Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ανταπόκριση Γ. Τσιπουρίδη από το Άμστερνταμ: 18 Δεκεμβρίου, η ώρα των πολιτικών και των πολιτικών

Στην Ελλάδα λέμε συχνά πως δεν έχουν έλλειψη νόμων, αλλά χρειαζόμαστε ένα νόμο που θα επιβάλλει την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων νόμων.

Αυτό που αποδεικνύεται ξανά και ξανά και όχι τώρα, αλλά εδώ και χρόνια, είναι πως και στο πολύ σοβαρό και κρίσιμο πλέον, ενεργειακό και κλιματικό πρόβλημα, που αφορά όλη την ανθρωπότητα, δεν μας λείπουν οι λύσεις, αλλά η εφαρμογή τους.

Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν δώσει τις απαντήσεις στα μεγάλα και μικρά  ερωτήματα/προβλήματα και τα εργαλεία για την επιτυχή αντιμετώπιση τους. Προφανώς στην αρχή οι λύσεις και τα εργαλεία δεν ικανοποιούν, συνήθως, το κριτήριο της οικονομικότητας, αλλά όσο περνάει ο χρόνος κι αυτό υπερκαλύπτεται. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των φωτοβολταϊκών. Θυμηθείτε το κόστος τους το 2006-7 και συγκρίνετέ το με το σημερινό.\Users\yannis\Desktop\KINGSTON\wind turbine photos ewea free\canial-wind-farm_26471216791_o.jpg

 

Photo credit © WindEurope

Φυσικά κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί, κι εγώ προσωπικά θα συμφωνούσα μαζί του, πως το συγκριτικό κόστος μεταξύ των πηγών ενέργειας ήταν πολύ νωρίτερα υπερ των ανανεώσιμων επειδή στα ορυκτά καύσιμα (ακόμη και σήμερα), δεν ενσωματώνεται το περιβαλλοντικό κόστος. Το οποίο αποκαλείται αυθαίρετα «εξωτερικό» κόστος και είναι η πιο χαρακτηριστική έκφραση της καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησε ο πλανήτης όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετωπίζοντας την καταστροφή του περιβαλλοντικού κεφαλαίου του, του ίδιου του σπιτιού του, ως μηδενικής αξίας!!! Αλλά αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα που θα την ανοίξουμε κάποια στιγμή αργότερα.

Φτάσαμε λοιπόν στο πιο δύσκολο σημείο: οι πολιτικοί να αποφασίσουν τις πολιτικές, για την εφαρμογή των λύσεων που θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα καυτά περιβαλλοντικά και κλιματικά προβλήματα, αλλά και αυτά της ενεργειακής φτώχιας και παροχής υπηρεσιών ενέργειας ισότιμα σε όλους στον πλανήτη.

Και οι αποφάσεις αυτές δεν αφορούν τα στενά συμφέροντα ενός ακόμη βιομηχανικού κλάδου ο οποίος πιέζει να πάρει ότι καλύτερο μπορεί για τα μέλη του. Αφορούν πρωτίστως την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ε.Ε. και του πλανήτη που αφορά όλους μας και τον καθένα από εμάς χωριστά, οι οποίες περνάνε μέσα από την αξιοποίηση καθαρών πηγών ενέργειας.

 

Όλοι οι εκπρόσωποι των εταιρειών κατασκευαστών, των ηλεκτρικών εταιρειών, των παραγωγών συμφωνούν με μια φωνή σε αυτό:

Ο ευρωπαϊκός κλάδος αιολικής ενέργειας για να συνεχίσει να προσφέρει οικονομική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και λύσεις αποτροπής της κλιματικής αλλαγής πρέπει να έχει ξεκάθαρους φιλόδοξους μακροπρόθεσμους στόχους, ένα σαφές και διαφανές θεσμικό πλαίσιο κανόνων και γνώση των όγκων δημοπρατήσεων έργων σε ικανό βάθος χρόνου. Έτσι μπορεί να προγραμματίσει τις επενδύσεις του σε υποδομές, προσωπικό και έρευνα και ανάπτυξη.https://farm5.staticflickr.com/4521/26928112059_737700d983_o.jpg
 

Photo credit © WindEurope

Η αρχή έγινε χθες με την σημαντική απόφαση της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στήριξε τον στόχο τουλάχιστον 35% Α.Π.Ε. για το 2030.

Η συνεχεια θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου, όπου θα πάρει θέση σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για θέσπιση στόχου τουλάχιστον 35% Α.Π.Ε. για το 2030.

 

Ας ελπίσουμε πως αυτό το Συμβούλιο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα υιοθετήσει χωρίς υποσημειώσεις την πρόταση της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε αντίθεση με το Συμβούλιο επί εποχής Μπαρόζο που υιοθέτησε το «μη στόχο» του 27%.

Περισσότερο ελληνικό χρώμα

 

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου συμμετείχε επίσης και ο κ. Διονύσης Παπαχρήστου της ΡΑΕ, ο οποίος παρουσίασε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και την διαγωνιστική διαδικασία για τα αιολικά έργα.

 

Την δεύτερη μέρα ο Ανδρέας Βλαμάκης παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες των εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura2000, καταλήγοντας ότι η συνύπαρξη ανεμογεννητριών και άγριας φύσης είναι εφικτή.

 


\Users\yannis\Desktop\KINGSTON\windeurope 28 30 2017\logos photos\IMG_0074.JPG

 

 

Επίσης στο πρόγραμμα συμμετείχε και ο καθηγητής Αθανάσιος Κολιός (Reader in Risk Management and Reliability Engineering, Cranfield University) προεδρεύοντας σε συνεδρία για την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις και λειτουργία των υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων.

 

Στην έκθεση η μοναδική ελληνική παρουσία που κατεγραψα ήταν του ΚΑΠΕ, που γιορτάζει φέτος 30 χρόνια από την ίδρυση του.


\Users\yannis\Desktop\KINGSTON\windeurope 28 30 2017\logos photos\IMG_0078.JPG

 

Η συμμετοχή στην WindEurope 2017

 

Η συμμετοχή, με στοιχεία της 29ης Νοεμβρίου, άγγιζε τα 8.000 άτομα από 80 χώρες ενώ οι εκθέτες ξεπερνούν τους 300.


https://farm5.staticflickr.com/4576/37837653945_2ef37769dc_o.jpg
 

Photo credit © WindEurope

Του χρόνου η αιολική γιορτή μετακομίζει στο Αμβούργο.

 

Γιάννης Τσιπουρίδης

Άμστερνταμ

 

Photo credit © WindEuropeΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα