Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Άγονος ο διαγωνισμός - Για να αποφευχθεί μια νέα «μικρή ΔΕΗ», το ΥΠΕΝ επιδιώκει άμεση πώληση των λιγνιτικών με άλλους όρους και από άλλον φορέα

Θοδωρής Παναγούλης

(upd: 18:02) Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ το οποίο κήρυξε άγονο το διαγωνισμό και περαίωσε τη διαδικασία της αποεπένδυσης των λιγνιτικών «πακέτων» της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, μη αποδεχόμενο την προσφορά της Μυτιληναίος για τη Μελίτη και την υπό αιρέσεις πρόταση της κοινοπραξίας Sev.en Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το σύνολο των προ πώληση παγίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της Μυτιληναίος για τη Μελίτη ήταν 25 εκατ. ευρώ, ενώ η υπό τους δικούς της όρους προσφορά της κοινοπραξίας των Τσέχων με την ΤΕΡΝΑ ήταν 103 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελάχιστη αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή ήταν 153 εκατ. ευρώ για τη Μελίτη και 147 εκατ. ευρω για τις μονάδες της Μεγαλόπολης.

Η ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει ότι το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την τρέχουσα διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων άγονη, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών, ενώ ο Μ. Παναγιωτάκης δηλώνει ότι ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί.

Άμεσα στην Κομισιόν

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από την κυβέρνηση, από τη Δευτέρα ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη μέρα.

Στις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να υπάρξει "ανοιχτή και ειλικρινής" συνεργασία με την Κομισιόν, έτσι ώστε να βρεθεί άμεσα λύση για να ξεκινήσει νέα διαδικασία πώλησης των ίδιων μονάδων, πιθανότατα με αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, δηλαδή με τροποποιήσεις στο SPA, αλλά και με αλλαγή του φορέα που θα πραγματοποιήσει το διαγωνισμό. Να μην είναι δηλαδή η ίδια η ΔΕΗ αλλά άλλος φορέας όπως πιθανόν το ΤΑΙΠΕΔ (άγνωστο βέβαια αν κάτι τέτοιο είναι πρακτικά εφικτό). Η "ειλικρινής συνεργασία" είναι προφανώς απαραίτητη, καθώς τα νομικά και θεσμικά περιθώρια για γρήγορες κινήσεις, όπως θέλει το ΥΠΕΝ, είναι περιορισμένα και απαιτείται συναίνεση με τις Βρυξέλλες.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως ο αποτυχημένος διαγωνισμός της αποεπένδυσης, η Κομισιόν αναλαμβάνει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων χωρίς κατώφλι στο τίμημα και χωρίς δεσμεύσεις από αποτιμήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών. Το ΥΠΕΝ, για ευνόητους πολιτικούς λόγους, δεν προκρίνει μια τέτοια εξέλιξη και επιθυμεί να συζητήσει με την Κομισιόν κάποια ενδιάμεση πρόταση για τον φορέα που θα αναλάβει το διαγωνισμό.

Στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη, ει δυνατόν, μέχρι το τέλος Μαρτίου, για να υπάρχει περιθώριο έναντι πιθανών πολιτικών εξελίξεων. Κάτι τέτοιο όμως, για καινούργιο διαγωνισμό, και με το νόμο 4513/2018 να καθορίζει τα πράγματα, θεωρείται αδύνατον. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξει (ή έστω να επιδιωχθεί) ακόμα και κάποιο νομικό «τέχνασμα» που να επισπεύδει τις διαδικασίες. Για παράδειγμα η με κάποιο τρόπο "συνέχιση" και όχι ακύρωση του διαγωνισμού, ή οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Το ΥΠΕΝ είναι ανοιχτό να συζητήσει βελτιωμένους όρους του διαγωνισμού, παρόμοιους με εκείνους που είχαν θέσει οι επενδυτές, που είτε κατέθεσαν προσφορά υπό αίρεση, όπως η κοινοπραξία Sev.en Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είτε δεν προσήλθαν καθόλου στην τελική φάση, όπως το σχήμα Κοπελούζος- CHN Energy.

Τα νερά και η "μικρή ΔΕΗ"

Ένα πράγμα δεν φαίνεται να συζητά το ΥΠΕΝ, την παραχώρηση και υδροηλεκτρικών μαζί με τα λιγνιτικά, ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται να τεθεί με «πολιορκητικό κριό» το πόρισμα της DG Comp στην εν εξελίξει έρευνα για τη διαχείριση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών εκ μέρους της ΔΕΗ.

Σύμφωνα δε με βάσιμες εκτιμήσεις, αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Σταθάκης θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία. Φοβάται δηλαδή ότι αργά ή γρήγορα από την Κομισιόν θα επανέλθει το θέμα μιας νέας προς πώληση «μικρής ΔΕΗ» που θα περιλαμβάνει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Ο κ. Σταθάκης φέρεται δηλαδή να επιδιώκει να θωρακίσει τη ΔΕΗ έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, με το σκεπτικό ότι αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα κληθεί να το διαχειριστεί μια επόμενη κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, «πιθανόν να είναι περισσότερο ευεπίφορη αν όχι θιασώτης μιας τέτοιας λύσης η οποία είναι καταστροφική για τη ΔΕΗ».ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα