Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

«Αλήθειες έξω από τα δόντια» και καμπανάκια από Μπασιά για Κρήτη, Πατραϊκό, Κατάκολο και το ρόλο των ΜΚΟ

Γιάννα Παπαδημητρίου

Ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα πλαίσια, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς επέλεξε να κάνει σειρά αναφορών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγες ημέρες στη ραδιοφωνική εκπομπή «Αναμενόμενα και μη» και στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Αφορμή για τη συνέντευξη αποτέλεσε η υπογραφή στα τέλη του Ιουνίου των συμβάσεων  για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» με την ανάδοχο κοινοπραξία, στην οποία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%).

Όμως, ο κ. Μπασιάς δεν περιορίστηκε μόνο σε όσα αφορούν τις συγκεκριμένες συμβάσεις και τις προοπτικές των ερευνών στα συγκεκριμένα οικόπεδα, αλλά επέλεξε να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη αφορμή, λίγες ημέρες πριν την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, για να επισημάνει μια σειρά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν άμεσα το επόμενο διάστημα ως προς την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση.

Με κάτω από 500 εκατ. βαρέλια ανά στόχο, οι εταιρείες θα φύγουν από την Κρήτη

Όπως είναι γνωστό, οι συμβάσεις που υπεγράφησαν για τα οικόπεδα της Κρήτης αφορούν τις θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ. χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ. χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.

Ο κ. Μπασιάς εξήγησε ότι οι δυο περιοχές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, εφόσον βρεθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, οι όγκοι θα είναι μεγάλοι και δεν θα έχουν καμία σχέση με τα κοιτάσματα τα οποία υποθέτουμε ότι θα βρεθούν πιο βόρεια, στο Ιόνιο πέλαγος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, θα αλλάξει κατά πολύ η εικόνα και η θέση που έχει η Ελλάδα στη ΝΑ Μεσόγειο, και ιδιαίτερα στην προέκταση της ΝΑ Μεσογείου προς τα δυτικά.

Οι ομοιότητες των δυο περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης με άλλες (όπως π.χ. στον Ειρηνικό, τον Κόλπο του Μεξικού κ.α.), στις οποίες έχουν επιβεβαιωθεί οι δυνατότητες εύρεσης μεγάλων κοιτασμάτων, αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Λέγοντας «τις αλήθειες έξω από τα δόντια», όπως χαρακτηριστικά είπε, αν αποδειχθεί ότι τα κοιτάσματα δεν μπορούν να δώσουν «500 εκατ. βαρέλια κατά στόχο, «οι εταιρείες θα σηκωθούν να φύγουν, διότι οι επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν είναι πάρα πολύ σημαντικές».

Κακό προηγούμενο αν υπάρξουν αργοπορίες από ΕΛΠΕ και Energean σε Πατραϊκό και Κατάκολο

Όπως εξήγησε ο κ. Μπασιάς αναφερόμενος στις προοπτικές των 13 παραχωρήσεων που έχουν εγκριθεί και το που αναμένονται πιο άμεσα αποτελέσματα, την ωριμότητα του κάθε ενδεχομένου κοιτάσματος θα πρέπει να την κοιτάξουμε σε επίπεδο υποχρεώσεων των εταιρειών οι οποίες έχουν κάνει προτάσεις και οι οποίες προτάσεις έχουν πλέον γίνει νόμοι. Τα δυο πιο ώριμα αυτή τη στιγμή είναι:

-Το μπλοκ του Πατραϊκού κόλπου, όπου τα ΕΛΠΕ και η Edison θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την πρώτη γεώτρηση πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, διότι αυτό προβλέπουν οι υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και η έγκριση που έλαβαν από τη Βουλή.

-Το Κατάκολο, το οποίο δεν είναι πια ερευνητική γεώτρηση, αλλά παραγωγική. Η Energean έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή αυτού του κοιτάσματος, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί από παλιά.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μπασιάς, «είμαστε πια στη φάση που τα κλειδιά είναι στα χέρια αυτών των δυο εταιρειών, οι οποίες δεν πρέπει να αργήσουν, πρέπει να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να προχωρήσουν και τα πράγματα, διότι θα υπάρχει κακό προηγούμενο αν υπάρχουν αργοπορίες».

Ακατανόητη η καλλιέργεια φόβου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα

Σε ό,τι αφορά τα θέματα περιβάλλοντος, ο κ. Μπασιάς σημείωσε: «δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα». Όπως, μάλιστα, είπε, του είναι ακατανόητο γιατί καλλιεργείται φόβος, εκτός κι αν ο στόχος είναι να μη γίνουν έρευνες, να μην υπάρξει δυνατότητα να βρεθεί φυσικό αέριο.

Επαναλαμβάνοντας μια φράση που χρησιμοποιεί συχνά, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ σημείωσε ότι πιθανή ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων η οποία τελικά θα δώσει παραγωγή «θα επιτρέψει στην οικονομία να ισορροπήσει λίγο και να συνεχίσουμε, όπως λέω συχνά, ό,τι παίρνουμε από τουρισμό τη Δευτέρα να το δίνουμε την Τρίτη σε φυσικό αέριο και αργό».

Εξάλλου, όπως τόνισε, «αυτές οι εταιρείες ξοδεύουν πολύ περισσότερα λεφτά από οποιαδήποτε ΜΚΟ για να είναι σίγουρες ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα», καθώς ένα ατύχημα, πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει στο φυσικό περιβάλλον, στο οικονομικό περιβάλλον της περιοχής και την υγεία των ατόμων, «θα έχει επιπτώσεις, επίσης, στην εξέλιξη των εταιρειών των ίδιων, οι οποίες από τη μια στιγμή στην άλλη θα βρεθούν στη μαύρη λίστα». Γι’ αυτό και, όπως ανέλυσε ο κ. Μπασιάς, οι εταιρείες αυτές είναι που προσέχουν από οποιονδήποτε άλλο να εξελίξουν την τεχνολογία ώστε να μειωθούν οι δυνατότητες ατυχήματος.

«Για μένα είναι αρκετά περίεργο ότι από τη στιγμή που έχουμε μια γειτονική χώρα η οποία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και κατά συνέπεια τον ορυκτό πλούτο, έχουμε κινήματα τα οποία αμφισβητούν την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου». Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά κάτι τέτοιο «είναι αρκετά περίεργο» και μάλιστα, όπως είπε, «με φοβίζει λίγο». Όπως, δε συμπλήρωσε, εκτός από τον ίδιο φοβίζει και οποιονδήποτε «έχει μια απλή λογική και μπορεί να βάλει τα πράγματα το ένα δίπλα στο άλλο».

Εδώ μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου της ΕΔΕΥ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα