Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ένα "αστέρι" που έδυσε νωρίς - Ποινική δίωξη για τον Τζ. Παπαδόπουλο, ενεργειακό σύμβουλο στην καμπάνια του Τραμπ

Δημήτρης Κοιλάκος

Ελληνοαμερικανικό, αλλά και ενεργειακό χρώμα παίρνει η υπόθεση της έρευνας που διεξάγουν οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο ανάμιξης της Ρωσίας στην εκλογική διαδικασία που έφερε τον Ντ. Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, καθώς αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις βρίσκεται και ο Τζορτζ Παπαδόπουλος.

Ο Ελληνοαμερικάνος Τζ. Παπαδόπουλος διετέλεσε σύμβουλος και συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

Όπως ομολόγησε ο Τζ. Παπαδόπουλος, έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI που ερευνούσαν την υπόθεση. Ο Τζ. Παπαδόπουλος ομολόγησε την ενοχή του στις 5 Οκτωβρίου, με τον ομοσπονδιακό ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος έχει αναλάβει τη σχετική έρευνα, να κάνει χθες τις σχετικές ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα, ο Παπαδόπουλος μέσω των ψευδών δηλώσεών του «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016».

Η υπόθεση

Ο Τζ. Παπαδόπουλος φέρεται να επιδίωξε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο κατά της διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας για τις προεδρικές εκλογές. Στόχος των επαφών του Παπαδόπουλου ήταν να αποκτήσει πληροφορίες από τους συνεργάτες του Κρεμλίνου για την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, αλλά και να κανονίσει συνάντηση μεταξύ του επιτελείου της καμπάνιας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εισαγγελικών αρχών, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ένας μη ταυτοποιημένος καθηγητής με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος υποστήριζε ότι έχει ισχυρούς δεσμούς με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ήρθε σε επαφή με τον Τζ. Παπαδόπουλο το 2016 ισχυριζόμενος ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν εναντίον της Χ. Κλίντον. Ο Παπαδόπουλος συναντήθηκε μαζί του στο Λονδίνου το Μάρτιο του 2016. Στα πλαίσια της συνάντησης αυτής, ήρθε σε επαφή και με μια γυναίκα, η οποία του παρουσιάστηκε ως συγγενής του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Παπαδόπουλος φέρεται να ισχυρίστηκε σε μια συνάντηση παρουσία του Ντ. Τραμπ ότι, μέσω των επαφών του, μπορούσε να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.

Μετά τη συνάντηση αυτή, η προαναφερθείσα γυναίκα συνέχισε την επικοινωνία της με τον Τζ. Παπαδόπουλο και σε ένα e-mail τον Απρίλιο του 2016, το οποίο αποκαλύφθηκε από τις έρευνες των αμερικανικών αρχών, του έγραψε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι από την προοπτική μιας καλής σχέσης με τον κ. Τραμπ», καθώς και ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία θα ήθελε να τον καλωσορίσει μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του».

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, την ίδια περίπου περίοδο ο Παπαδόπουλος αντάλλασσε e-mails με υψηλόβαθμο στέλεχος της καμπάνιας του Τραμπ για να συζητήσουν το ενδιαφέρον των Ρώσων να φιλοξενήσουν τον Τραμπ. «Έχω λάβει πολλές κλήσεις τον τελευταίο μήνα σχετικά με την επιθυμία του Πούτιν να τον φιλοξενήσει, μαζί με την ομάδα του, στον κατάλληλο χρόνο», φέρεται να λέει ο Παπαδόπουλος.

Μερικές ημέρες μετά, ο Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον προαναφερθέντα καθηγητή για την «κρίσιμη βοήθειά του» για να κανονιστεί η συνάντηση μεταξύ στελεχών της καμπάνιας του Τραμπ και Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων, υποστηρίζοντας ότι «αν γίνει, θα γράψουμε ιστορία».

Οι κατηγορίες περί παρεμπόδισης των ερευνών του FBI αφορούν τις έρευνες των αμερικανικών αρχών για αυτές τις επαφές.

Τα σύννεφα είχαν αρχίσει να πυκνώνουν πάνω από τον Τζ. Παπαδόπουλο αρκετούς μήνες νωρίτερα, καθώς οι έρευνες είχαν καταλήξει ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση.

Η έφοδος στο σπίτι του Π. Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Ντ. Τραμπ, στις 26 Ιουλίου 2017, απ’ όπου και κατασχέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής από τον οποίο αντλήθηκαν στοιχεία στα οποία στηρίχθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του Παπαδόπουλου, άνοιξε το δρόμο για τη σύλληψή του.

Λίγες μόλις ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα την επομένη, μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Ντάλας, ο Τζ. Παπαδόπουλος συνελήφθη.

Έκτοτε, οι ανακρίσεις ήταν συνεχείς και τελικά οδήγησαν στην ομολογία του περί ψευδών καταθέσεων στις 5 Οκτωβρίου.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο Τζ. Παπαδόπουλος γίνεται το τρίτο κατά σειρά μέλος του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντ. Τραμπ που αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τζ. Παπαδόπουλος μπορεί να του επιφέρουν ποινή κάθειρξης έως 5 έτη και πρόστιμα ύψους μέχρι 250 χιλ. δολ.

Ένα «άστρο» που έσβησε νωρίς

Το «άστρο» του Τζ. Παπαδόπουλου έλαμψε και στη χώρα μας, καθώς στις επισκέψεις του στην Ελλάδα είχε συναντήσεις με σειρά αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, καθώς και με στελέχη του ΥΠΕΞ, με επίκεντρο ενεργειακά θέματα και ιδίως τη «μάχη των αγωγών» και τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη.

Μετά την εκλογή Τραμπ, μάλιστα, κάποιοι προέβλεπαν ότι θα διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναλαμβάνοντας και θεσμικό ρόλο, αντικαθιστώντας τον ειδικό απεσταλμένο του Στέητ Ντιπάρτμεντ Amos Hochstein.

Οι εκτιμήσεις αυτές εδράζονταν στο γεγονός ότι οι επισκέψεις και η κινητικότητα του Τζ. Παπαδόπουλου στην περιοχή ήταν έντονες, ενώ και ο ίδιος ο Ντ. Τραμπ σε δηλώσεις τον είχε χαρακτηρίσει ως «εξαίρετο άνθρωπο, ειδικό για θέματα ενέργειας και πετρελαίου». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζ. Παπαδόπουλος συνέχισε να έχει επαφές στην Ελλάδα και μετά την εκλογή Τραμπ, καθώς, μεταξύ άλλων, είχε επισκεφτεί τη χώρα μας προκειμένου να έχει επαφές για ενεργειακά ζητήματα και το Δεκέμβριο του 2016.

Άλλωστε, ο Τζ. Παπαδόπουλος είχε παρουσία στα ενεργειακά τεκταινόμενα της περιοχής αρκετό καιρό πριν. Για παράδειγμα, είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την τελετή των εγκαινίων του αγωγού TAP, όπου και είχε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επαφές σε σχέση με τον αγωγό, η προώθηση του οποίου εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της αμερικανικής πολιτικής σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα στην περιοχή. 

Εξάλλου, σε συνέντευξη που είχε δώσει στην Καθημερινή το Μάιο του 2016, ο Τζ. Παπαδόπουλος είχε σταθεί με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ποιός είναι ο Τζ. Παπαδόπουλος

Ο Τζ. Παπαδόπουλος είναι γιος του κ. Αντώνη Παπαδόπουλου, πρώην προέδρου της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ. Σπούδασε Διεθνή Πολιτική Οικονομία στο περίφημο London School Of Economics και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από την Ουάσιγκτον.

Η επιστημονική του έρευνα επικεντρώνεται σε θέματα γεωπολιτικής και ενεργειακής ασφάλειας, με το ενδιαφέρον του να εστιάζεται στην περιοχή της Κασπίας και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με θέμα πολιτικές και πετρέλαιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Λίβανο, την Τουρκία, την Ελβετία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Έχει διατελέσει διευθυντής του Κέντρου Δικαίου και Ασφάλειας Διεθνούς Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στο Λονδίνο, ενώ από το 2011 ήταν σύμβουλος για ενεργειακά ζητήματα του ινστιτούτου Hudson, έχοντας μάλιστα διοργανώσει με την ιδιότητά του αυτή μια από τις πρώτες ημερίδες με θέμα την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Αμερικής, Ισραήλ και Κύπρου, υπό τον τίτλο: «Ενεργειακές αλλαγές στην ανατολική Μεσόγειο: Η ανερχόμενη στρατηγική συνεργασία του Ισραήλ, με Ελλάδα και Κύπρο» στην Ουάσινγκτον.

Ο Τζ. Παπαδόπουλος έχει εργαστεί στο παρελθόν ως σύμβουλος εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ πολλές από τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις αναφέρονται στην αναδυόμενη αγορά ενέργειας - και δη φυσικού αερίου -  σε Ισραήλ και Κύπρο.

Στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του Ντ. Τραμπ και βάσει του καταμερισμού ευθυνών μεταξύ των στελεχών του επιτελείου του, ο κ. Παπαδόπουλος είχε αναλάβει το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και τις σχέσεις με την Ανατολική Μεσόγειο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζ. Παπαδόπουλος είχε προκριθεί από το State Department ως ένας εκ των πέντε επικρατέστερων υποψηφίων εκπροσώπων των ΗΠΑ για τη διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι το 2011.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A