Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

HAEE: Μια επισκόπηση της αγοράς φυσικού αερίου και LNG σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο

Μιχάλης Μαστοράκης

Οι εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου τόσο σε ότι αφορά τους αγωγούς όσο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς και οι προοπτικές και τάσεις που ανοίγονται μπροστά ήταν οι βασικοί άξονες που απασχόλησαν στο πάνελ για την εξέλιξη των αγορών φυσικού αερίου κατά την δεύτερη μέρα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου της HAEE. 

Belaifa: Παραμένει κεντρικής σημασίας στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα το ΦΑ

Το ρόλο του παγκόσμιου φόρουμ των χωρών-εξαγωγέων φυσικού αερίου ως ένα σημαντικό παίκτη της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου παρουσίασε η Mahdjouba Belaifa, επικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Φυσικού Αερίου του Φόρουμ χωρών εξαγωγέων φυσικού αερίου, μιλώντας από το βήμα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου της HAEE.

Συγκεκριμένα ο GECF είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που αριθμεί 19 κράτη μέλη και παρατηρητές ενώ αφορά το 70% των αποδεδειγμένων κοιτασμάτων.

Μιλώντας για τις τάσεις που παρατηρούνται στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η κα. Belaifa υπογράμμισε πως ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας όπου ξεχωριστής σημασίας είναι η ασφάλεια προμήθειας και η ασφάλεια της ζήτησης. Με το βλέμμα στις τεκτονικές αλλαγές που σημειώνονται, υπογράμμισε πως οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από διάλογο, συνεργασία και επενδύσεις.

Κοιτώντας κανείς το παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα και την εξέλιξή του, παρά την υποχώρηση των ορυκτών καυσίμων λόγω των περιβαλλοντικών πολιτικών, αυτά συνεχίζουν να κυριαρχούν, γεγονός που αναδεικνύει την σημασία που πρέπει να δοθεί στις εξελίξεις που συντελούνται στο πεδίο αυτό, όπως επισήμανε η ομιλήτρια.

Αναφερόμενη στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο είπε ως η χρήση του ως ναυτιλιακό καύσιμο πρόκειται να επιδράσει θετικά στην ζήτηση και κατανάλωση φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, μέχρι το 2040 οι προβλέψεις του Φόρουμ μιλούν για αύξηση της δυναμικότητας σε LNG 140 bcm.

Furfari: Η τεχνολογία μετασχηματίζει το ενεργειακό τοπίο ριζικά

Κρίσιμος ο ρόλος της τεχνολογίας σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία δίχως να καθίσταται εύκολο να προβλέψουμε τις όποιες μεταβολές πρόκειται να λάβουν χώρα, όπως υπογράμμισε ο Samuel Furfari, καθηγητής Γεωπολιτικής της Ενέργειας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles).

Πλήθος στοιχείων αποδεικνύουν πως οι τεχνολογικές εξελίξεις (βλ. βιομηχανία φυσικού αερίου) αλλάζουν άρδην τα δεδομένα της ενεργειακής πραγματικότητας, επαναπροσδιορίζοντας ξανά και ξανά τις τάσεις και προκλήσεις του ενεργειακού τομέα.

Στην ομιλία του, έκανε λόγο για την διαμόρφωση μιας νέας «Νορβηγίας» στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει καθοριστικά στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, καθώς και της Ευρώπης, συνολικότερα, ενώ ήδη έχει αποτελέσει το έδαφος για τον σχεδιασμό νέων έργων φυσικού αερίου στην περιοχή.

Εντούτοις, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, τον τελευταίο λόγο στην επιλογή και εν τέλει υλοποίηση των έργων είτε μιλάμε για αγωγούς είτε για τερματικούς σταθμούς και άλλες υποδομές έχει η αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια τέτοιας εξέλιξης είναι ο αγωγός Nabucco, όπου παρά την πλατιά πολιτική στήριξη και προώθηση που είχε γνωρίσει εν τέλει έμεινε στα χαρτιά και επιλέχθηκε άλλος τρόπος (TANAP-TAP) για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Κασπίας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν έχει συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και δίκτυο αγωγών που θα επιτρέψει την διοχέτευση του φυσικού αερίου σε κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας τις νέες πηγές προμήθειας και ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού. Εντούτοις, κατά την εκτίμηση του καθηγητή, η Ρωσία ελέω διαθέσιμων όγκων φυσικού αερίου, θα παραμείνει ένας κεντρικός παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, ακόμα και αν δει το μερίδιο της να υποχωρεί αισθητά.

Lucie Roux: Αναβαθμίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τερματικά ΦΑ

Από την πλευρά της, η Lucie Roux από το SP Platts ανέφερε πως η ευρωπαϊκή αγορά διατηρεί σημαντικό ενδιαφέρον για την διοχέτευση ποσοτήτων LNG τόσο για τους Αμερικάνους όσο και για άλλους προμηθευτές. Στο 70% υπολογίζεται η χρησιμότητα των τερματικών σταθμών δεδομένων των περισσότερων όγκων LNG που έχουν εισρεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως επισήμανε η ίδια, παραθέτοντας σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Φαίνεται πλέον πως οι τερματικοί σταθμοί LNG συνιστούν σημαντικά assets του ενεργειακού τομέα στην Ευρώπη, ενώ αυξημένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον να προχωρήσουν επενδύσεις για την ανάπτυξή τους και την κατασκευή νέων αντίστοιχων υποδομών στη γηραιά ήπειρο.

Μιχαήλ Ανδρέου (ΔΕΦΑ)

Για τα καλά φαίνεται να έχει μπει η Κύπρος στην κούρσα του φυσικού αερίου με μια σειρά έργα εθνικής και περιφερειακής σημασίας να σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, μεταμορφώνοντας την αγορά φυσικού αερίου στην Μεγαλόνησο και παράλληλα ενισχύοντας το ειδικό βάρος στην περιοχή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μιχάλης Ανδρέου, μέλος του ΔΣ της ΔΕΦΑ. 

Συγκεκριμένα, η Κύπρος, ευθυγραμμιζόμενη με τις ευρωπαϊκές επιταγές και δεσμεύσεις περί μείωσης των εκπομπών και περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ενεργειακού τομέα, επιδιώκει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, στηριζόμενη από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, αφήνοντας πίσω υπόλοιπα, περιβαλλοντικά επιζήμια καύσιμα όπως το πετρέλαιο.

«Ο σκοπός μας είναι να έχουμε προμήθεια φυσικού αερίου μέχρι το 2021», υπογράμμισε ο κ. Ανδρέου, προσθέτοντας πως ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού είναι η δημιουργία πλωτών μονάδων επαναεριοποίησης και αποθήκευσης (FSRU) φυσικού αερίου, όπως το σχέδιο που σχεδιάζεται στο Βασιλικό.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην ωριμότητα του έργου, σημείωσε πως βρίσκεται σε καλό δρόμο, έχοντας εξασφαλίσει μέρος των σχετικών αδειών, ενώ σε συζητήσεις βρίσκονται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση του έργου. Η ΕΤΥΦΑ θα διατηρήσει συμμετοχή μέχρι 30%, όπως ανέφερε ο ίδιος στην ομιλία του.

Federico Regola: Μένουν ακόμα πράγματα να γίνουν για την σωστή λειτουργία της αγοράς ΦΑ

Παρά τα θετικά σημάδια που παρατηρούνται στην λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου σε λιανική και χονδρική, μένουν ακόμη σημαντικές τομές και βελτιώσεις να γίνουν προκειμένου να φτάσουμε στην διαμόρφωση μιας αγοράς καθαρού ανταγωνισμού στα πρότυπα των  ευρωπαϊκών αγορών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Federico Regola, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ζeniθ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως είναι «πρόωρο να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή αγοραστών». Μιλώντας για την αγορά λιανικής στο τελικό πελάτη, σημείωσε πως η ελληνική αγορά απέχει ακόμη από την κατάσταση όπου οι συμμετέχοντες στην αγορά θα λειτουργούν και θα δραστηριοποιούνται σε καθαρές συνθήκες ανταγωνισμού, όπου θα παρέχονται τα προϊόντα στους τελικούς πελάτες.

Απόδειξη του δρόμου που μένει να διανύσει η ελληνική αγορά φυσικού αερίου είναι το γεγονός πως όταν στην Ευρώπη η αναλογία πελατών αερίου προς πελάτες ηλεκτρισμού είναι της τάξης του 60-80%, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό μόλις ανέρχεται στο 6%.

Μάλιστα, η διείσδυση του φυσικού αερίου παρουσιάζει και έντονη γεωγραφική ανομοιομορφία στην ελληνική επικράτεια, καθώς σχεδόν το 70% των νέων τελικών διασυνδέσεων επικεντρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα, προσδίδοντας στην διείσδυση φυσικού αερίου περισσότερο τοπικά παρά εθνικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για το προφίλ του έλληνα καταναλωτή, ο κύριος Regola υπογράμμισε πως απέχει ακόμη από το μοντέλο του καταναλωτή – παραγωγού (prosumer), όμως γεγονός είναι πλέον πως αναζητά πέρα από εκπτώσεις και αξιόπιστες υπηρεσίες.

Μητρόπουλος: Η τάση είναι να μεταβαίνουμε από τον ανταγωνισμό των τιμών στον ανταγωνισμό των υπηρεσιών

Σε προσθήκη των παραπάνω την ειδική φάση στην οποία βρίσκεται η εγχώρια αγορά λιανικής φυσικού αερίου παρουσίασε μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, σημειώνοντας πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με άλλες ώριμες αγορές.

Στην Ελλάδα, σε ότι αφορά τους λιανοπωλητές ο ανταγωνισμός έγκειται κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές όπου το ειδικό βάθος πέφτει στις παρεχόμενες υπηρεσίες, γεγονός που βέβαια ήδη κάνει την εμφάνισή του από την σκοπιά των πελατών και αναπτύσσεται περαιτέρω.

Παραδείγματος χάριν τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να είναι ο έλεγχος ενέργειας, η συμβουλευτική αρωγή, το consumption feedback και άλλες, όπου αν κοιτάξουμε την γειτονική Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές αγορές ήδη έχουν πάρει την πρώτη θέση στον ανταγωνισμό των εταιρειών μεταξύ τους, όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Μητρόπουλος. Πρόκειται για υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που συνιστούν την επόμενη μέρα της αγοράς σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα