Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Αναζητείται δίαυλος επικοινωνίας επιχειρηματιών - κυβέρνησης

Η ετικέτα στο κάτω μέρος της "πίτας" που "ψήνεται" για την αγορά θα γράφει "παρασκευάσθηκε με την εγγύηση του Μαξίμου". Σημειώστε και τις υπογραφές του "guarantee": Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης και Γιάννης Δραγασάκης. 

Απλοί "διανομείς" των μεριδίων οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με την Θεοδώρα Τζάκρη. Και οι σημερινοί θεωρητικά "αρνητές της διανομής" υπουργοί Ενέργειας Παναγιώτης Σκουρλέτης, Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης. 

Τα κομμάτια που θα μοιρασθούν θα είναι "χορταστικά" καθώς θα έχουν "ζυμωθεί" με "υλικά" την Ενέργεια (ΔΕΣΜΗΕ και ανοίγματα ΔΕΗ). Τα δίκτυα φυσικού αερίου για την ελεύθερη αγορά. Τις διασυνδέσεις μεγάλων δικτύων (Κρήτη) παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού. Τους μηχανισμούς και προϊόντα εφαρμογής της πολιτικής πλαστικού χρήματος. Τις υποδομές σε λιμάνια και αεροδρόμια. Τις μεταφορές (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) με υποχρεωτικές επεκτάσεις. Τα αδιάθετα ΕΣΠΑ για ιδιωτικές επενδύσεις. Την ελληνοποίηση προμηθειών. 

Τώρα πέστε το όλο αυτό απαράδεκτο κρατικοδιαιτισμό, πέστε το διαπλοκή, δεν έχει ούτε διαφορά αλλά ούτε και νόημα. Γιατί έτσι που τα καταφέραμε όλοι, με πρώτους τους δήθεν φιλελεύθερους πολιτικούς, αποτελεί μεν ανορθόδοξο δρόμο αλλά ταυτόχρονα και μονόδρομο μέχρι να έλθουν επενδύσεις εξωτερικού.  

Και τώρα το μοιραίο ερώτημα. Που θα βρεθούν τα λεφτά χωρίς να χαλάσει η "ζύμη" και να φτάσουμε σε αποτέλεσμα που έτσι ή αλλιώς το χρειάζεται η οικονομία και η αγορά για να ζεσταθεί το σύστημα.

Τα λεφτά αυτήν την φορά θα βρεθούν. Από αυτά που διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι. Από εκείνα που θα βρουν (όσο υπάρχουν εγγυήσεις Μαξίμου) Ευρωπαϊκοί Όμιλοι (Γερμανοί κυρίως) αλλά και Γάλλοι και Ιταλοί στρατηγικοί επενδυτές. 

Το σημαντικότερο όμως είναι πως τα παραπάνω έργα δικαιολογούν χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το πακέτο Γιουνκέρ, από τα ΕΣΠΑ, από τα Ενεργειακά Ταμεία αλλά και από τα πιθανά νέα κονδύλια που θα προκύψουν με την εφαρμογή από την Ε.Ε. μιας αλυσιδωτής πολιτικής για την παραπέρα ανταγωνιστική βιομηχανική ανάπτυξη στην Ευρώπη. 

Μέγα "μαγειρείο" είναι το Μαξίμου και μόνο το Μαξίμου κάτω από τα βλέμματα και την αυστηρή προσοχή τριών προσώπων. Του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και των δύο ιδιαίτερα στενών συνεργατών του Νίκου Παππά και Αλέκου Φλαμπουράρη. 

Και όσοι νομίζουν ότι η συγκέντρωση στο Μαξίμου του μηχανισμού εκκίνησης της αγοράς με την διανομή της παραπάνω πίτας είναι απλά στο ξεκίνημά της κάνουν λάθος. 

Οι γεφυρώσεις μεταξύ ισχυρών παραγόντων της αγοράς και του πυρήνα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι ξεκίνησαν με τον  ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. 

Αλλά ουσιαστικό δείγμα γραφής καλής συνεννόησης και συνεργασίας δόθηκε από την αγορά υπό τον συντονισμό του ΣΕΒ αμέσως με την αλλαγή φρουράς στην Κεντρική επιχειρηματική Οργάνωση της χώρας όπου (προοδευτικά) οι κ.κ. Φέσσας, Μυτηλιναίος, Παπαλεξόπουλος, Καλλιτσάντσης έστειλαν με πολλούς τρόπους μηνύματα γεφύρωσης αποτελεσματικού διαλόγου.

Ένα δίμηνο μετά την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, στις αρχές Μαρτίου, ο ΣΕΒ κάνει αισθητή την παρουσία του με θέσεις αλλά και με άνοιγμα συμπαράστασης. Οργανώνεται στον Βόλο υπό την προεδρία του κ. Φέσσα ευρεία συνάντηση των προέδρων όλων των βιομηχανικών Οργανώσεων και εκδίδεται με ομόφωνη απόφαση κοινό τσιτάτο υποδείξεων μεν για την βιομηχανική πολιτική αλλά και κατανόησης των δυσκολιών της κυβέρνησης. 

Προσωπικά ο Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του Δραγασάκης και Σταθάκης αντέδρασαν θετικότατα στην συγκεκριμένη χειρονομία της βιομηχανίας και με δηλώσεις ή συνεντεύξεις έδωσαν απαντήσεις που άφηναν να εννοηθεί ότι "πήραμε το μήνυμα". 

Σε αντίθεση με τον πυρήνα Τσίπρα η τότε πλατφόρμα κλείστηκε και απομάκρυνε τον ΣΕΒ αφού για τον Λαφαζάνη είναι κέντρο της ντόπιας ολιγαρχίας... Στην πράξη δε το επτάμηνο της θητείας του στο υπουργείο Ανασυγκρότησης ο Λαφαζάνης δεν δέχθηκε ούτε μία φορά τον ΣΕΒ παρά τα αιτήματα.

Οι γεφυρώσεις όμως από την πλευρά ΣΕΒ ωριμάζουν και αρχίζουν να αποδίδουν την περίοδο που ο Τσίπρας είχε ουσιαστική ανάγκη βοηθείας για να κάνει την μετάλλαξη του ως μνημονιακός και να υπογράψει την συμφωνία μετά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και με την απειλή της πλατφόρμας για διάσπαση.

Στην μεγάλη στροφή Τσίπρα από το αντιμνημονιακό στρατόπεδο στο μνημονικό ο ΣΕΒ υπό τον κ. Φέσσα και με την σύμφωνη γνώμη των επιχειρηματικών παραγόντων της "ισχυρής πυγμής" του Συνδέσμου ενορχήστρωσε δεύτερη φορά τις περιφερειακές βιομηχανικές Οργανώσεις Αττικής, Βορ. Ελλάδος, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου (συμπλέοντας βέβαια με το θετικό κλίμα και από φωνές της αγοράς) σε συνάντησή με τους κ.κ. Δραγασάκη και Σταθάκη έδειξε έμπρακτη συμπαράσταση με κείμενο παρότρυνσης και επικρότησης της μετάλλαξης Τσίπρα και του ελεγχόμενου από τον Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ. 

Την ίδια περίοδο έχουμε εναντικοποίηση διαβημάτων και δηλώσεων από άλλες πλευρές της αγοράς όπως των Μίχαλου, Κορκίδη και άλλων Επιμελητηρίων και Οργανώσεων που είναι ασύνδετες με εκείνες του ΣΕΒ. 

Ασύνδετες είναι και οι κοσμικότητες της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου προς την ίδια μεν κατεύθυνση αλλά για λογαριασμό δικό της και της οικογένειας της. Οι εκδηλώσεις Αγγελοπούλου παρέμειναν μέχρι τελευταία άσχετες και ανεξάρτητες από αυτές του ΣΕΒ και της αγοράς γενικά. 

Αφού το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τον κάβο της αποστασίας, της διάσπασης και των εκλογών ο Τσπίπρας ανταποκρίθηκε άμεσα και προσωπικά στην πρωτοβουλία συμπαράστασης του ΣΕΒ που (εύστοχα) είχε γενικευμένη εικόνα της βιομηχανίας καθώς όλα τα κείμενα υπέγραφαν οι πρόεδροι των Περιφερειακών Βιομηχανικών Οργανώσεων όλων των διαμερισμάτων της χώρας η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα ανταποκρίθηκε με τρεις θεαματικές κινήσεις.

Πρώτον αποδέχθηκε το αίτημα ΣΕΒ και των Περιφερειακών Βιομηχανικών Οργανώσεων (διατυπώθηκε –λίγο πριν τις προγραμματικές– με κοινό άρθρο στο ΑΠΕ) για σύσταση υπουργείου Βιομηχανίας δημιουργώντας υφυπουργείο Βιομηχανία στο υπουργείο Οικονομίας υπό την κ. Θ. Τζάκρη. Η νέα υφυπουργός έχει ήδη κάνει ευρύ κύκλο διαλόγου με βιομηχανικές Οργανώσεις εισπράττοντας θετικότατα σχόλια τόσο η ίδια όσο και ο Γενικός Διευθυντής της στον τομέα Βιομηχανίας κ. Ζαχ. Μαυρούκας. 

Δεύτερον ο πρωθυπουργός έκανε ευρεία αναφορά για την βιομηχανία και τις ανάγκες της σε επενδύσεις κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις.

Τρίτον ανέθεσε τις επενδύσεις προσωπικά στον στενότερο συνεργάτη του υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά. 

Τέταρτο εξήγγειλε την δημιουργία Εθνικού Φορέα Προσέλκυσης Επενδύσεων που προφανώς θα ελέγχει ο Ν. Παππάς. 

Η απάντηση και του ΣΕΒ ήταν άμεση στο "άνοιγμα" Τσίπρα με την δημοσιότητα που πήραν στοιχεία του μηνιαίου Δελτίου του Συνδέσμου για την οικονομική συγκυρία σύμφωνα με τα οποία "Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης των συνθηκών υπό τις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, τρεις μήνες μετά το σοκ που προκάλεσε η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Έχοντας επιδείξει εξαιρετικές αντοχές στις σφοδρές αναταράξεις των τελευταίων μηνών, η ελληνική οικονομία επιχειρεί να επιστρέψει σε ένα περιβάλλον ομαλότητας". 

Στο αποδοτικότατο αυτό κλίμα συναντίληψης και συνεργασίας έπεται συνέχεια καθώς οι μεταρρυθμίσεις που περιέχουν υλικά της "πίτας" είναι ήδη στον μονόδρομο. 

(του Γ. Κράλογλου, capital.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα