Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Επαναλειτουργεί το Ειδικό Συμβούλιο Κρίσεως στον ΑΔΜΗΕ – Μουρμούρες και αμφισβητήσεις για τις αξιολογήσεις στελεχών

Γιάννα Παπαδημητρίου

Στην αναβάθμιση της διαδικασίας κρίσης και αξιολόγησης των στελεχών της διοικητικής ιεραρχίας στοχεύει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, όπως εξάλλου έχει δηλώσει πολλές φορές από όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη προβεί σε αρκετές κινήσεις, όπως η πρόσφατη αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης  του προσωπικού, ενώ είχαν προηγηθεί αλλαγές και στον Κανονισμό Λειτουργίας ως προς τα στελέχη.

Τελευταίο βήμα ήταν η επαναλειτουργία του Ειδικού Συμβουλίου Κρίσεως, μετά από αρκετά χρόνια.

Πάντως, παρά τις διακηρυγμένες προθέσεις της διοίκησης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αρκετοί στους κόλπους του ΑΔΜΗΕ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί ως τώρα – τουλάχιστον ως προς τα αποτελέσματά της.

Τέτοιες φωνές έχουν αρχίσει να ακούγονται πιο δυνατά τελευταία, με αποκορύφωμα την ανοικτή επιστολή που απέστειλε προς τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ο Φ. Νικολόπουλος, μέλος του ΔΣ της εταιρείας ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Αναλυτικά, η ανοιχτή επιστολή του κ. Νικολόπουλου έχει ως εξής:

«Κύριοι της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ,

Προ λίγων ωρών ενημερώθηκα για τη συγκρότηση και συνεδρίαση του Ειδικού Συμβουλίου Κρίσεως, εκκρεμότητα που σας είχα επισημάνει με γραπτή μου ενημέρωση τον Νοέμβριο του 2017, με την οποία σας τόνιζα την ανάγκη ίσης μεταχείρισης και αντιμετώπισης όλων των Διευθυντικών Στελεχών (Δ/ντών και Δ/ντών Κλάδων) από την Εταιρία, δεδομένου ότι το Ειδικό Συμβούλιο είχε πολλά χρόνια να συγκροτηθεί.

Η «επαναλειτουργία» του Ειδικού Συμβουλίου, μετά από πολλά χρόνια, αρχικά με χαροποίησε, καθώς τη θεώρησα ως μία θετική κίνηση προς άρση των διακρίσεων που αφορούν ΟΛΑ τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, παλαιών και νέων.

Με μεγάλη  μου όμως έκπληξη, διαπίστωσα πως για μία ακόμα φορά η Διοίκηση προέβει σε άνευ προηγουμένου διακρίσεις μεταξύ των στελεχών, όχι απλά διατηρώντας αλλά και  ενισχύοντας το καθεστώς στελεχών «δύο ταχυτήτων».

Το μόνο θετικό αυτής της ενέργειας, είναι ότι «κρίθηκαν», έστω και αρνητικά, από το Ειδικό Συμβούλιο, τα πρώην στελέχη που τον Αύγουστο 2018, μέσω του Κανονισμού Λειτουργίας, υποβιβάσατε σε απλούς υπαλλήλους. Και είναι θετικό, γιατί με την «κρίση» τους από το Ειδικό Συμβούλιο, ουσιαστικά συνομολογείτε ότι παραμένουν για την εταιρία στελέχη 1ου και 2ου επιπέδου της διοικητικής ιεραρχίας.

Αλήθεια, υπήρξε οποιαδήποτε προϋπόθεση στην όλη διαδικασία «κρίσης»; Με ποια κριτήρια δεν μετατάχθηκαν στην κατηγορία Γ στελέχη που επί σειρά ετών ασκούν διευθυντικά καθήκοντα, την ίδια στιγμή που στελέχη που μόλις τον τελευταίο χρόνο ασκούν τέτοια καθήκοντα μετατάχθηκαν, κάνοντας επιπλέον πρωτοφανή άλματα μισθολογικών κλιμακίων; Μετά από αυτό, έχει άδικο το προσωπικό που θεωρεί πως ήταν ακόμα μία κίνηση βολέματος λίγων και αρεστών; Μία κίνηση που  στοχοποιεί, ενδεχομένως άδικα, συναδέλφους που κρίθηκαν θετικά από το Συμβούλιο, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει για ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως;

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, διαπιστώνεται η έλλειψη αξιοκρατικών και αντικειμενικών  κριτηρίων σε αυτήν την Εταιρία, όπως άλλωστε έχει γίνει με πολλές αναθέσεις καθηκόντων στελεχών.

Μετά από τέτοιου είδους ενέργειες, πώς να μην ενισχύονται οι φήμες μεταξύ των εργαζομένων, ότι η πρόσφατη απόφαση για αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού, για την οποία γραπτώς σας έχω καταθέσει τις απόψεις μου, θα οδηγήσει σε «μαγειρέματα», προκειμένου και πάλι να υπάρξουν αδικίες, διακρίσεις και επιλεκτική χορήγηση του περιβόητου μπόνους;

Η εργασιακή ηρεμία, που πολλές φορές έχετε επικαλεστεί, ιδρύεται και ενισχύεται πρωτίστως από αποφάσεις της Διοίκησης που γίνονται αντιληπτές ως δίκαιες από την πλειοψηφία του προσωπικού και καταργούν τις διακρίσεις προς ΟΛΟΥΣ. Μόνο έτσι μπορεί μια Διοίκηση να κοιτάει κατάματα τους εργαζόμενους και να περιμένει από αυτούς να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για τους  σκοπούς της Εταιρίας.

Μετά τα παραπάνω, σας καλώ άμεσα:

1.       Να επαναφέρετε τη διάταξη του Κανονισμού Λειτουργίας που αφορά τις ανακλήσεις στελεχών στην πριν τον Αύγουστο 2018 μορφή της, δεδομένου ότι με αρκετές αποφάσεις σας την έχετε ουσιαστικά ακυρώσει.

2.       Να συνεδριάσει εκ νέου το Ειδικό Συμβούλιο Κρίσεως, προκειμένου να εξαλειφθούν οι διακρίσεις και να υπάρξει ίση μεταχείριση ΟΛΩΝ των στελεχών. 

3.     Να αποσύρετε την Απόφαση ΔΝΣ 1/2019, για την αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού, όπως άλλωστε γραπτώς και αιτιολογημένα σας έχω ζητήσει».

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα