Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Συνεχίζεται το σκληρό πόκερ Βρυξελλών, Λευκωσίας και Αθήνας για το καλώδιο της Κρήτης - Επιστολή Λακκοτρύπη σε Σταθάκη

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Μπλεγμένα παραμένουν τα… καλώδια του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου – Ελλάδας, με τον πιο περίπλοκο κόμπο να έχει σχηματιστεί μεταξύ εκείνων της Κρήτης – Αττικής και της Κρήτης – Κύπρου…

Τελευταίες διαθέσιμες πηγές του energypress, αναφέρουν ότι παρά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη στις 11 Οκτωβρίου από το Ηράκλειο για την έναρξη του έργου Κρήτης – Αττικής, εντούτοις αλληλογραφία μεταξύ Βρυξελλών – Αθήνας και Λευκωσίας – Αθήνας αποκαλύπτει τα προβλήματα του project που έχουν προκύψει από την απόφαση της ΡΑΕ να αναθέσει στον ΑΔΜΗΕ την υλοποίηση του ελληνικού τμήματος.

Έτσι, η Ευρ. Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ανακοινώσει τις τελικές θέσεις της επί των αλλαγών που πρέπει να κάνει η ΡΑΕ στις δύο αποφάσεις της για τη σύσταση του SPV της Κρήτης – Αττικής. Ιδιαίτερο βάρος έχει η επιστολή που απέστειλε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης ζητώντας ουσιαστικά από τον κ. Σταθάκη να αποδεχθεί τους όρους της Κομισιόν για να απεμπλακεί το έργο.

Η Ελληνική πλευρά εμφανίζεται "κάθετη" στην άποψή της ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει στη βάση του αρχικού μνημονίου των δύο πλευρών που αντικατοπτρίστηκε στην απόφαση για ανάθεση του Αττική - Κρήτη στο SPV "Αριάδνη". Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα τόσο για την αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν, όσο και για τον Euroasia Interconnector.

Σημειώνεται ότι στις 8 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών, η ελληνική πλευρά είχε διαρρεύσει ότι το θέμα έχει λήξει με τη σύσταση τεχνικής επιτροπής που θα αφορά τη διαλειτουργικότητα των τμημάτων του όλου project μια και το πρώτο που πρόκειται να ξεκινήσει είναι το ελληνικό.

Ωστόσο, και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του energypress, στις 16 Οκτωβρίου η Κομισιόν απαντώντας σε ερώτημα της αρμόδιας διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέρει ότι «αρμόδιος φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας είναι η Euroasia Interconnector”. Όπως προκύπτει από την απάντηση της Ευρ. Επιτροπής, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει ενημερώσει για την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να «αναστείλει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου PCI 3.10.3 επικαλούμενο τις αποφάσεις 816 και 838/2018 της ΡΑΕ, σύμφωνα με τις οποίες η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» αναλαμβάνει το ρόλο του project promoter (φορέα υλοποίησης) του έργου». Σημειώνεται ότι το PCI 3.10.3 αποτελεί το τμήμα Κορακιά Κρήτης – Αττική, του έργου κοινού ενδιαφέροντος Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Η Κομισιόν, λοιπόν, με την ίδια επιστολή της απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους «φορέας υλοποίησης του έργου παραμένει η Euroasia Interconnector». Μεταξύ των άλλων τονίζει ότι «η εθνική ρυθμιστική αρχή μπορεί να [...] ορίσει έναν Τρίτο για τη χρηματοδότηση ή την κατασκευή του έργου που δέχεται ο φορέας υλοποίησης του έργου. Κατά τη γνώμη μας», συνεχίζει η Κομισιόν, «αυτό σημαίνει ότι το νέο Τρίτο μέρος δεν μπορεί να αναλάβει αυτόματα τον ρόλο του υποστηρικτή του έργου. Αυτό που δέχεται ο ανάδοχος του έργου είναι το γεγονός ότι αυτή η νέα οντότητα θα είναι το μέσο για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του εν λόγω έργου», προσθέτει εννοώντας ότι η «Αριάδνη Interconnection» δεν μπορεί να είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, παρά μόνον όχημα για τη χρηματοδότησή του.

Νέα δεδομένα από τις Βρυξέλλες

Την ίδια στιγμή στις 16 Οκτωβρίου, η αρμόδια διεύθυνση της Ευρ. Επιτροπής για τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, εγείρει νέα ζητήματα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, για το SPV της Κρήτης με την Αττική.

Μεταξύ άλλων ζητά το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του SPV "Αριάδνη" να μην είναι 200 εκατ.ευρώ αλλά πολύ μικρότερο, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος κατά 39% του Euroasia Interconnector. Επίσης, φέρεται να ζητά, να γίνουν ενοποιημένα οι προμήθειες και για τα τρία σκέλη του έργου (Αττική - Κρήτη, Κρήτη - Κύπρος, Κύπρος - Ισραήλ).

Στις 18 Οκτωβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απορρίπτει αυτές τις προτάσεις και σύμφωνα με πηγές του energypress απαντά: «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ως «sine qua non» τις ακόλουθες προϋποθέσεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία:

  1. Η Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής πρέπει να προσφερθεί μέσω της «Αριάδνης» κατά το 1ο τρίμηνο του 2019.
  2. Οι διαδικασίες προμηθειών πρέπει να διεξάγονται χωριστά, τηρώντας τη νομοθεσία της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.
  3. Το μέλλον της Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής θα πρέπει να είναι εγγυημένο και διαφανές για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, σε περίπτωση που η Euroasia Interconnector Ltd δεν ασκήσει το δικαίωμά της να αποκτήσει μερίδιο από το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τυχόν τροποποιήσεις των αποφάσεων της ΡΑΕ συνεπάγονται μόνο την ενσωμάτωση της Επιτροπής Τεχνικής Διαλειτουργικότητας και η παράταση (μέχρι την 31η Δεκεμβρίου) της προθεσμίας για την απόκτηση από την Euroasia μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνης».

Κατόπιν τούτων, προκύπτει ουσιαστικά, το συμπέρασμα ότι η ελληνική πλευρά προειδοποιεί ακόμη και με την απόσυρση του συγκεκριμένου τμήματος του έργου από τα PCI. Μάλιστα, το υπουργείο στην επιστολή της 18ης Οκτωβρίου μιλά εξ ονόματος του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ.

Η επιστολή Λακκοτρύπη

Το σήριαλ, όμως, δεν σταματά εδώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στις 16 Οκτωβρίου ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης στέλνει επιστολή στον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Με αυτήν του ζητά η ελληνική κυβέρνηση να δώσει τη συγκατάθεσή της μέσω υπογραφή εντύπου ώστε η Euroasia Interconnector να υποβάλλει το αίτημα για τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Ο κ. Λακκοτρύπης, όπως αναφέρουν πηγές, χαρακτηρίζει «σημαντικό το έργο» για την Κύπρο καθώς είναι το «μοναδικό που μπορεί να άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να διασυνδέσει την αγορά της Κύπρου με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού».

Ο Κύπριος υπουργός αφού αναγνωρίζει τη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για το SPV«Αριάδνη», ωστόσο, σημειώνει ότι στην παρούσα φάση ο επίσημος φορέας υλοποίησης του έργου είναι οEuroasia Interconnector.

Ο ίδιος, επίσης, δεν κρύβει τον προβληματισμό της κυπριακής πλευράς για τον «κίνδυνο το σκέλος του έργου Κρήτη – Αττική, να μην μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι διασυνοριακού χαρακτήρα, εάν δεν παρουσιαστεί ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών, ως ενιαίο μέρος της διασύνδεσης Κύπρου – Αττικής».

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα