Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Το Blockchain μπορεί να φέρει διαφάνεια στην ανανεώσιμη ενέργεια

Το 2017 ένας αριθμός εταιρειών επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία του blockchain ώστε να εισάγουν εναλλακτικές αγορές εμπορίας ενέργειας και μοντέλα χρηματοδότησης των ΑΠΕ. Οι πιο επιφανείς εξ αυτών είναι οι Suncontract, PowerLedger και Wepower. Η προσπάθειά τους μπορεί να οδηγήσει σε ενισχυμένη διαφάνεια στις ενεργειακές συναλλαγές.

Το Blockchain είναι η τεχνολογία που επιτρέπει την ύπαρξη των κρυπτονομισμάτων. Είναι ένα αποκεντρωμένο, ψηφιακό και διαμοιρασμένο λογιστικό βιβλίο που καταγράφει τις συναλλαγές σε ένα δίκτυο μεταξύ των συμμετεχόντων και επιτρέπει την πραγματοποίηση άμεσων συναλλαγών.

Οι εταιρείες αυτές έχουν συγκεντρώσει αρκετά χρήματα μέσω της αρχικής προσφοράς νομισμάτων (ICOs). Η SunConctract αποκόμισε 1,63 εκατ. δολάρια και η PowerLedger 34 εκατ. δολάρια.

Το Clean Energy Finance Forum μίλησε με το Νικολάι Μάρτινιουκ, ιδρυτή και διευθύνοντα της Wepower, ώστε να μάθουμε περισσότερα για την προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία blockchain ώστε να φτιάξουν μια πλατφόρμα που επιτρέπει τις συναλλαγές peer-to-peer (διομότιμες) στην ανανεώσιμη ενέργεια. Η εταιρεία του ξεκινά το έργο της στην Ευρώπη και ίσως να επεκταθεί στις ΗΠΑ μελλοντικά.

Πείτε μας για τη Wepower. Πως και πότε προέκυψε η ιδέα; Πως εξελίχθηκε;

Η ιδέα υπήρχε για πολύ καιρό. Το μόνο ερώτημα ήταν πως θα την εφαρμόσουμε. Με την έλευση της τεχνολογίας blockchain αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πως μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στον ενεργειακό τομέα διότι ο κλάδος και οι υποδομές του είναι περίπλοκες και έτσι ήταν επί πολλά χρόνια.

Το ερώτημα ήταν βασικά «πως μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο εμπορίας της ενέργειας;». Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στο δίκτυο έχοντας π.χ. φωτοβολταϊκά στις στέγες τους. Πλέον, υπάρχουν και λύσεις στην αγορά για να αποθηκεύεις ορισμένη από την ενέργεια και να γίνεις παραγωγός.

Ένα άλλο ερώτημα ήταν το «πως μπορούμε να έχουμε μια αγορά ώστε όλοι να εκμεταλλευτούν το νέο προϊόν;». Η ιδέα μας ήταν να κάνουμε εφικτές τις συναλλαγές peer-to-peer, αλλά για να συμβεί αυτό χρειαζόταν μεγαλύτερος όγκος. Είδαμε μια ευκαιρία στην αγορά φέτος καθώς οι επενδύσεις στις ΑΠΕ μειώνονταν σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

Οι εταιρείες κατασκευής έργων κανονικά προσβλέπουν σε άλλους ανθρώπους για να δανειστούν για το έργο τους. Η πλατφόρμα της Wepower λύνει αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας τη δυνατότητα να επενδύουν οι άνθρωποι στα έργα ΑΠΕ αγοράζοντας ενέργεια με έκπτωση, προσφέροντας έτσι στις εταιρείες το κεφάλαιο που χρειάζονται. Αυτό εξαρτάται προφανώς από τον όγκο των συναλλαγών, καθώς αν δεν υπάρχει επαρκής όγκος τότε δεν θα υπάρξει και μια λειτουργική αγορά peer-to-peer.

Συνεπώς, η επίλυση των προβλημάτων αυτών και η έλευση των συναλλαγών peer-to-peer θα κάνει την αγορά πιο αποδοτική. Θα ξέρουμε ακριβώς που παράγεται η ενέργεια, που πηγαίνει και πως χρησιμοποιείται το δίκτυο. Επίσης, αυτό θα φέρει διαφάνεια και υπευθυνότητα στα θέματα της ενεργειακής παραγωγής και μείωσης των ρύπων.

Μπορείτε να περιγράψετε πως λειτουργεί το μοντέλο της Wepower, τα μέρη που συμμετέχουν σε μια τυπική συναλλαγή στην πλατφόρμα, τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και τα κίνητρά τους;

Υπάρχουν δύο είδη τιμήματος (tokens). Ένα είναι το τίμημα πλατφορμας όπως αυτό για το οποίο κάναμε μια αρχική προσφορά νομίσματος (ICO). Το δεύτερο είναι το τίμημα που κυκλοφορεί εντός της πλατφόρμας.

Τα τιμήματα πλατφόρμας είναι τιμήματα πρόσβασης που παρέχουν το δικαίωμα για αγορά φθηνότερης πράσινης ενέργειας. Επίσης, δρουν ως κλειδί για άλλα οφέλη. Τα πουλάμε για να συγκεντρώσουμε χρήματα για το σχέδιο με βάση ένα μοντέλο δώρησης.

Βασικά, οι άνθρωποι συνεισφέρουν στη Wepower και λαμβάνουν ένα τίμημα για αυτό. Κάθε τίμημα αποτελεί ένα κλειδί για ένα έξυπνο συμβόλαιο στο οποίο θα δωρηθεί ενέργεια. Το μοντέλο είναι ότι κάθε νέο έργο που συνδέεται με την πλατφόρμα θα δημοπρατεί την πράσινη ενέργειά του. Έτσι προσφέρεται τουλάχιστον το 0,9% της ενέργειας που αγοράζεται σε ένα έξυπνο συμβόλαιο.

Σε αντάλλαγμα, η κοινότητα που βοηθά τη Wepower να αναπτύξει την πλατφόρμα, λαμβάνει το κλειδί για ένα συμβόλαιο όπου οι παραγωγοί και επενδυτές θα συνεισφέρουν και θα λάβει ενεργειακά τιμήματα.

Σχετικά με το δεύτερο είδος τιμήματος, κάθε νέο έργο που συνδέεται με την πλατφόρμα δημιουργεί ένα τίμημα που καθορίζει πότε παράγεται η ενέργεια, από ποια πηγή και πόσο CO2 εξοικονομείται. Η εξοικονόμηση CO2 βασίζεται στη χώρα παραγωγής και στο ενεργειακό μείγμα που αντικαθίσταται. Το κάθε τίμημα είναι ένα έξυπνο συμβόλαιο που καθορίζει πότε θα παραληφθεί η ενέργεια. Άρα, ο ιδιοκτήτης του τιμήματος με αυτή τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα λάβει ενέργεια σε προκαθορισμένο χρόνο.

Θα είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας θα αποσταλεί στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Αν το πρόσωπο αυτό δεν καταναλώνει ενέργεια εκείνη τη στιγμή, τότε θα πωληθεί στη χονδρεμπορική αγορά. Αν το πρόσωπο χρησιμοποιήσει την ενέργεια, τότε το συμβόλαιο θα εκτελεστεί, το τίμημα θα ολοκληρωθεί και το πρόσωπο θα έχει την απόδειξη και ένα πιστοποιητικό CO2.

Πολλοί οργανισμοί προσπαθούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως π.χ. στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Πως μπορεί μια λύση όπως η Wepower να βοηθήσει σε αυτό; Επιπλέον, ποιο θα ήταν το κίνητρο ενός μεμονωμένου χρήστη που θέλει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του και να πουλήσει μέρος της ενέργειας;

Βεβαίως, αποτελεί σίγουρα λύση. Οι οργανισμοί αυτοί θα μπορούν να προμηθεύονται το 100% της ενέργειας ΑΠΕ αγοράζοντας από τους παραγωγούς φθηνότερα με χονδρεμπορικές τιμές στην πλατφόρμα και θα λάβουν και πιστοποιητικό ότι αγόρασαν ανανεώσιμη ενέργεια. Αυτό θα είναι πολύ εύκολο να επιβεβαιωθεί, καθώς μπορείς να ανοίξεις την πλατφόρμα και να δεις που κατέληξαν τα συμβόλαια.

Αυτό βοηθά και με το θέμα της διαφάνειας. Θα είναι εύκολο να ελέγξεις το πώς κάνουν πράξη οι εταιρείες την υπόσχεσή τους ότι χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Μπορείς να δεις που αγοράζεται και που πωλείται η ενέργεια, όπως και το πόση από αυτή είναι πράγματι ανανεώσιμη.

Οι μεμονωμένοι χρήστες θα ξέρουν πόση ενέργεια χρησιμοποιούν. Έτσι, θα έχουν μια πρόγνωση για το πόση ενέργεια καταναλώνεται π.χ. σε ένα σπίτι και πόση είναι διαθέσιμη για πώληση στο δίκτυο.

Μπορούν να κάνουν δύο πράγματα: Είτε να πουλήσουν την ενέργεια είτε να διαχειριστεί η Wepower το ισοζύγιο. Θα πουλήσουμε τη διαφορά εκ μέρους τους αν δεν τη χρησιμοποιούν, αλλά αυτό είναι λίγο διαφορετικό από το blockchain. Στην Ευρώπη, την υπηρεσία αυτή την αναλαμβάνει ένας ανεξάτητος προμηθευτης. Αυτό είναι επίσης κάτι που κάνουμε εμείς.

Ποιες είναι οι προκλήσεις σε όρους ρυθμιστικού πλαισίου;

Εργαστήκαμε αρκετά στο νομικό σκέλος διότι η ενέργεια είναι έντονα ρυθμιζόμενη. Ήταν έτσι ιστορικά γιατί υπήρχε λόγος και δεν βλέπω πρόβλημα με αυτό. Στην Ευρώπη, το καλό είναι ότι η ρύθμιση είναι ενιαία και παρόμοια μεταξύ των χωρών. Ο κώδικας ηλεκτρισμού είναι λίγο-πολύ ο ίδιος.

Τα δίκτυα σχεδιάστηκαν για κεντροποιημένη παραγωγή και διανομή. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η παραγωγή γίνεται αποκεντρωμένη. Έχουμε αρκετή ιδιωτική παραγωγή από αιολικά και φ/β, καθώς και από άλλες μορφές ενέργειας, όμως συνεχίζει να διανέμεται με κεντροποιημένο τρόπο.

Από τη δική μας οπτική γωνία, αν ο κόσμος μπορεί να παράγει ενέργεια και να την καταναλώνει επί τόπου, αυτό είναι θαυμάσιο.

Όσον αφορά το θέμα του ICO, είμαι υπέρ της ρύθμισης μέχρι ένα βαθμό διότι πιστεύω ότι χρειάζεται. Είναι πολύ ευκολότερο να είσαι σε μια χώρα όπου υπάρχει κάποιου είδους ρύθμιση και ξέρεις τι να περιμένεις παρά να είναι όλα στον αέρα και να φοβάσαι τι θα συμβεί. Η Wepower θέλει να έχει μια φωνή στο διάλογο και να λάβει μέρος στην εξέλιξη.

Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Τη σκεφτόμαστε εδώ και καιρό. Πως θα δομήσουμε το σχέδιο ώστε το ενεργειακό τίμημα που χρησιμοποιείται στην πλατφόρμα να μην αποτελεί αξιόγραφο; Αυτό δεν ήταν εύκολο να δομηθεί. Μπορείς να καταλήξεις σε κάτι που δουλεύει από νομικής πλευράς αλλά δεν δουλεύει εμπορικά.

Εν τέλει, κάναμε μια άσκηση με τους ρυθμιστές και καταλήξαμε στο ότι το μοντέλο με τα τιμήματα δεν αποτελεί αξιόγραφο. Μπορείτε να σκεφτείτε το μοντέλο σαν το Kickstarter, αλλά λαμβάνεις ενέργεια σε αντάλλαγμα για τη συμβολή σου.


(του Chijioke Onyekwelu, Clean Energy Finance Forum)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα