Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Έτοιμη η νέα έκδοση της πλατφόρμας enCOMPASS για την εξοικονόμηση ενέργειας

Δυναμικά προχωράει το έργο enCOMPASS, το οποίο έχει ως στόχο την καλλιέργεια συμπεριφοράς ενεργειακής εξοικονόμησης από τους χρήστες σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, μέσω της ανάπτυξης και χρήσης ενός φιλικού στον χρήστη συστήματος που βοηθά στην κατανόηση των δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στη βέλτιστη διαχείρισή της.

Πιο αναλυτικά, το enCOMPASS χρηματοδοτείται από τον Ορίζοντα 2020, το τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία, και σκοπεύει να καταδείξει πώς μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας και πώς η διαχείριση των αναγκών των φορέων αυτών να γίνει με ενεργειακά αποδοτικό, οικονομικό και εύκολο τρόπο, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, η οποία θα ενσωματώνει την οπτικοποίηση των ενεργειακών δεδομένων, τα οποία θα συλλέγονται από έξυπνους αισθητήρες, πληροφορία παραγόμενη από χρήστες, καθώς και τη δημιουργία προτάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, έξυπνο έλεγχο και προσαρμοστικά κίνητρα μέσω τεχνικών gamification.

Στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσεται ένα πληροφοριακό σύστημα με αντίστοιχες εφαρμογές φιλικές προς τον χρήστη, προσαρμοσμένες σε τρεις διαφορετικές κλιματικές ζώνες και σε τρεις διαφορετικούς τύπους κτιρίων (κατοικίες, δημόσια κτίρια και σχολεία), με σκοπό την καλλιέργεια συνείδησης και συμπεριφοράς εξοικονόμησης ενέργειας από τους καταναλωτές. Η αναμενόμενη επίδραση από την υλοποίηση του έργου θα είναι επωφελής για τον περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Έτοιμη η νέα έκδοση της πλατφόρμας enCOMPASS

Τα πρώτα αποτελέσματα των πιλοτικών εφαρμογών είναι θετικά και η 2η έκδοση της πλατφόρμας enCOMPASS και των αντίστοιχων εφαρμογών εξοικονόμησης ενέργειας σύντομα θα είναι διαθέσιμες, όπως ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), που συμμετέχει στο έργο.

Η καινούργια έκδοση θα περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά, για αποτελεσματικότερο έλεγχο κατανάλωσης της ενέργειας, όπως εξατομικευμένες συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας (context-aware recommender service).

Ένα επιπρόσθετο νέο χαρακτηριστικό είναι η κατάτμηση (disaggregation) της κατανάλωσης ενέργειας διάφορων συσκευών του σπιτιού. Η υπηρεσία αυτή ανιχνεύει τις διάφορες συσκευές από τα προφίλ κατανάλωσης και υπολογίζει την κατανάλωση κάθε συσκευής σε μια χρονική περίοδο, επιτρέποντας στους χρήστες να εξοικονομούν ενέργεια με ακόμα πιο στοχευμένο και έξυπνο τρόπο.

Η πιλοτική εφαρμογή γίνεται στη Γερμανία, την Ελβετία και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα γίνεται πιλοτική εφαρμογή, εκτός άλλων, στο κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με την ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενεργοποιηθεί ως χρήστες της πλατφόρμας enCOMPASS στελέχη του οργανισμού. Επιπρόσθετα, προωθείται η χρήση και στους επισκέπτες της βιβλιοθήκης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Σημειώνεται ότι στην πιλοτική εφαρμογή του συστήματος στη Γερμανία, οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να ενεργοποιήσουν την άμεση/αυτόματη εκτέλεση των συμβουλών και συστάσεων μέσω της εφαρμογής enCOMPASS. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να λάβει τη σύσταση να μειώσει τη θερμοκρασία του καθιστικού στους 18 °C και με ρητή αποδοχή της σύστασης, ο θερμοστάτης θα ρυθμιστεί στους συγκεκριμένους βαθμούς.

Και επιτραπέζιο παιχνίδι

Τέλος, έχει κυκλοφορήσει και το επιτραπέζιο παιχνίδι FUNERGY, το οποίο μπορεί να παιχτεί σε συνδυασμό με την ψηφιακή εφαρμογή FUNERGY, η οποία κατασκευάστηκε από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου, προσφέροντας περισσότερη διασκέδαση και μάθηση, και είναι διαθέσιμη στα καταστήματα εφαρμογών για smartphones. Στην καρδιά του παιχνιδιού βρίσκεται η νέα ευρωπαϊκή κλίμακα ενέργειας, η οποία χρησιμεύει στον εντοπισμό της κατανάλωσης ενέργειας των συσκευών.

Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα του έργου δημοσιοποιούνται τακτικά σε επιστημονικά συνέδρια και παρουσιάσεις σε επιστημονικές, βιομηχανικές και πολιτικές εκδηλώσεις, με πιο πρόσφατα παραδείγματα το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τη Συμπεριφορά και την Ενεργειακή Απόδοση (BEHAVE 2018) στη Ζυρίχη, το Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση Πληροφοριών και Γνώσεων (CIKM 2018) στο Τορίνο, την Εβδομάδα Ενεργειακής Βιωσιμότητας (EUSEW 2018) στις Βρυξέλλες, καθώς και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εταιριών Κοινής Ωφέλειας (European Utility Week ή EUW) στη Βιέννη.

Η κοινοπραξία του έργου

Στην κοινοπραξία του enCOMPASS συμμετέχουν οι εξής φορείς: Politecnico di Milano (PMI)  ως συντονιστής – Ιταλία, European Institute for Participatory Media (EIPCM) – Γερμανία, Stadtwerke Haβfurt GmbH (SHF) – Γερμανία, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ, CERTH) – Eλλάδα, Naturschutzbund (NABU) - Γερμανία, Watt & Volt (WVT) - Ελλάδα, Societa Elettrica Sopracenerina (SES) – Switzerland, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης - Ελλάδα, Scuola Universitaria Profesionale della Svizzera Italiana (SUPSI) – Ελβετία, Set Mobile S.R.L (SMOB) – Ρουμανία, Kaleidos Games (KAL) – Ιταλία, Kaunas Univeristy of Technology, Social responsibility research centre (KTU) – Λιθουανία, Paradox AG (PDX) – Ελβετία, Gravity R&D Zrt (GRA) – Ουγγαρία.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα