Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ελκυστικές οι αποδόσεις των επενδύσεων σε θερμοκήπια με συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Στα 4 χρόνια εκτιμάται ότι επιστρέφεται το αρχικό κεφάλαιο μίας επένδυσης σε θερμοκήπιο με συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (ΣΗΘΥΑ) από φυσικό αέριο, ενώ στα 6,5 χρόνια επιτυγχάνεται η επιστροφή κεφαλαίου, χωρίς συμπαραγωγή. Επίσης, η ετήσια απόδοση χωρίς συμπαραγωγή είναι στο 16%, ενώ με συμπαραγωγή φτάνει στο 26%.

Τα στοιχεία αυτά, μαζί με πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για επίδοξους επενδυτές, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα «ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Πηγή Κέρδους για τα Θερμοκήπια» που διοργάνωσαν οι εταιρείες Heliostat, Tetris Built Environment και General Electric στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας.

Ουσιαστικά, εάν αρθούν οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και «ρολάρουν» κανονικά οι επιδοτήσεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο και οι δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες, η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει μέχρι και 500 μονάδες θερμοκηπίων με συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 15 που λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Κι αυτό γιατί από πλευράς οικονομίας και απόδοσης πρόκειται για πολύ συμφέρουσες επενδύσεις.

Την ημερίδα «άνοιξε» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκαλης, χαιρετίζοντας τους διοργανωτές και προσκαλώντας το επενδυτικό κοινό να εισέλθει στον αναπτυσσόμενο αυτό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Ο Norbert Hetebrug, Executive Director Sales Europe στην GE DISTRIBUTED POWER, ανέφερε ότι η General Electric διαθέτει όλων των ειδών της μηχανές εσωτερικής καύσης για τις ανάγκες όλων των μεγεθών και αναγκών των θερμοκηπίων, κυρίως από πλευράς ισχύος. Επίσης, διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον φωτισμό των θερμοκηπίων, καθώς και συστήματα διασύνδεσης για την πώληση του ρεύματος στο δίκτυο της ΔΕΗ. 

Πριν προχωρήσει στην παράθεση εντυπωσιακών παραδειγμάτων θερμοκηπίων με εφαρμογές συμπαραγωγής σε Ολλανδία, ΗΠΑ, Καναδά και Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Hetebrug στάθηκε στη φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία των θερμοκηπίων, καθώς χρησιμοποιούν το εκπεμπόμενο διοξείδιο του άνθρακα από την καύση του φυσικού αερίου για την ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών, αντί να το διοχετεύουν στην ατμόσφαιρα.

Οι μηχανές εσωτερικής καύσης φυσικού αερίου "Waukesha" της GE έχουν ιστορία μισό αιώνα. Διατίθενται σε διάφορες εκδόσεις από 345 έως 2,250 ίππους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε με φυσικό αέριο είτε με άλλου είδους αέρια (βιοαέριο κ.λπ.).

Ο Θύμιος Τσίτουρας, εκπροσωπώντας τον ΛΑΓΗΕ, αναφέρθηκε στην τιμολόγηση ρεύματος για τους σταθμούς ΗΘΥΑ και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο στήριξης του νόμου 4416/2016. Σύμφωνα με τον κ. Τσίτουρα, το 1999 η αγορά ρεύματος από τη ΔΕΗ ήταν περίπου 40 ευρώ/MWh. To 2006 αλλάζει το νομθετικό πλαίσιο και πλέον μιλάμε για συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με 73 ευρώ/MWh. Στη συνέχεια καταργείται το όριο που υπήρχε μέχρι το 2009 για την ισχύ των μονάδων συμπαραγωγής. Έπειτα, θεσπίζεται νέος νόμος ο οποίος ορίζει ότι η ταρίφα για κάθε ΣΗΘΥΑ θα προκύπτει από δύο τύπους, στους οποίους δεν στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Τσίτουρας, αλλά τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μείωσαν τα έσοδα των ΣΗΘΥΑ. Πάντως το αποτέλεσμα ήταν να είναι διαφορετική η ταρίφα κάθε μήνα, ανάλογα με τη μεταβολή των τιμών του φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της HUG ENGINEERING Β.V., Peter Nijkrake, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα της μεθόδου CodInox, η οποία βοηθά τα θερμοκήπια να αξιοποιήσουν το εκπεμπόμενο διοξείδιο του άνθρακα από την καύση του φυσικού αερίου, με τον πιο αποδοτικό τρόπο για την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Πολύ ενδιαφέρον για τους επίδοξους επενδυτές είχε η παρουσίαση του καθηγητή του ΕΜΠ, Ζαχαρίας Μαρούλης, ο οποίος βασίστηκε στο παράδειγμα της Agritex και των θερμοκηπίων ντομάτας που διαθέτει στην Ημαθία. Αν και τα αποτελέσματα της «βιομηχανικής κατασκοπείας», όπως την χαρακτήρισε, αφορούν μόνο μία μεμονωμένη περίπτωση, είχαν πολύ ενδιαφέρον. Μάλιστα, οι υπολογισμοί του κόστους και των εσόδων που έκανε, δεν συμπεριελάμβαναν ούτε τα εργατικά, ούτε το γεγονός ότι, για παράδειγμα, η τιμή διάθεσης της ντομάτας από την Agritex είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την τιμή ενός κανονικού παραγωγού θερμοκηπιακής ντομάτας, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει συσκευαστήριο και δικό της brand name (Lucia).

Πάντως, έχοντας υπόψιν την ταρίφα πώλησης του ρεύματος στο δίκτυο της ΔΕΗ, την μέση τιμή πώλησης της θερμοκηπιακής ντομάτας στα 0,80 ευρώ το κιλό και τις μέσες αποδόσεις των θερμοκηπίων της Agritex (50 τόνοι το χρόνο ανά στρέμμα), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

  • Το αρχικό κεφάλαιο μίας επένδυσης σε θερμοκήπιο με συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (ΣΗΘΥΑ) από φυσικό αέριο επιστρέφεται στα 4 χρόνια, ενώ στα 6,5 χρόνια επιτυγχάνεται η επιστροφή κεφαλαίου, χωρίς συμπαραγωγή.
  • Η ετήσια απόδοση του κεφαλαίου (κέρδη) χωρίς συμπαραγωγή είναι στο 16%, ενώ με συμπαραγωγή φτάνει στο 26%.

Τις επενδυτικές ευκαιρίες για χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο, το ΕΤΕΑΝ και τις τράπεζες ανέπτυξαν τα στελέχη της Tetris Built Environment, κ.κ. Ντούμης και Πανουργιά.

H κυρία Πανουργιά είπε ότι η εταιρεία Tetris Built Environment αναλαμβάνει από την αδειοδότηση έως και τη διαχείριση της μονάδας συμπαραγωγής. Η δραστηριοποίησή της στο χώρο έχει δύο κατευθύνσεις:

1) Δημιουργία συνεργατικών clusters

2) Δημιουργία θερμοκηπίων με χρήση υδροπονίας

«Η αγορά φυσικού αερίου τώρα ανοίγει», τόνισε η κυρία Πανουργιά και πρόσθεσε ότι «μέσα στον επόμενο χρόνο θα μιλάμε για διαφορετικές συνθήκες όσον αφορά την προσβασιμότητα», ίσως και το κόστος. Επίσης, «στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 15 τέτοιες μονάδες, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 500. Κι αυτό γιατί αντιμετωπίζουμε καθημερινά πολλά προβλήματα, όπως η ελλιπής ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την τεχνολογία της υδροπονίας, την απουσία φυσικού αερίου στα νησιά, το ορεινό ανάγλυφο που δεν επιτρέπει παντού τη χωροθέτηση τέτοιων θερμοκηπίων, την επισφαλή αποτύπωση του δικτύου της ΔΕΗ (τάση κ.λπ.), το γεγονός ότι η αδειοδοτική διαδικασία σε κάποιες περιφέρειες μπορεί να φτάσει από 6 μήνες έως 1 χρόνο. Τέλος, υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση και στις εγκρίσεις των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.»

Ο κ. Ντούμης αναλύοντας περαιτέρω τις χρηματοδοτικές δυνατότητες για τέτοιου είδους επενδύσεις, επεσήμανε ότι συγκεκριμένα η μηχανή εσωτερικής καύσης δεν χρηματοδοτείται από τα ανοιχτά για αιτήσεις καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, αλλά ο ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να λάβει δάνειο από την τράπεζα ή το ΕΤΕΑΝ.

Τα δύο ανοιχτά καθεστώτα: α) γενική επιχειρηματικότητα και β) νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορούν να χρηματοδοτήσουν το θερμοκήπιο και τον περιφερειακό εξοπλισμό.

Παράδειγμα επιδότησης μέσω Αναπτυξιακού

Ο κ. Ντούμης ανέπτυξε το παρακάτω συνδυαστικό παράδειγμα:

Θέλουμε να κατασκευάσουμε έναν ΣΗΘΥΑ 500 kW με 5 στρέμματα θερμοκήπιο υδροπονίας. Το κόστος (προϋπολογισμός) για το θερμοκήπιο ανέρχεται περίπου στα 350.000 ευρώ. Ο περιφερειακός εξοπλισμός του ΣΗΘΥΑ εκτιμάται περίπου στα 300.000 ευρώ, σύνολο 650.000 ευρώ. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός για μία μηχανή εσωτερικής καύσης είναι 220.000 ευρώ.

Για τις δύο πρώτες επενδύσεις, ύψους 650.000 ευρώ, η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει από τα εξής:

  • Επιδότηση από τον Αναπτυξιακό έως 50%: 325.000 ευρώ
  • Δάνειο μέσω ΕΤΕΑΝ 25%: 162.500 ευρώ
  • Ίδια συμμετοχή 25%: 162.500 ευρώ

Η ίδια συμμετοχή μπορεί να προέλθει και από δάνειο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε μία τέτοια επένδυση με μηδενικό αρχικό κεφάλαιο.

Για την τρίτη επένδυση, τη μηχανή εσωτερικής καύσης, ύψους 220.000 ευρώ, η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει:

  • είτε με δάνειο από το ΤΕΠΙΧ με συγχρηματοδοτούμενο επιτόκιο 3,25%
  • είτε με leasing

Και οι δύο παραπάνω επιλογές παρέχονται από τις τράπεζες, με σχετική ευκολία, ειδικά αν έχουμε στα χέρια μας σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ.

Εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών

Τα πλεονεκτήματα και τους τρόπους συνεργασίας με τις εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών ανέπτυξε η δικηγόρος, Ευγενία Τζαννίνη. Οι εταιρείες αυτές διέπονται από δύο ευρωπαϊκές οδηγίες του 2006 και του 2012, ενώ υπάρχει και το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Η συνεργασία των εταιρειών με τους πελάτες τους πρέπει να ορίζεται από μία Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, όπου στην ουσία γίνεται ο καταμερισμός των κινδύνων. Ο νόμος δεν περιγράφει λεπτομερώς το περιεχόμενο των συμβάσεων και αυτό αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών. Σε κάθε περίπτωση κάθε σύμβαση, σύμφωνα με την κυρία Τζαννίνη, θα πρέπει να περιλαμβάνει από την πλευρά της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών τα παρακάτω, για να είναι συμφέρουσα για τον πελάτη:

1) Κάλυψη αρχικού κόστους επένδυσης

2) Διασφάλιση από τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από πραγματικά και νομικά ελαττώματα του εξοπλισμού

3) Διασφάλιση από τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τη μη ορθή λειτουργία της εγκατάστασης

Επίσης, οι εταιρείες αναλαμβάνουν τον χρηματοδοτικό και τον ενεργειακό σχεδιασμό της επένδυσης.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας και τις παροχές-υπηρεσίες της εταιρείας Heliostat ΕΠΕ, παρουσίασε ο ιδιοκτήτης Χρήστος Ι. Κορρές, κλείνοντας τις εργασίες της βραδιάς.

(Π. Αλεξανδρής, agro24.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα