Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων - Πώς δρούσε

Με ιδιαίτερα τεχνάσματα, για να παραπλανούν τις αστυνομικές αρχές, όπως τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και “βιτρίνα” εταιρείες και συνεργαζόμενα πρατήρια, την έκδοση εικονικών τιμολογίων και παραστατικών κ.ά., θησαύριζαν τα μέλη του οργανωμένου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων, που εξαρθρώθηκε χτες από την οικονομική αστυνομία στην Αττική, μετά από έρευνες και παρακολουθήσεις τηλεφώνων και προσώπων, που ξεκίνησαν πριν από περίπου έξι μήνες.

Οι κατηγορούμενοι, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας ταξίαρχος Δημήτρης Γεωργατζής και ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Χρήστος Μανούρας, είχαν διακινήσει τον τελευταίο καιρό πάνω από 3,3 εκατομμύρια λίτρα λαραίων καυσίμων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με ποσά που υπερβαίνουν τα 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Ανάμεσα στα άλλα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν ήταν και η χρήση ειδικού λογισμικού προγράμματος -ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας που δεν άφηνε ορατά ίχνη ανίχνευσής του- το οποίο τους παρείχε τη δυνατότητα, με ένα κινητό τηλέφωνο από μικρή απόσταση, να παρεμβαίνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εκροών καυσίμου από τις αντλίες συνεργαζόμενων πρατηρίων. Έτσι αλλοίωναν την ένδειξη παρεχόμενης ποσότητας καυσίμου και έδιναν στους πελάτες μικρότερη ποσότητα, που δεν αντιστοιχούσε στην αναγραφόμενη αξία, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό.

Το κύκλωμα αποτελείτο από τρεις διαφορετικές ομάδες, που δρούσαν ανεξάρτητα ή σε συνεργασία μεταξύ τους, με επικεφαλής τρεις παλιούς γνώριμους των διωκτικών αρχών, στον τομέα της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 10 άτομα, τα οποίο οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ κατηγορούνται άλλα τέσσερα άτομα, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στην αστυνομία.

Συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για παραβάσεις της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, για απάτη μέσω υπολογιστή, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα συναφή αδικήματα.

Οι συλληφθέντες είναι πρόεδροι, διαχειριστές, νόμιμοι εκπρόσωποι ή υπάλληλοι εταιρειών και επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων. Ένας από τους συλληφθέντες είναι λογιστής σε εμπλεκόμενη εταιρεία, ενώ ένας άλλος εμφανίζεται παράλληλα και ως “κρυφός” εκμεταλλευτής τριών ομοειδών εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, σε πολλές περιπτώσεις κατά την πώληση καυσίμων χρησιμοποιούσαν “αδήλωτες” ταμειακές μηχανές. Επιπλέον, σε τέσσερις περιπτώσεις κατήγγειλαν στην αστυνομία εικονικές ληστείες και κλοπές, κατά τις οποίες τα “αφαιρεθέντα” αντικείμενα ήταν ταμειακές μηχανές και φορολογικά στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής διερεύνησης της υπόθεσης, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ελέγχων και ερευνών σε πρατήρια και σε έδρες εταιρειών εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων, προκειμένου να εξακριβωθεί ο τρόπος λειτουργίας των κυκλωμάτων αυτών, οι διασυνδέσεις τους και η μεθοδολογία δράσης τους.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται σε συνεργασία με τις συναρμόδιες κρατικές οικονομικές υπηρεσίες για να εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της παράνομης δραστηριότητας και των συναλλαγών των εγκληματικών ομάδων, καθώς, επίσης, η προέλευση και ο τρόπος εφοδιασμού των λαθραίων καυσίμων και η διαδικασία νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων τους.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας προέκυψε:

Η πρώτη εγκληματική ομάδα

• Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.001.763 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 831.453 ευρώ,

• δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 743.450 ευρώ,

• εξέδωσε και παρέλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πάνω από 254.479 ευρώ,

• δεν έχει αποδώσει τέλη και εισφορές ύψους 24.536 ευρώ,

• δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία για την πώληση καυσίμων, καθαρής αξίας τουλάχιστον 1.566.951 ευρώ,

• δεν εξέδωσε παραστατικά στοιχεία συνολικής εκτιμώμενης μικτής αξίας 13.628,415 ευρώ, κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης,

• εξέδωσε 95 ανακριβή δελτία αποστολής, κατά την διακίνηση καυσίμων.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα

• Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 984.437 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνα τα 937.924 ευρώ,

• δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 142.739 ευρώ,

• δεν εξέδωσε παραστατικά συνολικής αξίας 504.141 ευρώ,

• πούλησε πάνω από 34.300 λίτρα καυσίμων σε πρατήριο καυσίμων που δεν κατέχει την προβλεπόμενη άδεια εμπορίας καυσίμων,

• λειτουργούσε πρατήρια υγρών καυσίμων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

Η τρίτη εγκληματική ομάδα

• Έχει διαθέσει στην κατανάλωση πάνω από 1.338.627 λίτρα λαθραίων υγρών καυσίμων, για τα οποία το σύνολο των εκτιμώμενων διαφυγόντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που στερήθηκε το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 781.726 ευρώ,

• δεν έχει αποδώσει Φ.Π.Α. ύψους 358.813 ευρώ,

• δεν εξέδωσε συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία για διακίνηση πάνω από 1.190.557 λίτρων καυσίμων, με συνολική εκτιμώμενη καθαρή αξία 1.492.235 ευρώ.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα