Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Έπεσαν οι υπογραφές ΔΕΠΑ και Energean για τροφοδοσία του EastMed με αέριο από το Ισραήλ - Οικονομικά και τεχνικά βιώσιμο το έργο

Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, υπογράφηκε σήμερα  το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Προσύμφωνο Συνεργασίες υπέγραψαν ο Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, κ. Μαθιός Ρήγας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική  συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

Ο αγωγός EastMed προβλέπεται να έχει αρχική δυναμικότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, τα υπόλοιπα 8 δισεκ. (πέρα από τα 2 που προβλέπει το προσύμφωνο ΔΕΠΑ - Energean) μπορούν να προκύψουν από άλλα πεδία που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε φάση ανάπτυξης, όπως τα κοιτάσματα Λεβιάθαν (Ισραήλ) και Γλαύκος (Κύπρος).

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς τόνισε ότι με τη συμφωνία διεθνοποιείται ακόμη περισσότερο ο ρόλος της εταιρείας ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν οι ανάδοχοι για τις μελέτες του έργου, προκειμένου σε ορίζοντα δύο ετών να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. Υπογράμμισε ότι από τις προκαταρκτικές μελέτες προκύπτει πως το έργο είναι βιώσιμο ενώ εκτίμησε ότι τα κόστη θα είναι πολύ μικρότερα καθώς οι τεχνολογίες έχουν προοδεύσει. Τόνισε ακόμη ότι το έργο εμπορικά θα βοηθήσει τόσο την ευρύτερη περιοχή όσο και το ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας τόνισε από την πλευρά του ότι το έργο δημιουργεί μια διέξοδο για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού και τον ανταγωνισμό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει επιτυχία και στις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα μόνο. Η Energean εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου καθώς και τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ. Όπως είπε ο κ. Ρήγας, η πλωτή υποδομή επεξεργασίας του φυσικού αερίου που θα εγκατασταθεί στην περιοχή έχει δυναμικότητα 8 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο, από τα οποία τα 5 δισ. έχουν δεσμευτεί για την αγορά του Ισραήλ και με την συμφωνία που υπεγράφη σήμερα με την ΔΕΠΑ καλύπτονται άλλα 2 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο αγωγός EastMed εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, με σχεδιαζόμενη δυναμικότητα 10 δισ. κ.μ. φ.α. ετησίως, και αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:

- 165 χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.

- 732 χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.

- 421 χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.

- 292 χλμ περίπου μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου

- 17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.

- 245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του κ. Χατζηδάκη:

Κύριες και Κύριοι Καλημέρα σας και Καλή Χρονιά

Είμαστε σήμερα εδώ για την υπογραφή ενός Προσυμφώνου (Letter of Intent) ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Energean για την αγορά και τη μεταφορά 2 Δις Κυβικών Μέτρων Αερίου μέσω του αγωγού EastMed, πράγμα το οποίο αποτελεί ορόσημο για τη βιωσιμότητα αυτού του αγωγού, ενός έργου που έχει συχνά χαρακτηριστεί ως αγωγός-όνειρο από πολλούς αναλυτές, που θεωρούσαν αδύνατη την πραγματοποίησή του.

Λυπάμαι που θα τους απογοητεύσουμε.

Μπορεί ο αγωγός αυτός να είναι όνειρο για ορισμένους και εφιάλτης για κάποιους άλλους, αλλά σήμερα αποδεικνύεται ότι τίθενται οι βάσεις για την υλοποίησή του. Σήμερα δείχνουμε τόσο με αυτή τη Συμφωνία όσο και με τη Συμφωνία που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο ότι έχουμε ένα όραμα συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη και σε εταιρίες που συνασπίζονται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου στη Ν.Α. Μεσόγειο και στην προώθηση της συνεργασίας ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

Η υλοποίηση αυτού του οράματος ξεκινάει σήμερα με την υπογραφή του εν λόγω Προσυμφώνου δια του οποίου θα δεσμευθούν δυνητικά ποσότητες αερίου που αναλογούν στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του αγωγού. Οι υπολειπόμενες ποσότητες μπορούν να βρεθούν συν τω χρόνω από άλλα πεδία που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε φάση ανάπτυξης μέσα στα επόμενα 5 έτη, όπως η β’ φάση ανάπτυξης του πεδίου Λεβιάθαν στο Ισραήλ ή το πεδίο Γλαύκος στην Κύπρο.

Ο δρόμος προς την υλοποίηση αυτού του οράματος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα είναι δύσκολος και ανηφορικόςν αλλά έχουμε την αποφασιστικότητα να τον διαβούμε με επιμονή και υπομονή και αυτό θα υπογραμμισθεί σε λίγες ώρες και από τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας από τους τρεις υπουργούς Ενέργειας στο Ζάππειο.

Η συμφωνία του Ζαππείου δεν στρέφεται εναντίον οιασδήποτε χώρας, στρέφεται υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας στη Ν.Α. Μεσόγειο. Είναι ένας συνασπισμός δυνάμεων για την ειρήνη αι την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή μας και βλέπει αυτός ο συνασπισμός την ενέργεια όχι ως αιτία συγκρούσεων, αλλά ως καταλύτη ειρηνικής συνύπαρξης όλων των κρατών και των λαών της ευρύτερης περιοχής

Ο EastMed αποτελεί την καλύτερη στρατηγική επιλογή για όλα τα συμβαλλόμενα κράτη αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου από την  Ανατολική Μεσόγειο και για αυτό το λόγο άλλωστε υποστηρίζεται σθεναρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα εμπλεκόμενα κράτη ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος-PCI.

Ο EastMed είναι τεχνικά και εμπορικά υλοποιήσιμος και είναι σαφώς ανταγωνιστικότερος συγκριτικά με άλλες εξαγωγικές εναλλακτικές που θα πρέπει να κατασκευασθούν εκ του μηδενός.

Πρόκειται για ένα έργο που ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., ανοίγοντας έναν νέο ενεργειακό διάδρομο κατά τρόπο που αυξάνει ταυτόχρονα, τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων εισαγωγής φυσικού αερίου της Ένωσης.

Είναι πεπεισμένος ότι με την τελική συμμετοχή της Ιταλίας το έργο θα λάβει την τελική του μορφή ως η πλέον δυναμική επιλογή για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ από τα αποθέματα αερίου της Ν.Α. Μεσογείου.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του κυρίου Ξιφαρά και του κυρίου Ρήγα:

Κ. Ξιφαράς

«Ευχαριστούμε πολύ την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σημερινή φιλοξενία για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας της ΔΕΠΑ με την Energean. Για τη ΔΕΠΑ είναι ένα σημαντικό ορόσημο κατ’ αρχήν γιατί εκτός του ότι διεθνοποιείται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της- ένα ρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια πολύ έντονα προσπαθεί να αποκτήσει και με τους συνεταίρους από την Edison, αλλά και με τις δικές της πρωτοβουλίες. Είναι μία επίτευξη ενός στόχου που, όπως πολύ σωστά είπε ο υπουργός, ξεκίνησε σαν όνειρο πριν από μερικά χρόνια, όμως τα στελέχη της εταιρείας της ΔΕΠΑ και οι διοικήσεις της- ειδικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες- προσπαθήσαμε ακόμα πιο έντονα να ωριμάσουμε ακόμα περισσότερο. 

Μάλιστα στους τελευταίους δύο μήνες έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει όλες τις αξιολογήσεις για όλες τις μελέτες που χρειάζεται ο αγωγός για να φτάσει σε δύο χρόνια σε FID. Μάλιστα εντός του Ιανουαρίου θα μπορούμε να ανακοινώσουμε σχεδόν όλους τους εργολάβους και υπερεργολάβους για τις βασικές μελέτες, είτε αυτό αφορά το detailed marine survey όπως και το offshore κομμάτι των αγωγών για τα περιβαλλοντικά. 

Ήδη από τις προκαταρκτικές μελέτες έχουμε καταλάβει ότι το έργο είναι βιώσιμο- οι τεχνολογίες έχουν αλλάξει- και σε οικονομία κλίμακος, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και τα κόστη τα οποία θα είναι μικρότερα. Αυτά θα το κάνουν ακόμη περισσότερο βιώσιμο σαν έργο. Με αυτή τη συμφωνία ήδη συζητάμε για το 20% των ποσοτήτων που χρειάζεται να δεσμεύσει ο αγωγός και η ΔΕΠΑ με αυτό το ρόλο, εκτός του ότι διεθνοποιείται περισσότερο, αποκτά μία δυναμική ώστε να είναι ένας δυνατός προμηθευτής αερίου. 

Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία με την Energean που ξεκίνησε με το Cooperation Agreement πριν από περίπου ένα χρόνο και σήμερα με αυτή τη συμφωνία θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη και των σχέσεων και θα αποτελέσει ένα χρονικό ορόσημο τουλάχιστον για το εμπορικό κομμάτι. Για το γεωπολιτικό το καταλαβαίνετε πολύ καλύτερα από εμένα, το τόνισε και ο υπουργός. Εμπορικά είναι όμως ένα έργο το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ την περιοχή και ειδικά την Ελλάδα για το ρόλο τον οποίο θέλει να παίξει εμπορικά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Μ. Ρήγας

«Είναι νομίζω πολύ σημαντική μέρα σήμερα για εμάς ως εταιρεία. Ξεκινώντας από την Ελλάδα, από τον Πρίνο, πριν από 12 χρόνια και σήμερα όντας η μεγαλύτερη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, από πλευράς κεφαλαιακής αξίας να υπογράφουμε σήμερα μια συμφωνία για να φέρουμε αέριο από το κοίτασμα που αναπτύσσουμε στο Ισραήλ, να το περάσουμε μέσα από τον αγωγό EastMed και να το φέρουμε στην Ελλάδα και από την Ελλάδα ακόμα περαιτέρω στην Ευρώπη. 

Σήμερα η Energean επενδύει 1,7 δισ. Δολάρια στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish and Tanin και χτίζουμε μια πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς (FPSO) φυσικού αερίου, η οποία θα είναι έτοιμη το 2021. Έχουμε ήδη δεσμεύσει 5 από τα 8 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην τοπική αγορά του Ισραήλ και με τη Συμφωνία με τη ΔΕΠΑ προχωράμε ακόμα περισσότερο για να φτάσουμε στην πλήρη χρησιμοποίηση του FPSO. Το κοιτάσματά μας στο Ισραήλ σήμερα 66 δισ. είναι δεσμευμένα για την αγορά του Ισραήλ και με την τελευταία ανακάλυψη που κάναμε στο Karish North έχουμε τις ποσότητες για να μπορέσουμε να φέρουμε το αέριο μέσω του αγωγού.

Υπενθυμίζω ότι έχουμε άλλες 9 άδειες. Επομένως, εκτός από αυτά που δεσμεύουμε σήμερα και το Λεβιάθαν και τα άλλα κοιτάσματα της περιοχής, θα ακολουθήσουν και άλλες γεωτρήσεις οι οποίες πιστεύω θα φέρουν ακόμα περισσότερο αέριο διαθέσιμο για τον αγωγό που αποτελεί για εμάς μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Διότι δημιουργεί μια διέξοδο στο αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη η οποία όχι μόνο αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά εντείνει τον ανταγωνισμό που είναι νομίζω πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη αγορά και θέλω να πιστεύω ότι εκτός από τα κοιτάσματά μας στο Ισραήλ θα έχουμε σύντομα επιτυχία και στις γεωτρήσεις στην Ελλάδα για να βρούμε αέριο στη χώρα μας και να φέρουμε ακόμα περισσότερο αέριο στην περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν την ηγεσία του υπουργείου και τη ΔΕΠΑ για τη σημερινή υπογραφή και να σας ευχηθώ επίσης καλή χρονιά, με πολύ αέριο και ακόμα περισσότερες συμφωνίες σαν τη σημερινή».

Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση των δύο εταρειών Energean και ΔΕΠΑ:

Η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Energean ανοίγει τον δρόμο για την εμπορική αξιοποίηση του αγωγού EastMed

Δήλωση Προθέσεων για την πώληση και αγορά 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίο

Στην περαιτέρω συνεργασία τους με στόχο την υποστήριξη του αγωγού EastMed συμφώνησαν η Energean (LSE: ENOG, TASE: אנאג) και η ΔΕΠΑ. Λίγο πριν τη Διακρατική Συμφωνία που υπογράφεται εντός της ημέρας από τους Υπουργούς Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, η Energean και η ΔΕΠΑ υπέγραψαν Δήλωση Προθέσεων για την πώληση και αγορά 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο, από τα κοιτάσματα της Energean στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ, όπου η Energean ήδη επενδύει 1,7 δισεκ. $ για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin, μέσω του FPSO “Energean Power”.

Η ΔΕΠΑ συμμετέχει με 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της IGI Poseidon, της κοινοπραξίας με την Edison S.p.A, η οποία αναπτύσσει τον υποθαλάσσιο Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας. Επιπλέον, κατέχει ηγετική θέση στην εμπορία φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου, με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. 

Περισσότερες λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων οι όροι, τα σημεία διάθεσης, η σύσταση του φυσικού αερίου, o ναυλωτής κλπ. θα συμφωνηθούν και θα καταγραφούν στη Συμφωνία για την Πώληση και Αγορά Αερίου (GSPA).

Αμέσως μετά τη Συμφωνία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε:

«Με τη συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα – την πρώτη συμφωνία για την εμπορική αξιοποίηση του αγωγού EastMed – κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για τη διασφάλιση της εμπορικής βιωσιμότητας και, κατ΄ επέκταση, την υλοποίηση του έργου. Με την παρούσα Δήλωση Προθέσεων η ΔΕΠΑ προτίθεται να αγοράζει 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που αντιστοιχούν στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του αγωγού. Η Energean και η ΔΕΠΑ - ένας μεγάλος παραγωγός του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και ένας κρίσιμος διανομέας του καυσίμου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη - ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξασφαλίσουν την επιτυχία του αγωγού.

Η ΔΕΠΑ επεκτείνει σταθερά τις εμπορικές δραστηριότητες της και, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, αναπτύσσει τις υποδομές που εγγυώνται τη διαφοροποίηση των πηγών και την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης. Ενισχύοντας συστηματικά τη διεθνή της παρουσία, η εταιρεία μας πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου.»

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, δήλωσε:

«Η συμφωνία με τη ΔΕΠΑ συνιστά ορόσημο στην ανάπτυξη του αγωγού EastMed, o οποίος πλέον δεν έχει μόνο την υποστήριξη των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον σημαντικών πωλητών και αγοραστών φυσικού αερίου στην περιοχή. O αγωγός EastMed προσφέρει στην Energean μια πρόσθετη, σημαντική δυνατότητα για την πλήρη αξιοποίηση του FPSO «Energean Power», ετήσιας δυναμικότητας 8 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα και ανάπτυξη των εννέα αδειών μας στην ΑΟΖ του Ισραήλ. 

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συμφωνία, η οποία είναι και η πρώτη εμπορική συμφωνία για την αξιοποίηση του αγωγού EastMed, και δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο το κρίσιμο αυτό έργο, που θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες, τους καταναλωτές και την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης.»

Σχετικά με τη ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ, η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου Ελλάδας, είναι η εταιρεία που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και αποτελεί έναν σύγχρονο και ανταγωνιστικό όμιλο επιχειρήσεων, με δυναμική παρουσία στον τομέα της ενέργειας και πολυετή δραστηριότητα στην ελληνική αγορά.

Με τη συνεχή επέκταση του δικτύου της, η ΔΕΠΑ προωθεί την εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Με τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας που έχει συνάψει και τις υποδομές φυσικού αερίου που αναπτύσσει, η ΔΕΠΑ εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και παράλληλα, συνεισφέρει στη μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Εξίσου σημαντικός είναι ο διεθνής ρόλος της εταιρείας. Μέσω της κοινοπραξίας IGI Poseidon S.A, η ΔΕΠΑ συμμετέχει καταλυτικά στην ανάπτυξη των αγωγών EastMed και Poseidon οι οποίοι θα μεταφέρουν το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στις Ευρωπαϊκές αγορές. Πρόκειται για δύο έργα μεγάλης σημασίας που προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και για αυτόν τον λόγο έχουν την επίσημη στήριξη των Κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τα ανακήρυξε Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ είναι βασικός εταίρος σε μια σειρά από μεγάλα διεθνή ενεργειακά έργα, όπως ο Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) – ένα έργο εθνικής σημασίας για τις δύο χώρες, με προβλεπόμενη δυναμικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, που εγγυάται τη διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού της Βουλγαρίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – όπως επίσης και στον Τερματικό Σταθμό Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είναι συμπληρωματικός του IGB και αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης, με δυνατότητα αποθήκευσης έως 170.000 κυβικά μέτρα LNG.

Σχετικά με την Energean

H Energean είναι μια εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου (FTSE 250) και του Τελ Αβίβ, η οποία δραστηριοποιείται ανοικτά του Ισραήλ και της Ελλάδας, αλλά και στην Αδριατική.

Τον Αύγουστο του 2017, η εταιρεία έλαβε έγκριση από την Κυβέρνηση του Ισραήλ για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματός της, του Karish-Tanin, από το οποίο αναμένεται να είναι η πρώτη στην περιοχή που θα παράγει φυσικό αέριο το 2021, χρησιμοποιώντας τη μοναδική Πλωτή Μονάδα Παραγωγής και Φόρτωσης φ.α. (FPSO “Energean Power”), στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την τροφοδοσία της ισραηλινής αγοράς με 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο τον χρόνο. Επιπλέον, στοχεύει στην πώληση ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων, τόσο για την εξυπηρέτηση της αναπτυσσόμενης Ισραηλινής αγοράς, όσο και σε εξαγωγές στις αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Η Energean διαθέτει εννέα άδειες έρευνας στην ΑΟΖ του Ισραήλ και μια άδεια αξιοποίησης του κοιτάσματος στην περιοχή ανοικτά του Κατάκολου, 25ετούς διάρκειας, καθώς και άδειες εξερεύνησης στη Δυτική Ελλάδα και το Μαυροβούνιο.

Στις 4 Ιουλίου του 2019, η Energean ανακοίνωσε την υπό όρους εξαγορά της Edison E&P, για $750 εκ. (με επιπλέον $100 εκ. ενδεχόμενο αντάλλαγμα), η οποία ενισχύει σημαντικά τη θέση της στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα