Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

ΕΣΗΑΠΕ & ΕΛΕΤΑΕΝ: Εκτός των ευρωπαϊκών στόχων για τις ΑΠΕ η Ελλάδα – Ο κίνδυνος να χαθούν επενδύσεις 8,5 δις. ευρώ

Kωνσταντίνος Φιλίππου

Μόνο επιθετικές κινήσεις για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών των έργων ΑΠΕ, της ψήφισης ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας και τη δρομολόγηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ιδίως των Δωδεκάνησων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου θα μπορέσει η Ελλάδα να μείνει μέσα στους στόχους που η ίδια θέσπισε για το 2020.

Οι εκπρόσωποι των ΕΣΗΑΠΕ (ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ) και ΕΛΕΤΑΕΝ (ηλεκτροπαραγωγοί από αιολική ενέργεια) στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου επιμένουν πως ο στόχος του 2020 που θέλει το 40% της κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από όλες τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πολύ δύσκολα επιτυγχάνεται. Όπως εξήγησαν το 2018 το προαναφερόμενο μέγεθος ήταν στο 26,5%.

Αν και όπως τόνισαν οι πρόεδροι του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης και ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος έχουν γίνει σημαντικά βήματα τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο με την αναγνώριση του ρόλου των ΑΠΕ όσο και στην Ελλάδα μετά τη θέσπιση του ΕΣΕΚ εντούτοις τα μεγάλα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της δεισιδαιμονίας επιμένουν.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Περιστέρη πως σύμφωνα με μελέτη την επόμενη πενταετία πρόκειται να γίνουν απαραίτητες επενδύσεις 8,5 δις. ευρώ στις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με συνεισφορά 1,5% στο ΑΕΠ: «Ανησυχούμε πως δεν θα γίνει καμία», σημείωσε.

Όσον αφορά τη γραφειοκρατία που φτάνει τα όρια της «παράνοιας», όπως είπαν χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ και ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου, όλα τα στελέχη των δύο φορέων εκπροσώπησης των ΑΠΕ είχαν να αφηγηθούν σχεδόν για κάθε ένα έργο καθαρής ενέργειας πολυετείς καθυστερήσεις στη διαδικασία της αδειοδότησης. Αυτές μπορούν να διαρκέσουν έως και 20 χρόνια. Περί τον 1,5 χρόνο χρειάζεται η ΡΑΕ για την έκδοση άδειας παραγωγής, 10 χρόνια οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, δύο χρόνια να απαντήσει στα επενδυτικά αιτήματα ο Στρατός και άλλα τέσσερα χρόνια απαιτούνται στην περίπτωση που υπάρχει και προσφυγή στο ΣτΕ.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Σωκράτης Κωνσταντινίδης έκανε λόγο για την αδειοδοτική εμπλοκή 29 υπηρεσιών σε ένα έργο ΑΠΕ. Αυτές δεν τηρούν τα χρονικά όρια του νόμου για την έγκριση των αδειών και παράλληλα σε πολλές από τις υπηρεσίες διαπιστώνονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων ΑΠΕ προκαλεί και μερίδα των τοπικών κοινωνιών  όπου πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΣΗΑΠΕ και της ΕΛΕΤΑΕΝ σχηματίζονται σύλλογοι για την προστασία του περιβάλλοντος ή των ζώων και πτηνών μόνο και μόνο για να παρεμποδίσουν τις επενδύσεις.

Τα στελέχη των ΑΠΕ δεν δίστασαν να αποδώσουν τους σκοπούς των κινητοποιήσεων τέτοιων ομάδων σε πολιτικές σκοπιμότητες (π.χ, υποψήφιοι σε δημοτικές εκλογές) αλλά και σε οικονομικά συμφέροντα. Μέλη τοπικών ομάδων αντίδρασης φτάνουν στο σημείο να διεκδικούν ακόμη και θέση σε διοικητικά συμβούλια εταιριών ΑΠΕ.  

Διαβάστε περισσότερα:

ΕΣΗΑΠΕ-ΕΛΕΤΑΕΝ: Να μπεί τέρμα στην πολιτική της ήπιας προσαρμογής - Η χώρα να κινηθεί επιθετικά για τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ - Τι περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση

Γ. Περιστέρης: Μαζικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας και διασυνδέσεις για να πετύχουμε τους εθνικούς στόχουςΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα