Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ανακοινώσεις για τα σεισμικά - τέσσερα βήματα έως τα γεωτρύπανα

(UPDATE: 16.47) Αύριο, Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση του ΥΠΕΚΑ αναφορικά με τη διενέργεια γεωφυσικών ερευνών - μη αποκλειστικής χρήσης - για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ που θα δοθεί στη 1 μετά το μεσημέρι στο κτήριο του Υπουργείου, επί της λεωφόρου Μεσογείων 119 (αίθουσα 622). Νωρίτερα το πρωί ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση του αναδόχου ή των αναδόχων που θα διεξάγουν τις σεισμικές έρευνες για υδρογονανθράκες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο. Το όνομα ή τα ονόματα θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πιθανότατα ως το τέλος της εβδομάδας.  Θυμίζουμε ότι στη τελική φάση, είχαν προεπιλεγεί τέσσερις από τις αρχικά οκτώ εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον. Τρεις από τις τέσσερις αυτές εταιρείες είναι νορβηγικών συμφερόντων, οι TGS-Nopec, PGS και Spectrum, και μια αμερικανικών, η ΙΟΝ με έδρα το Χιούστον.

Παρότι από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναφερθεί ότι δεν θα είναι υποχρεωτικά μία η εταιρεία που θα αναλάβει τα σεισμικά, αξιόπιστες πηγές εκτιμούσαν, μιλώντας στο energypress, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, την ελληνική, μάλλον θα προτιμηθεί τελικά η ανάθεση σε μία και όχι σε δύο εταιρείες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σύγχυσης εάν δεν είναι εντελώς «καθαρό» το τοπίο.

Το πρόβλημα που δημιουργείται από το ότι καθυστέρησε να ανακηρυχτεί ο ανάδοχος και συνεπώς οι σεισμικές έρευνες θα γίνουν το χειμώνα (από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο) δεν θεωρείται σημαντικό, καθώς μιλάμε για μεγάλες εταιρείες που έχουν την εμπειρία να αντεπεξέλθουν υπό δύσκολες συνθήκες.

Με βάση τις εκτιμήσεις, τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής: Μετά την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα θα πάνε σε κατάλληλο κέντρο επεξεργασίας για να γίνει η ερμηνεία των δεδομένων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί Ιούνιο με Ιούλιο του 2013. Θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει δεσμευθεί πριν την πραγματοποίηση των σεισμικών για τη διενέργεια διαγωνισμού για την παραχώρηση οικοπέδων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του 2013. Συνεπώς το τέταρτο βήμα είναι η ανάδειξη αναδόχου ή αναδόχων που θα αναλάβουν την πραγματοποίηση γεωτρητικών ερευνών το 2014.   

Και το Ισραήλ

Σε κάθε περίπτωση, το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί με την ανακοίνωση (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για Τετάρτη ή Πέμπτη) του ή των αναδόχων για τα σεισμικά. Παρατηρητές σημείωναν με ενδιαφέρον ότι ειδικά η Spectrum, χρησιμοποιεί αμερικανικό εξοπλισμό, και δραστηριοποιείται έντονα στις θαλάσσιες περιοχές του Ισραήλ, όπου έχουν εντοπιστεί υδρογονάνθρακες. Πολλοί εκτιμούν ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης έχει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά με αυτά του Ισραήλ.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από το Μάρτιο, η Αθήνα, το Τελ Αβίβ και η Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για ενδεχόμενη τριμερή ενεργειακή συνεργασία τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όσο κυρίως στη μεταφορά φυσικού αερίου από τα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα προς την Ευρώπη. Οι παραπάνω προοπτικές συζητήθηκαν χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου, με τον πρέσβη του Ισραήλ, Α. Μέκελ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα