Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χρειάζεται η "Αριάδνη" - Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για κατασκευαστές-χρηματοδότηση

Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της "Αριάδνης Interconnection" εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να βελτιωθεί το χρηματοοικονομικό προφίλ του έργου διασύνδεσης της Κρήτης, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το σχήμα χρηματοδότησης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διαχειριστής. Η εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ έρχεται σε αντίθεση με την αντίστοιχη του Euroasia ότι χρειάζεται μικρότερο μετοχικό κεφάλαιο.

Αναλυτικότερα, ο ΑΔΜΗΕ επισήμανε ότι στη γραμμή αφετηρίας για την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής στις αρχές του 2019 βρίσκεται ο project promoter του έργου «ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection», καθώς έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις με τους βασικούς κατασκευαστές (υποθαλάσσια καλώδια, σταθμοί μετατροπής), οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία.

Ο διαχειριστής υπογράμμισε ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού για την οριστικοποίηση του σχήματος χρηματοδότησης του project, που έχει προϋπολογισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο των επαφών αυτών αναδείχθηκε η προοπτική να απαιτηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «ΑΡΙΑΔΝΗΣ» που ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 200 εκατ. ευρώ.  Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται σοβαρά από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, του έως τώρα μοναδικού μετόχου της εταιρείας, καθώς οδηγεί σε βελτίωση του χρηματοοικονομικού προφίλ του έργου, κάτι που είναι προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Όπως τονίζεται, η στελέχωση της «ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection» με προσωπικό υψηλής κατάρτισης από την Ελλάδα και το εξωτερικό προχωρά εξάλλου με ταχείς ρυθμούς, σε συνέχεια της οριστικοποίησης της οργανωτικής δομής της εταιρείας.  Το οργανόγραμμα της «ΑΡΙΑΔΝΗΣ» προβλέπει θέση Γενικού Διευθυντή, Τεχνική Διεύθυνση, Οικονομικό Τμήμα, Νομικό Τμήμα και Τμήμα Προμηθειών. Την Τεχνική Διεύθυνση αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Μίχος που μετακινείται από την υφιστάμενη θέση του Διευθυντή Στρατηγικής και Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος του ΑΔΜΗΕ.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι ορίζεται μέλος του Δ.Σ. της «ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection» ο κ. Ιάσων  Ρουσόπουλος, σε αντικατάσταση της κ. Ελένης Ζαρίκου. Κατόπιν τούτου, η σύνθεση του ΔΣ της εταιρίας διαμορφώνεται ως εξής:

- Πρόεδρος: Μανούσος Μανουσάκης

- Αντιπρόεδρος: Xinghua Shi

- Μέλη: Ιωάννης Μάργαρης, Ιάσων Ρουσόπουλος, Ιωάννης Βρεττός

Επιμένουν οι Βρυξέλλες

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή που ο ΑΔΜΗΕ προχωρά τις προγραμματισμένες κινήσεις μέσω της «Αριάδνης», οι Βρυξέλλες δεν έχουν υπαναχωρήσει από τις γνωστές θέσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες το έργο δεν μπορεί να παραμείνει ενταγμένο στο PCI, στο βαθμό που δεν ικανοποιηθούν κατά γράμμα οι απαιτήσεις των κοινοτικών υπηρεσιών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει ζητήσει - παραπάνω από μια φορά - συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Κανιέτε, για να βρεθεί λύση σε «πολιτικό επίπεδο», χωρίς ωστόσο να «παραχωρηθεί» μέχρι τώρα ένα τέτοιο ραντεβού.

Αντίθετα, ο κ. Κανιέτε έχει προχωρήσει σε προσωπική παρέμβαση πίεσης προς την ελληνική πλευρά αποστέλλοντας σχετική επιστολή την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου , με τις γνωστές θέσεις της Κομισιόν.

Έντονη πίεση ασκούν άλλωστε και οι υπηρεσίες της Κομισιόν. Προ δύο περίπου εβδομάδων έφτασε στη ΡΑΕ νέα επιστολή της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν, με την οποία καλείται και πάλι η ελληνική πλευρά, εντός σύντομης προθεσμίας, να τηρήσει τους όρους που έχει θέσει η Κομισιόν, δηλαδή να άρει την ανάθεση κατασκευής του έργου στην ariadne interconnection, την εταιρεία SPV του ΑΔΜΗΕ, ως προϋπόθεση για να μην απενταχθεί το έργο από το καθεστώς PCI.

Βλέπε εδώ και σημερινή ανακοίνωση της Euroasia που ενημερώνει ότι προχωρά κανονικά η ίδια την διασύνδεση Αττικής - Κρήτης - Κύπρου

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα