Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Έντονο ενεργειακό άρωμα στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο Γαβρόγλου στη Βουλή

Γιάννα Παπαδημητρίου

Έντονο ενεργειακό άρωμα είχε η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, κάτι μάλλον απρόσμενο για τους περισσότερους. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι στη συζήτηση μπήκαν οι περισσότερες από τις βασικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στον ενεργειακό κλάδο, με την αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης να σηκώνεται σε αρκετά υψηλούς τόνους.

Τα ενεργειακά ήρθαν στο προσκήνιο καθώς το νομοσχέδιο αφορά, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις σχετίζονται άμεσα με τον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό για τις δυο συγκεκριμένες περιφέρειες, όπου ο ενεργειακός κλάδος έχει βαρύνουσα σημασία.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη τροπολογία για τις παραβάσεις της μεταλλευτικής-λατομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η συζήτηση για τη Δυτική Μακεδονία

Τις αλλαγές που προωθούνται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας συσχέτισε με τις εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο και δη τους σχεδιασμούς για τη μεταλιγνιτική περίοδο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «υπηρετούν τα αναπτυξιακά σχέδια των περιφερειών, δηλαδή τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του κεφαλαίου», φέρνοντας ως παράδειγμα τις αλλαγές που προωθούνται στη Δυτική Μακεδονία.

«Την ώρα που η συζήτηση για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή φουντώνει – κι ενώ εν τω μεταξύ οι όροι δουλειάς και η προοπτική των εργαζομένων στην ενέργεια χειροτερεύουν – την ίδια στιγμή διακινούνται αναπτυξιακά οράματα αρωματικών φυτών και κάνναβης ή κινηματογραφικών studio στις παλιές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ  ή έξυπνων πόλεων ή χρυσοφόρων μπίζνες μονοπωλιακών ομίλων με τα σκουπίδια. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο αριθμός των σταθερών θέσεων εργασίας θα είναι μειωμένος, λιγότερος, και η κατάσταση των εργαζομένων χειρότερη – και με τους νόμους σας, φυσικά. Αυτά αποτυπώνονται και στο σημερινό νομοσχέδιο και στα Ινστιτούτα, παραδείγματος χάριν, που προβλέπονται για το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας».

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο Γ. Δελής τόνισε, επίσης: «Αντί να δείτε πως θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας με σύγχρονες μεθόδους για να έχει φθηνή ενέργεια ο λαός – κι εδώ μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος – εσείς, επειδή τους λιγνίτες του ξεπουλάτε, το τμήμα αυτό το μετατρέπεται σε Τμήμα Χημικών Μηχανικών, γιατί προφανώς για τις μπίζνες με την κάνναβη στα εδάφη των παλιών ορυχείων θα χρειάζονται μεγάλα εργοστάσια».

Απαντώντας ουσιαστικά στις σχετικές αναφορές του Γ. Δελή, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου υπερασπίστηκε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι με αυτές «αναβαθμίζεται το Πανεπιστήμιο με την Πολυτεχνική Σχολή στην Κοζάνη και με τα πρόσθετα Τμήματα και Ινστιτούτα στην Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά και στην Κοζάνη». Τόνισε, δε, ότι με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς «δίνεται η δυνατότητα μετατροπής του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΑΗΣ της Πτολεμαΐδας σε Διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου», και σε αυτό το πλαίσιο «θα προχωρήσουμε στην ίδρυση Τμήματος Κινηματογράφου, Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικών Μονάδων».

Η συζήτηση για την Κρήτη

Τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο συσχέτισε με τις ενεργειακές εξελίξεις που αφορούν την Κρήτη ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης.

Αφορμή αποτέλεσε η προτεινόμενη μετατροπή του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕ του ΤΕΙ Κρήτης σε Τμήμα Χημικών Μηχανικών, το οποίο, όμως, δεν θα λειτουργήσει πριν το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε σχετικά: «Αλήθεια, γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση; Μήπως στη χώρα μας δε χρειάζεται επιστημονικό προσωπικό που να ασχοληθεί με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων προς όφελος του λαού; Όχι, φυσικά, ίσα-ίσα, μας είναι απαραίτητοι περισσότεροι από αυτούς που έχουμε σήμερα. Κι όμως, φαίνεται ότι οι επιστήμονες αυτού του τμήματος δε χωράνε στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, στα χέρια των οποίων αφήνεται βορά η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Είναι μια ακόμα αποκαλυπτική απόδειξη για το κατά πόσο συμφέρουν το λαό μας ή όχι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί του κεφαλαίου».

Αναφερόμενος ειδικά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς για την Κρήτη, ο Μ. Συντυχάκης υποστήριξε: « Τα σχέδια δισεκατομμυρίων ευρώ για τους υδρογονάνθρακες, για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αττική και Κύπρο, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, τα σχέδια της καταριανής PowerGlobe για τον Αθερινόλακκο κ.α. δεν πρόκεται να δώσουν λύση σε κανένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός μας. Υποστηρικτικό ρόλο σε αυτά τα σχέδια θα κληθεί να παίξει και το Ινστιτούτο για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή που προβλέπεται να ιδρυθεί στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο. Ένα Ινστιτούτο, στο οποίο δε θα υπάρχουν μόνιμοι εργαζόμενοι ερευνητές, παρά μόνο συμβασιούχοι, αφού δεν προβλέπονται μόνιμες θέσεις. Και κυρίως θα χρηματοδοτείται από μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον ενεργειακό κλάδο, και κάποια ψίχουλα κρατικής χρηματοδότησης. Να γιατί οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί του κεφαλαίου δεν είναι - και δεν θα είναι ποτέ - προς όφελος του λαού μας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ειδική αναφορά στη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης έκανε ο αναπληρωτής υπουργός έρευνας Κ. Φωτάκης, ο οποίος εστίασε, μεταξύ άλλων, και στο ενεργειακό ενδιαφέρον των ερευνητικών προοπτικών που διανοίγονται με τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φωτάκης ανέφερε σχετικά: «Το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες με τη διαμόρφωση σύγχρονων τομέων με έντονα διεπιστημονικό χαρακτήρα. Τομέων που κάποιοι μάλιστα είναι ακόμη ακόρεστοι επιστημονικά και τεχνολογικά κι έτσι αφήνουν περιθώρια για μεγάλη προστιθέμενη αξία. Για παράδειγμα, θα ήθελα να αναφέρω το ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο συμβαίνει να γνωρίζω καλά. Πρόκειται για ένα ΤΕΙ που διαθέτει πολύ σοβαρές δυνάμεις σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως η φωτονική, η νανοτεχνολογία, η πληροφορική, η αγροτεχνολογία. Πρόκειται για τεχνολογίες που διατρέχουν οριζόντια παραδοσιακούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας, όπως την Αγροδιατροφή, τον Τουρισμό, την Ενέργεια, το Περιβάλλον κ.ά., προσθέτοντας αξία στα σημεία που τους τέμνουν. Η μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της Κρήτης και της χώρας γενικότερα. Εκεί στοχεύει και αυτό το νομοσχέδιο: να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές που υπάρχουν στις Περιφέρειες της χώρας. Να ενισχύσουμε την παρουσία μας σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει, ακόμη και να προκαλέσει σοκ πρωτοπορίας που θα μας τραβήξουν μπροστά».

Τροπολογία Σταθάκη

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ τροπολογία για τις παραβάσεις της μεταλλευτικής-λατομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας που επισύρουν πρόστιμα που επιβάλλονται από τους επιθεωρητές του ΥΠΕΝ.

Δείτε την τροπολογία εδώ.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα