκριτική προέβλεπε ρητά και την είσοδο των demand response operators καθώς και των μονάδων αποθήκευσης, για τους οποίους ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα η τεχνική δυνατότητα συμμετοχής. 

Εκτός όμως από τη συμμετοχή του demand response, το τελευταίο διάστημα η Κομισιόν, οριστικοποιώντας ουσιαστικά το ναυάγιο, έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του μεταβατικού μηχανισμού την εφαρμογή του target model. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει φτάσει και σχετική επιστολή της Κομισιόν στο ΥΠΕΝ. Με δεδομένο όμως ότι τα χρονοδιαγράμματα του ΤΜ έχουν τιναχθεί στον αέρα και ήδη οι αναβολές μεταθέτουν το dry run για τις αρχές του 2020 πρακτικά χάνεται οριστικά και η προοπτική για τα προσωρινά ΑΔΙ. Σε ό,τι αφορά το ποσό που θα χαθεί, συνολικά οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί, δηλαδή οι εκτός ΔΕΗ μονάδες φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι θα χάσουν ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. 

Από την πλευρά τους, πηγές του ΥΠΕΝ ουσιαστικά παραδέχονται το πρόβλημα και εμφανίζονται απαισιόδοξες για την έκβαση της υπόθεσης των προσωρινών ΑΔΙ. Οι ίδιες πηγές αφήνουν ένα μικρό παράθυρο, αναφερόντας ότι το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία να τροποποιήσει το μηχανισμό των ΑΔΙ ευελιξίας ώστε να περιλάβει και τη ζήτηση (demand response operators), όπως απαιτεί η Κομισιόν για τη δεύτερη φάση, δηλαδή εκείνη που θεωρητικά ξεκίνησε από την 1η Απριλίου και θα διαρκούσε μέχρι τέλος του χρόνου (9 μήνες).

Σύμφωνα με αυτό το αισιόδοξο σενάριο, που ακόμη και από το ΥΠΕΝ θεωρείται ότι έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας, εάν και εφόσον τροποποιηθεί ο μηχανισμός και στη συνέχεια εγκριθεί από την Κομισιόν, ο ΑΔΜΗΕ πιθανόν να προλάβει μέχρι τέλος του έτους να πραγματοποιήσει μία δημοπρασία. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα