Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Γ. Θωμάς: Μέχρι τέλος του χρόνου έτοιμα το νέο ΕΣΕΚ και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δικτύων - Στις 10 Σεπτεμβρίου σύσκεψη της Επιτροπής Ενέργειας

Μιχάλης Μαστοράκης

Τις ενεργειακές προτεραιότητες της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για το επόμενο διάστημα παρουσίασε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας από το βήμα του Southeast Europe Energy Forum νωρίτερα σήμερα.

Ειδικότερα, επανέλαβε την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΕΣΕΚ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι η εν λόγω διαδικασία να αποτελέσει υπόθεση όλων των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων στην ενεργειακή αγορά. Για τον λόγο αυτό την προσεχή Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, όπου μέρος θα λάβουν εκπρόσωποι Υπουργείων και φορέων, καθώς και εκπρόσωποι από την αγορά και την κοινωνία των πολιτών. Πρόκειται στην ουσία για ενεργοποίηση εκ νέου της Επιτροπής που ειχε συσταθεί στο ΥΠΕΝ για τον ενεργειακό σχεδιασμό, με συμμετοχή πλέον και κάποιων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ταυτόχρονα ο κ. Θωμάς τόνισε πως διαμορφώνεται μια σημαντική ευκαιρία για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα. Μια τέτοια ευκαιρία συνιστά η ανάγκη για επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, δεδομένου ότι ο εκσυγχρονισμός των δικτύων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στο νέο ενεργειακό τοπίο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Μάλιστα, θέλοντας να τονίσει την σημασία των εξελίξεων που ξετυλίγονται μπροστά μας και σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές στο ενεργειακό γίγνεσθαι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ίσως το σημαντικότερο πάνελ του σημερινού συνεδρίου είναι αυτό που τιτλοφορείται «The New Energy Landscape in SE Europe».

Βασική στόχευση του Υπουργείου ως προς την εκπόνηση μιας στέρεας ενεργειακής στρατηγικής, όπως υπογράμμισε ο κ. Θωμάς, είναι να αναβαθμιστεί το ειδικό βάρος της χώρας και να εξελιχθεί σε στρατηγικό παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.

Απαριθμώντας τους άξονες του ενεργειακού σχεδιασμού του ΥΠΕΝ για το επόμενο διάστημα ανέφερε πως προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας απανθρακοποίησης σε νέα βάση, όπου θα εξασφαλίζεται η ταχύτερη και δικαιότερη υλοποίηση των πολιτικών τόσο για το σύνολο της αγοράς, όσο και ειδικότερα για τις ενδιαφερόμενες περιοχές.

Επιπρόσθετα, η επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ, καθώς και η ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου ως το καύσιμο «γέφυρα» της ενεργειακής μετάβασης βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ειδική αναφορά έκανε στο κομμάτι των δικτύων, λέγοντας πως στρατηγική αντίληψη της κυβέρνησης είναι η ανάγκη να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις και συμμετοχές, πράγμα που έρχονται να εξυπηρετήσουν οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών Διαχείρισης. Επ’ αυτού σημείωσε πως το σχετικό σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Καταλήγοντας στην ομιλία του, τόνισε ότι κοινή συνισταμένη των παραπάνω είναι η δυνατότητα του καταναλωτή να έχει επιλογή, να έχει πρόσβαση σε φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια, κάτι που έρχεται να εξυπηρετήσει η εφαρμογή και λειτουργία του target model. Αντίστοιχα στην πορεία αυτή, σημαντική θα είναι και η συμβολή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ώστε πραγματικά να εγκαθιδρυθεί μια αποτελεσματική και ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.  

Από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασε ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς κατά την ομιλία του στο Φόρουμ Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeast Europe Energy Forum) στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Θωμάς τόνισε το γεγονός ότι αφενός οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν υψηλή εξάρτηση από τον άνθρακα, αφετέρου οι μονάδες παραγωγής ενέργειας είναι πεπαλαιωμένες και πρέπει να αντικατασταθούν την επόμενη δεκαετία συνιστά μεγάλη ευκαιρία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις που θα υπηρετήσουν το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος. Η Ελλάδα θα επανασχεδιάσει την ενεργειακή της πολιτική, ώστε να καταστεί στρατηγικός παίκτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα διασυνδεθεί με τους εταίρους της, για να προωθήσει την ασφάλεια εφοδιασμού και την μετάβαση προς καθαρότερες πηγές ενέργειας».

Ο ίδιος εξήγγειλε την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έως το τέλος του έτους και μάλιστα με διεύρυνση του φάσματος των εμπλεκόμενων φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Επιτροπής για τον ΕΣΕΚ με συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων, των παραγόντων των αρμόδιων φορέων και της αγοράς, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Επιμελητηρίου και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο υφυπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι η διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα θα τεθεί σε νέες βάσεις, θα επιταχυνθεί και θα γίνει πιο δίκαιη για τις εμπλεκόμενες εταιρείες και περιοχές. Προτεραιότητα αποτελεί και η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ (με τον εξορθολογισμό των μηχανισμών αδειοδότησης) καθώς και η ανάπτυξη διαφοροποιημένων υποδομών φυσικού αερίου, για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ, αφού –όπως είπε ο κ. Θωμάς- οι εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 32% αυτό το χρόνο.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Θωμάς στο κομμάτι των Δικτύων Διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, σημειώνοντας  ότι απαιτούνται ιδιωτικά κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό τους και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το θέμα αυτό  θα έχει αποκρυσταλλωθεί πριν το τέλος του έτους.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα